2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. szeptember 12. 12:04

A repce hálás az esőért

A hétvégén megérkezett csapadékra a repcének már óriási szüksége volt, de az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez is kedvező feltételeket teremtett az eső. Az előttünk álló napokban eleinte száraz, mérsékelten meleg időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal és a szürettel, aztán kedden érkezik egy markáns hidegfront csapadékkal és előre láthatólag tartósabb lehűléssel.

A múlt hét végén és hétfőn jelentős mennyiségű csapadék érkezett szinte az egész ország területére. Összességében többnyire 20 és 40 mm közötti mennyiség öntözte a talajokat (1. ábra), délnyugaton és a Tiszántúlon csak 10-15 mm esett, de a Záhony-Nagykálló-Létavértes vonaltól keletre 10 mm alatt maradt a mennyiség, sőt az északkeleti határszélen még az 5 mm-t sem érte el.
Hétfőn heves szélviharokkal járó zivatarzóna söpört végig a keleti országrészben, mely komoly károkat is okozott (2. ábra).
A talaj felszín közeli része az ország döntő részén feltöltődött nedvességgel (3. ábra), és a középső talajréteg nedvességviszonyai is jelentősen javultak (4. ábra). A Tiszántúl északkeleti részén azonban továbbra is rendkívül száraz a talaj.
A maximum hőmérséklet a csapadékosabb napokon 20 fok körülire esett vissza, de a hét közepétől már ismét 25 fok volt a jellemző. Kedden és szerdán a derült éjszakán erős volt a lehűlés, reggelre sokfelé 10 fok alá csökkent a hőmérséklet (5. ábra).

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg a keleti országrészben sokfelé már 1500 foknap fölé emelkedett, míg a Dunántúlon is meghaladta az 1400 foknapot (6. ábra). Ezek az értékek elérték a legtöbb kukorica fajta teljes éréséhez szükséges összeget. A 2018-as hőösszeghez képest mintegy 150-220 foknapos az elmaradás, mely főként a tavalyi igen meleg és az idei különösen hűvös május miatt alakult ki, ezért nyár eleje óta gyakorlatilag állandósult. A sokéves átlaghoz képest viszont pozitív az eltérés, ez nagyrészt a nyár végén halmozódott föl, mely az érést segítette. A növények fenológiai fázisai a nyár során körülbelül a szokásos időben következtek be, a meleg nyárutó következtében az érés viszont jelentősen felgyorsult.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeink az augusztus utolsó dekádjára, szeptember első napjaira vonatkozó állapotokat tükrözik. A növényi zöld tömeg mennyiségét jellemző index legmagasabb értékei természetesen az erdeinkben vannak, míg sokfelé találhatók elművelt, növénymentes táblák is az országban (alacsony értékekkel). Az index értéke a szokásos éves menetnek megfelelően csökkent az előző méréshez képest. Igen erőteljes csökkenés figyelhető meg a Tiszántúl területén, ahol az éves meneten túl a száraz augusztusi időjárás is közrejátszott a növényzet kiszáradásában (7. ábra). Ez a jelenség az anomália térképen is nyomon követhető (8. ábra), amely szerint az ország túlnyomó részén a pozitív eltérés dominál, a Tiszántúl, a Jászság és a Kisalföld területén ugyanakkor az átlagosnál jóval alacsonyabb értékek a jellemzők, melyet a korábbi csapadékeloszlás és talajnedvesség térképeken is láthattunk.

A napraforgó és a kukorica az érés végén járnak, az Alföldön már megkezdődött a betakarításuk. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Sokfelé jó termés ígérkezik, a meleg száraz nyárutó is kedvezett az érésnek. Ugyanakkor a nyár nagy részében rendkívül száraz Kisalföldön nem várható jó termés. A további éréshez, a betakarításhoz száraz, meleg időjárás lenne az ideális, mely nagyobb részt be is következik, ugynakkor a csapadékra más szempontból hatalmas szükség volt. Sokfelé ugyanis annyira száraz volt már a talaj, hogy az elvetett repce nem tudott kikelni. A hétvégi jelentős csapadék kedvező feltételeket teremtett az őszi káposztarepce keléséhez, valamint az őszi kalászosok vetése előtt a talaj előkészítéséhez - sok panasz tehát nem lehet az időjárásra.

Az előttünk álló napokban alapvetően száraz időjárásra számíthatunk. A jelenlegi számítások szerint kedden várható egy csapadékhullám, melyből 5-10 mm csapadék hullhat, délnyugaton akár több is. A levegő páratartalma a legmelegebb órákban 50% alá esik a hajnali 80-90 %-ról, ugyanakkor a rohamosan hosszabbodó éjszakákon többfelé párássá válik a levegő és erős harmat is kialakul. A szombat, majd a kedd-szerda ígérkezik meglehetősen szelesnek. A hét végén lesz egy pár fokos hőmérséklet csökkenés, majd a keddi front után esik vissza jelentősebben a hőmérséklet: pénteken még 25-29, majd a hét végén 20-25 fok között alakulnak a maximumok, szerdától azonban már csak 14-19 fok valószínű.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2019. szeptember 12.


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2019. szeptember 10-ig (mm)


2. ábra
Maximális szélsebesség 2019. 09. 09-én (km/h)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. szeptember 11-én (%)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. szeptember 11-én (%)


5. ábra
Minimumhőmérséklet 2019. 09. 11-én (Celsius fok)


6. ábra
Kukorica növekedési foknap (hőösszeg) 2019. szeptember 10-ig (részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Az NDVI műholdas vegetációs index változása az előző időszakhoz képest


8. ábra
Az NDVI műholdas vegetációs index eltérése a sokéves átlagtól