2024. március 29. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. június 16. 18:18

2020. júniusi nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép európai termésbecslésekkel

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Európában például az őszi vetésű szántóföldi kultúrák termésbecslései lefelé módosultak tovább, de azok az USA-ban sincsenek túl jó állapotban.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) Ausztrália nyugati felén, Afrika északnyugati és déli területein, helyenként az USA középső vidékén, Argentína térségében, valamint Európa északnyugati és keleti részein. Az aszállyal érintett területeket bemutató ábra szerint többnyire kedvezőek a viszonyok (2. ábra), az aszály hatásai inkább csak az USA középső vidékén, Angliában és Ukrajnában láthatóak a műholdas megfigyeléseken. A májusi csapadékösszeg globális térképén azonban óriási különbségeket, nagy többleteket (például Európa keleti és Ausztrália északi részein), valamint nagy hiányokat (például Európa északnyugati részén, Indiában, az USA délnyugati területein, de szinte egész Afrikában is) láthatunk a sokéves átlaghoz képest (3. ábra).

Európa
A május 1. és június 10. közötti időszakban Európa nagyobb részére jelentős csapadék érkezett, azonban maradtak továbbra is csapadékhiányos területek. E mellett nagy területen az átlagosnál hűvösebb maradt az idő (4. ábra).
Az átlagosnál több eső hullott Olaszországban, Franciaország déli részén, Spanyolország északkeleti régiójában, Csehországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Oroszország középső vidékein (5. és 6. ábra). A csapadék a szezon kedvező indulását jelentette ezeken a területeken a nyári növények számára és felötlötte a talaj vízkészletét. Az őszi vetések számára azonban már sokfelé túl késő érkezett.
Ezzel szemben Franciaország északi részén, az Egyesült Királyság déli területein, a Benelux államokban, Németország északi és nyugati vidékén, Lengyelország nyugati szélén, valamint hazánkban az átlagos mennyiségtől 30-50, helyenként 50-100%-kal maradt el a csapadék. Franciaországban, Angliában és a Benelux államokban a csapadékhiány az őszi vetések mellett már a nyári növények, így a cukorrépa és a burgonya fejlődését is korlátozza. Románia keleti részén és Ukrajna délkeleti területén az aszályos körülmények még mindig fönnállnak, az őszi kalászosok pedig már a szemképződés fenofázisában járnak sokkal korábban és gyengébb állapotban, mint átlagos években.
A kontinens északi és északkeleti felén a szokásosnál hűvösebb volt, helyenként 2-3 fokkal is elmaradt a hőmérséklet az átlagtól, de ez a terméskilátásokra túl nagy hatással nem volt (7. ábra). Sőt, a száraz vidékeken a hűvösebb idő segített a növényeknek átvészelni a csapadékhiány okozta stresszt. Ezeken a területeken még májusban is előfordultak gyenge fagyok, melyek a gyümölcsösökben károkat is okoztak (8. ábra).

A tavasz egésze a kontinens nyugati és keleti részén az átlagostól enyhébb, míg a középső területeken kissé az alatti hőmérsékleteket hozott (9. ábra). A szokásostól több volt a csapadék a Pireneusi-félszigeten, Olaszország északi részén, a Balkán-félsziget déli felén és Oroszország európai részének középső vidékein. Csapadékhiány a Brit-szigeteken, a Benelux államokban, Németországban, a Kárpát-medencében, Románia keleti, valamint Ukrajna déli részén (10. ábra) alakult ki.

Franciaországban a hosszú száraz időszak után május elején jelentős csapadék érkezett. Ez az őszi vetések állapotának további romlását megállította, de a terméskilátások így is nagyon rosszak. A nyári növények számára viszont az ország nagyobb részében kedvezően indult a szezon, a termésátlag a szokásos körül alakulhat.

Németországban egy újabb nehéz szezon van kilátásban az őszi vetések alacsony termésátlagaival. A májusi eső ugyanis ezek számára már túl későn érkezett, a csapadékhiány pedig még mindig jellemző. A nyári növények számára jelenleg többnyire elegendő a talaj nedvessége, de további csapadékra van szükség az optimális fejlődéshez. A májusi fagyok többfelé okoztak károkat a gyümölcsösökben.

Lengyelországban májusban a nyugati részek kivételével megérkezett az eső, jelentősen nőtt a talajnedvesség, a körülmények így sokat javultak a növények számára. Az ország nagyobb részén a növények regenerálódtak a száraz április után, mind az őszi, mind a tavaszi kalászosok jó állapotban vannak. A hűvösebb májusban a kultúrák fejlődése lelassult, jelenleg az átlaghoz közel alakul. A nyári növények számára ideális a talajnedvesség, de a hűvös időben kissé le vannak maradva a fejlődésben, ráadásul nagy a kártevők nyomása a kultúrákon.

Spanyolországban és Portugáliában jellemzően kiválóak a körülmények, sok csapadékkal, meleggel. Ennek megfelelően a terméskilátások is jók mind az őszi, mind a tavaszi vetésekre.

Ukrajnában májusban megérkezett a csapadék, de a korábbi hosszú száraz időszak nem múlik el nyomtalanul: az őszi vetések terméskilátásai az átlag alatt alakulnak. A nyári kultúrák kilátásai azonban jók.

Oroszország európai területén a gyakori és komoly csapadékhullás igen jót tett az őszi búzának. A kalászosok jó állapotban vannak, a hűvös időjárás kedvezően meghosszabbította a virágzás és a szemképződés kezdeti szakaszát. A nedves idő azonban a kártevőknek és a kórokozóknak is kedvezett, ez pedig a minőségre nyomhatja rá a bélyegét. A melegkedvelő nyári növényeknek a hűvös eddig nem kedvezett, de júniusban már jelentősen melegedett az idő.

A JRC által készített európai termésbecslésekben az őszi kalászosok termésbecslése EU szinten lefelé módosult az előző becsléshez képest, főleg Franciaország, Románia és a Benelux államok rossz terméskilátásai miatt (11. ábra). A várható termésátlag jóval az előző öt éves átlag alatt marad a kiterjedt csapadékhiány miatt, mely a virágzás és a szemképződés időszaka alatt is sújtotta a kultúrákat (12-15. ábra). A kukorica és a napraforgó helyzete májusban javult az EU-ban, elsősorban Romániában, Magyarországon, Bulgáriában és Spanyolországban, de a kontinens északnyugati részén a tavaszi kalászosok és a nyári növények továbbra is szomjaznak (16-18. ábra).

Amerikai Egyesült Államok
Május utolsó hetében az ország keleti felén kiterjedt, nagy csapadékot adó záporok akadályozták a mezőgazdasági munkákat, ugyanakkor kedvező feltételeket teremtettek a nyári növények fejlődése számára. Majd június első hetében inkább kisebb mennyiségeket adó esők, záporok voltak jellemzőek a Nagy Síkság északi részétől a Középnyugaton át le délre. A Síkság középső és déli részein viszont igen meleg, száraz időjárás gyorsította az őszi vetések érését és aratását, ugyanakkor nehezítette a nyári növények és a legelők növekedését. Június első hetének végére országosan a kukorica 97%-át elvetették, amivel előrébb járnak mind a tavalyi, mind az öt éves átlag értékeihez képest. A növény ugyanekkorra a termőterület 89%-án ki is kelt, és 75%-án jó vagy kiváló állapotban fejlődik. Az őszi vetésű gabonáknak csak 51%-áról jelentették ugyanezt, ami viszont jóval alacsonyabb érték a tavalyinál, és Kansasban, ahol a fő termőterületek vannak, az állományok mindössze 42%-a jó vagy kiváló állapotú.

Kanada
A kanadai préri területén június elején az átlagosnál több fokkal melegebb, nyugaton csapadékos, míg keletebbre száraz időjárás uralkodott. Azonban a 30 fok körüli maximumok mellett helyenként éjszaka még fagypont közeli hőmérsékletek vannak, és a május végi fagyok miatt a nyári növények újravetése is szükségessé vált Manitoba államban. Keletebbre, a Nagy Tavak vidékén és Quebecben kedvezően alakult az időjárás mind a kukorica, mind az őszi vetések és a legelők növekedése számára.

Közel-Kelet
Törökország fő termőterületein hűvös, változékony, csapadékos idő jellemző, míg a térségben máshol többnyire száraz, meleg időjárás segíti az őszi búza érését, betakarítását. 

Kelet-Ázsia
Kína déli részén június első hetében 100 mm-t meghaladó csapadék szolgáltatott elegendő nedvességet a rizsföldek számára, az ország északkeleti tájain pedig szintén bőséges csapadékot adó záporok öntözték a kukorica- és szójaföldeket. A Jangce és a Sárga folyó közti területeken száraz, nagyon meleg időjárás segíti az őszi gabonák és a repce érését. A régió más részein, a Koreai félszigeten és Japánban többnyire öntözésre szorulnak a rizsföldek a száraz melegben.

Dél-Amerika
Argentínában a száraz idő kedvező a kukorica éréséhez, a betakarításhoz és az őszi vetésekhez. Brazília középső részein záporok nyújtottak elegendő nedvességet a még fejlődésben lévő kukorica számára, ugyanakkor a déli termőterületeken ez már későn érkezett, alacsonyak a terméskilátások. 


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2020. június 16.


1. ábra
VHI Index 2020. június első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index szántóföldi kultúrákra 2020. június első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket). A szürke területeken nincs szántóföldi kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
2020. május csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2020. május 1. és június 10. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(vörös csíkozás: csapadékhiány, sötétkék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös pontozott terület: aszály,
zöldeskék pontozott terület: hőösszeg hiány)


5. ábra
A 2020. május 1. és június 10. közötti időszak csapadékmennyisége (mm)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
A 2020. május 1. és június 10. közötti időszak csapadékmennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2020. május 1. és június 10. közötti időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


8. ábra
A 2020. május 1. és június 10. közötti időszakban előfordult legalacsonyabb hőmérsékletek (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


9. ábra
A 2020. tavaszi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


10. ábra
A 2020. tavaszi csapadékösszeg a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


11. ábra
Termésátlag előrejelzés az EU átlagára vonatkozóan a 2015-2019-es átlaghoz és a
májusi előrejelzéshez viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(a sorok sorrendben a következőket tartalmazzák: kalászos összesen, búza (közönséges búza, durumbúza), árpa (tavaszi árpa, őszi árpa), kukorica, rozs, tritikálé, repce, burgonya, cukorrépa, napraforgó;
az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: 5 éves termésátlag (t/ha), MARS májusi termésátlag előrejelzés (t/ha), MARS júniusi termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a májusi előrejelzés százalékában)


12. ábra
2020-ban az őszi búza virágzása körüli időszakban (21 nap) lehullott csapadék a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


13. ábra
2020-ban az őszi káposztarepce virágzása körüli időszakban (21 nap) lehullott csapadék
a sokéves átlag arányában (%) (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


14. ábra
Búza termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


15. ábra
Repce termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


16. ábra
Tavaszi árpa termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


17. ábra
Kukorica termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


18. ábra
Napraforgó termésátlag előrejelzés a 2015-2019-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(az oszlopok balról jobbra a következőket tartalmazzák: ország, 5 éves termésátlag (t/ha), 2019-es termésátlag (t/ha), MARS termésátlag előrejelzés (t/ha), a termésátlag előrejelzés az 5 éves átlag százalékában, a termésátlag előrejelzés a 2019-es év százalékában - a térképen a zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)