2019. december 7. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2019. november 21. 12:07

Folytatódik az enyhe időjárás

Bár az eddigieknél pár fokkal hűvösebb idő várható a folytatásban, még mindig a sokéves átlag fölött marad a hőmérséklet. Csapadékból már kevesebb valószínű, de a talaj nedvességgel való feltöltődése a mélyebb rétegekben is megkezdődött az elmúlt hetek esőinek hatására. Az őszi vetések megerősödésének az elmúlt napok csapadékos, enyhe időjárása nagyon jót tett, kedvező előjelekkel várják a telet.

Október legvége, november eleje óta délnyugatias áramlással szinte egymást érik térségünkben a mediterrán ciklonok, melyek enyhe, nedves léghullámokat sodornak fölénk.  Az elmúlt 10 napon főleg a Dunántúl nyugati felén esett nagy mennyiségű csapadék (1. ábra), míg az előző bő három hét során az ország nagy részén 60-110 mm csapadék hullott, csak a Tiszántúlon esett ennél kevesebb, mintegy 45-60 mm (2. ábra). Az elmúlt 30 napon mindez már jócskán átlag fölötti érték, de a száraz október után a 90 napos csapadékösszeg főleg délnyugaton és keleten még elmarad attól, ugyanakkor északon már meghaladja azt (3. ábra). A talaj nedvességgel való feltöltődése nagyon jól halad, a felső 50 cm-es réteg a Tiszántúl kivételével gyakorlatilag telítetté vált (4. ábra). Az ettől mélyebb talajrétegekben azonban még bőven van hely a téli csapadék számára (5. ábra).
A hőmérséklet hetek óta jóval az átlagos felett alakul, főleg a keleti országrészben (6. ábra). Csak egy-két napon alakult ki gyenge fagy az országban a kevésbé felhős időszakokban (múlt csütörtökön reggelre északnyugaton, kedden északkelten), többnyire enyhék voltak az éjszakák, többfelé 10 Celsius fok fölötti minimumhőmérsékletekkel. A maximumok 10 fok fölött, sokfelé 15 fok körül, sőt délkeleten egyes napokon 20 fok közelében alakultak. A talaj hőmérséklete a fölső 1 m-es rétegben gyakorlatilag országszerte tartja a 10 fok körüli értéket, ami szintén magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Az őszi káposztarepce és a kalászosok fejlődéséhez, megerősödéséhez, a korábban egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez az elmúlt hetek csapadékos és tartósan enyhe időjárása ideális körülményeket teremtett. Kifejezetten kedvező kilátásokkal várhatják a telet ezek a növények.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Kecskemét és Békéscsaba körüli terültre vonatkozó agrogramokon* (7. 8. és 9. ábra). Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, az azóta tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részé a csapadékösszeg az ideális közelében jár, a fölső talajrétegek pedig feltöltődtek nedvességgel. A Tiszántúlon kevesebb csapadék öntözte a földeket, így arrafelé kevésbé mélyen nedves a talaj, de a növények számára jelenleg szükséges víz ott is rendelkezésre áll. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az elmúlt hetek különösen enyhe időjárása miatt.

A következő egy hét során kevesebb csapadék várható, és a hőmérséklet is visszaesik pár fokot, de jelentős lehűlés, komoly fagy nem várható. A hét végén száraz, sokfelé napos idő valószínű. A következő, csapadékot is hozó frontrendszer valószínűleg kedden érkezik, immár nyugat felől, azaz kissé átalakul az időjárási rendszerek áramlási mintázata térségünkben. A következő 6-8 nap során területi átlagban 5-10 mm csapadék valószínű. A maximumhőmérséklet jellemzően 10, a minimumok pedig többnyire fagypont fölött alakulnak. Gyenge fagy inkább csak vasárnap és hétfőn reggelre várható. Ennek megfelelően a talaj hőmérséklete lassan csökken majd a következő napokban.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2019. november 21.


* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Az elmúlt 10 nap csapadékösszege 2019. november 20-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszege 2019. november 20-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2019. november 20-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. november 20-án (%)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 cm közötti rétegében 2019. november 20-án (%)


6. ábra
Az elmúlt 30 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2019. november 20-án (Celsius fok)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2019. november 20-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2019. november 20-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2019. november 20-ig
(részletes magyarázat a szövegben)