2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. július 28. 14:49

2020. júliusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Európában például az őszi vetésű szántóföldi kultúrák termésbecslései tovább módosultak lefelé, míg a nyári növények terméshozama átlag fölött várható. Az USA-ban a kukorica öv egyes részeit aszály sújtja.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) Ausztrália nagyobb részén, Afrika délnyugati területein, valamint Dél-Amerika középső vidékein. Az aszállyal érintett területeket bemutató ábra szerint többnyire kedvezőek a viszonyok (2. ábra).


Európa
A június 1. és július 20. közötti időszakban Európa nagyobb részét átlagos körüli időjárás, viszonylag jól elosztott csapadék, kevés hőhullám jellemezte, mely kedvező volt a mezőgazdasági kultúrák szempontjából (3. ábra). Szélsőséges időjárás, mely a mezőgazdaságra (főleg az őszi vetésekre) negatív hatással volt, inkább csak Közép-Európában, Finnország délnyugati és Oroszország déli részein fordult elő.

Európa döntő részén átlag körüli hőmérsékletek uralkodtak a nyár első felében, melegebb idő a Pireneusi-félszigeten, valamint Kelet-, és Észak Európában volt, de arrafelé is jellemzően 2 Celsius fokon belül volt az eltérés az átlagtól (4. ábra). Ettől nagyobb eltérés a Fekete-tenger térségében fordult elő. A hőség napok (Tmax>=30 oC) száma Közép-Európában jóval elmaradt a szokásostól, míg keleten jóval több fordult elő (5. ábra).
Az átlagosnál több eső hullott Európa nagyobb részén, különösen a Brit-szigeteken, Olaszországban, Spanyolország keleti régiójában, a Kárpát-medence keleti felében és Oroszország középső vidékein (6. és 7. ábra). Száraz idő volt ezzel szemben a Pireneusi-félsziget délnyugati felében, Franciaország északi részén és a kontinens keleti szélén.

Franciaországban is átlag körüli időjárás jellemezte a vizsgált időszakot. A csapadék többnyire elegendő volt a mezőgazdasági kultúrák számára, bár nagyobb része még júniusban hullott le. Az őszi árpa már a magtárakban, a búza aratása is a végéhez közeledik, a szezon vége kedvező időt hozott. A termés azonban az öt éves átlag alatt várható a kedvezőtlen tavasz hatása miatt. A tavaszi vetésű kultúrák jól fejlődnek, a júniusi csapadékosabb idő a kórokozóknak is kedvezett, de a szárazabb júliusban jelentősen visszaszorultak, összességében a termésátlag a szokásos fölött alakulhat.

Németországban változékony időjárás jellemezte a nyár első felét. A csapadék az átlag körül alakult, hőség nap gyakorlatilag nem fordult elő. Ez a szemfejlődésben lévő kalászosok számára kedvező volt, ezzel csökkent a tavaszi aszály miatt kialakult termésveszteség. A nyári növények számára növekedett a talajnedvesség, a szezon kezdetén kialakult lemaradást többnyire behozták a kultúrák.

Lengyelországban az átlagosnál csapadékosabb volt a nyár első része. A talajnedvesség így jelenleg optimális, de károkozó viharok is előfordultak. Az árpa és a repce aratása július első hetében indult, bár többfelé akadályozta a betakarítást a csapadékos idő. A kukorica virágzik és jó állapotban van. A cukorrépa és a burgonya is sokat fejlődött, de a tavaszi aszály hatása még mindig látszik a táblákon a ritkás állományokban.

Spanyolországban és Portugáliában az egész szezonban kiválóak voltak a körülmények a kalászosokra, már az aratás is javarészt befejeződött magas termésátlagokkal. A tavaszi vetések is többnyire szépen fejlődnek.

Olaszországban változó körülmények jellemezték a kalászos szezont, így a termésátlagokban is jelentős különbségek vannak a tájegységek között, de összességében az öt éves átlag alatt maradnak. A júniusi csapadékos idő kedvezett a nyári növényeknek, azokból jók a terméskilátások.

Romániában és Bulgáriában a kalászosok terméshozama tovább romlott az aratási időszakban csapadékos időjárás következtében. Románia nyugati és középső részein június második felében sokfelé áradásokat és belvizet okozott a sok eső. A nyári növények számára azonban kedvező a magas talajnedvesség, jóval átlag fölötti termés várható.

Ukrajna nyugati részén az átlagosnál több, a keleti részeken attól kevesebb eső esett, míg az ország többi részén a szokásos körül alakult a csapadék. Június 6-tól július közepéig az átlagnál 3-4 Celsius fokkal melegebb volt, mely nem kedvezett a kalászosok szemképződési fázisának. Az őszi vetések terméshozamai jóval az átlag alatt alakulnak. A nyári kultúrák kilátásai azonban jók.

Oroszország európai területén a nyár első fele az átlagosnál jóval melegebb és főleg a déli részeken szárazabb időt hozott. Ez utóbbi vidéken a szemképződés e miatt felgyorsult, míg a Moszkva körüli tájegységben ideálisan alakult. Összességében az országban a terméshozamok az ötéves átlag körül alakulnak majd. A déli részeken (főleg a Volga-menti, a stavropoli és a krasznodari kerületben) a jelenlegi alacsony talajnedvesség komoly gondot jelent a nyári növényeknek.

A JRC által készített termésbecslésekben a kedvező időjárás hatására növekedtek a terméskilátások szinte egész Európában (8. ábra). A júniusi előrejelzéshez képest legnagyobb mértékben a tavaszi árpa terméshozama nőtt. Az őszi búza termésátlaga valamelyest csökkent, elsősorban a hazánkban, Romániában és Bulgáriában az aratás körüli csapadékos idő miatt. A kukorica és napraforgó kilátásai tovább javultak, jóval az öt éves átlag fölött várható a termés. Országokra lebontva a kalászosok és a repce terméshozam becsléseit a 9-12. ábra, a nyári növényekét pedig a 12-16. ábra mutatja.


Amerikai Egyesült Államok
Július közepén, mikor a kukorica és a szója egyre többfelé lépett a generatív fejlődési szakaszba, a Középnyugaton elszórtan igen heves záporok öntözték az állományokat. Ugyanakkor a Kukorica Öv keleti felén nagy területek maradtak szárazon (17. ábra). Az őszi gabonáknak a 74%-át aratták le július 19-ig, mely megegyezik az átlagos értékkel. Országos átlagokat tekintve a hónap második dekádjának végére a kukorica az ilyenkor szokásosnál fejlettebb állapotban volt, az állományok közel 60%-a kezdett virágozni, 9%-a pedig már száradni kezdett. A kukorica állományoknak országosan a 70, Iowában a 80%-a jó, illetve kiváló állapotban van.

Kanada
A kanadai préri keleti részén június végén záporok enyhítették a hosszabb ideje fennálló szárazságot. Néhol lokálisan rendkívül nagy mennyiség is lezúdult, ami belvizekhez és áradásokhoz vezetett az alacsonyabban fekvő területeken. A préri nyugati részén heves esők adtak kellő mennyiségű nedvességet a tavaszi vetésű növények számára, és a maximumhőmérsékletek is elérték a 30 fokot a térségben, ami gyors növekedéshez vezetett, ellensúlyozva a tavaszi hideg idő miatti vontatott kelést. Kanada délkeleti részén az átlagosnál melegebb, és szárazabb időjárás uralkodott.

Közel-Kelet
Törökország fő termőterületein napos, meleg időjárás segíti a kukorica, gyapot és napraforgó fejlődését, ugyanakkor a száraz időben öntözésre van szükség, de az állományok nagy része jó, illetve kiváló állapotban van.

Kelet-Ázsia
Az átlagosnál nedvesebb időjárás jellemezte Kína északkeleti és délkeleti területeit júniusban. A sok csapadék északon jól jött a kukorica, a szója és a rizs számára, de délkeleten az átlagos mennyiség négyszerese esett áradásokat okozva a Jangce alsó szakaszán, ahol rizsföldeket és lakott területeket is elöntött a víz. A nedves időjárás az észak-kínai alföldre is kiterjedt, ahol a még aratás előtt álló búza minőségében okozott romlást. Kína nyugati részén napos, száraz, meleg idő teremtett kitűnő feltételeket a gyapot számára.    

Dél-Amerika
Argentínában napos idő segítette az őszi búza és árpa kelését júniusban. Kissé több nedvesség jól jött volna a gabonák megerősödéséhez, a többnyire száraz idő viszont kedvezett a nyári növények betakarításának és az egyéb mezőgazdasági munkáknak.
Brazília déli részén záporok öntözték a búza- és a kései kukoricaföldeket. A kukorica és gyapot fő északi termőterületein június végén száraz, meleg időben fejezték be az aratást.  


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2020. július 28.


1. ábra
VHI Index 2020. július második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index szántóföldi kultúrákra 2020. július második dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket). A szürke területeken nincs szántóföldi kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2020. június 1. és július 28. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(vörös csíkozás: csapadékhiány, sötétkék csíkozás: csapadéktöbblet, barna pontozott terület: hőösszeg többlet,
lila csíkozás: hőhullám)


4. ábra
A 2020. június 1. és július 20. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


5. ábra
A 2020. június 1. és július 20. közötti időszakban előfordult hőségnapok ((Tmax>=30 Celsius fok) számának aránya a sokéves átlaghoz (%) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2020. június 1. és július 20. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A kukorica virágzása körüli 21 nap csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
Termésátlag előrejelzés az EU átlagára vonatkozóan a 2015-2019-es átlaghoz és a
júniusi előrejelzéshez viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a sorok sorrendben a következőket tartalmazzák: kalászos összesen, búza (közönséges búza, durumbúza), árpa (tavaszi árpa, őszi árpa), kukorica, rozs, tritikálé, repce, burgonya, cukorrépa, napraforgó;
az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: 5 éves termésátlag (t/ha), MARS júniusi termésátlag előrejelzés (t/ha), MARS júliusi termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a júniusi előrejelzés százalékában)


9. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


10. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


11. ábra
Őszi árpa termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


12. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


13. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


14. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


15. ábra
Burgonya termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


16. ábra
Cukorrépa termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


17. ábra
Az aszállyal sújtott vidékek és a kukorica termőterületeinek összevetése az Egyesült Államokban 2020. július 21-én
(forrás: usda/gov)
(vörös csíkozás: aszályos terület, világos zöld terület: kukorica termőterület, sötét zöld terület:
a kukorica fő termőterülete)