2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. július 22. 12:38

Egyre növekszik a csapadékhiány

A kapásnövények az ország egyre nagyobb területén sóvárogva várják az esőt. A kukorica számára ideális júliusi 100 mm-es havi csapadékösszegtől az ország döntő részén nagyon messze vagyunk (van olyan része az országnak, ahol a júliusi összeg még az 5 mm-t sem éri el), és úgy tűnik, hogy e hónap végéig már ilyen száraz is marad az idő. Az aratásra ugyanakkor ez az időjárás a kedvező.

Az elmúlt hét is száraz idővel indult, majd a hét közepétől elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok. A több csapadék ezúttal északkeleten fordult elő, jellemzően 5 és 15 mm közötti mennyiség esett, de kisebb foltokban 20-40 mm is előfordult. Az ország nagyobb részén azonban csak igen kevés vagy egyáltalán semmi csapadék nem volt (1. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékeloszlása igen változatos képet mutat (2. ábra), de egyre nő a vörös, azaz csapadékhiányos terület kiterjedése. A talaj vízellátottsága északkeleten többfelé javult, de ott is inkább csak a felszín közeli talajréteg nedvesedett át. Az ország nagyobb részén azonban egyre szárazabb a talaj, a felső 50 cm-t tekintve a legrosszabb a helyzet a Kisalföldön, illetve a Siófok – Budapest – Jászberény vonal mentén sokfelé, ahol kezd kritikusan szárazzá válni a talaj (3. ábra). A múlt héten a hőmérséklet emelkedő tendenciát mutatott, a hétfői 25-27 fokos maximumokról a hét végére már országszerte 30 fok fölé emelkedett.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 800 és 950 foknap között járnak az országban (4. ábra). A legalacsonyabb értékek a Dunántúl nyugati részén, míg a magasabbak a délkeleti tájakon figyelhetők meg. A 2018-as hőösszeg értékektől vett eltérés az elmúlt időszakban kissé tovább nőtt, jelenleg mintegy 150-200 foknappal vannak elmaradva az idei értékek. A sokéves átlaghoz képest kis többlet mutatkozik, mely jelenleg mintegy 20-70 foknap körül alakul. Így mindez azt is jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai körülbelül a szokásos időben következnek be, nem úgy, mint 2018-ban, mikor több héttel megelőzték azt.

A napraforgó a virágzás, a kukorica a címerhányás-nővirágzás fenológiai fázisában tart. Optimális fejlődésükhöz melegre és elsősorban országos csapadékra lenne most szükség (az ideális júliusi csapadékösszeg 100 mm lenne, jelenleg ettől nagyon messze van az ország döntő része). A meleggel nem lesz probléma a folytatásban, csapadékból viszont alig mutatkozik. Márpedig hiába volt eddig kedvező sokfelé ezekre a növényekre az idő, ha a legkritikusabb időszakban, a virágzás és szemképződés idején nem lesz nedvesség a talajban, akkor nem várható jó termés. A búza aratására a jelenlegi száraz, meleg időjárás viszont optimális.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeink a július közepére vonatkozó állapotokat tükrözik. Az index értéke, azaz a zöld növényi tömeg mennyisége országszerte csökken, hiszen a kalászosok és az őszi káposztarepce nagyobb részét már learatták, sokfelé már a tarlóhántás is megtörtént. A többi szántóföldi növény és a természetes növényzet is már túl van a maximális zöld tömeg mennyiségén. Az anomália térképen még mindig a pozitív eltérés dominál az országban, azaz többnyire jó állapotúak, az átlagosnál erősebbek a kultúrák, de főleg a Kisalföld térségében az átlagosnál alacsonyabb értékek a jellemzők. Az erősen mozaikos (a sűrűn váltakozó vörös és sötétzöld) foltok a vetésforgó során az évente eltérő kultúrák miatt alakulnak ki.

A következő napokban folytatódik az alapvetően száraz, meleg, nyári idő. Csak elszórtan alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatar. A következő 6-8 nap alatt várható csapadék összmennyisége 5 mm alatt marad területi átlagban, azaz nem lesz számottevő. A jövő hét elején jöhet valamennyi eső, de annak még nagyon nagy a bizonytalansága. Lehet, hogy egy hosszabb száraz időszakra kell felkészülni, ezért ahol lehetőség van, ott egyértelműen érdemes öntözni. A talaj a jelenlegi nedvességtartalmából tehát országszerte veszíteni fog mind a felszín-közeli, mind a mélyebb rétegekben. A relatív páratartalom a nappali órákban alacsony marad, a legmelegebb időszakban általában 40-50, de egyes napokon 30% alá is lecsökken, ami nem kedvez a gombás megbetegedéseknek, de az erős napsütésben átmenetileg légköri aszályt okoz. Az északias szél kedden sokfelé megerősödik, szerdán és csütörtökön már csak megélénkül. Péntektől többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérsékletben nagy változás nem valószínű, a 30 fok körüli maximumok lesznek a jellemzők. A hőösszeg a hét végére országszerte 900 foknap fölé, délkeleten 1050 foknap fölé emelkedik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2019. július 22.


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2019. július 21-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2019. július 21-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. július 21-én (%)


4. ábra
Kukorica növekedési foknap (hőösszeg) 2019. július 21-ig (részletes magyarázat a szövegben)