2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. december 17. 11:32

2019. decemberi helyzetkép

A mezőgazdasági termelést, így a világpiaci árakat az időjárás világszerte alapvetően befolyásolja. Az alábbiakban a nagyobb termőterületeken bekövetkezett főbb időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze. Megvizsgáljuk többek között, hogy Európa keleti vidéken folytatódott-e az aszály, valamint hogyan alakult az Egyesült Államokban a történelmi rekord mértékű késéssel indult szezonban a betakarítás.

A műholdas méréseken alapuló legfrissebb globális VHI index térkép (1. ábra) alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban (vörös területek) Ausztrália jelentős részén, Afrika déli területein, Argentína déli részein, valamint az Egyesült Államok déli és középső vidékein. Az aszállyal érintett területeket bemutató, műholdas méréseken alapuló ábra szerint jellemzően kedvezőek a viszonyok (2. ábra), bár jelenleg az északi félteke döntő részén a mezőgazdasági területek nyugalomban vannak. Aszállyal érintett részek Dél-Amerikában vannak kisebb körzetekben. A novemberi csapadékösszeg átlagtól vett eltérésének globális térképe (3. ábra) a nedvesség egyenlőtlen és szélsőséges földi eloszlását szemlélteti.


Európa
A november 1. és december 10. közötti időszakban többfelé fordult elő szélsőséges időjárás: Ukrajna nyugati felében folytatódott az aszályos időszak, a novemberi csapadék nem volt elegendő a talajnedvesség jelentős emelkedéséhez (4. ábra). Nyugaton és délen viszont sokfelé jelentős csapadéktöbblet és ezt követően árvizek is előfordultak.

Európa középső, keleti és délkeleti részén az átlagosnál jóval enyhébb időjárás jellemezte a vizsgált időszakot: nagy területen 2-4 Celsius fokkal is melegebb volt az átlagosnál (5. ábra). Ezzel szemben Írországban, az Egyesült Királyságban és a Skandináv-félszigeten mintegy 1-2 fokkal hűvösebb volt. A kontinens jelentős részén még mindig alig-alig fordult elő fagyos nap (6. ábra).
A szokásosnál több csapadék hullott Nyugat- és Dél-Európában, a Brit-szigeteken Franciaországban, Olaszországban és Szlovéniában sokfelé árvizekkel együtt (7. ábra). Eközben különösen a Fekete-tenger térségében és Oroszország nyugati részein, de Fehéroroszország  és Lengyelország kiterjedt részein is a csapadékhiány a jellemző.

Az őszi kalászosok megkésett vetésére és kelésére a keleten és délkeleten jellemző enyhe idő kedvező volt, mert így azok valamennyire meg tudtak erősödni, már ahol kaptak elegendő csapadékot, mint például hazánkban. A száraz vidékeken ugyanakkor a kalászosok a szokásosnál gyengébben fejlettek.


Amerikai Egyesült Államok
Az idén ősszel sok nehézséget okozott az időjárás a kukorica betakarításában. December legelejére országosan a vetésterület mindössze 89%-án sikerült learatni a termést, ami 8-9 százalékkal elmarad a tavalyi és az átlagos értékektől egyaránt. A hónap első dekádjában a Kukorica Öv északi részén még mindig tartós hótakaró hátráltatta a kukorica kései betakarítását, míg délebbre már elolvadt a hó. A középnyugati térségben enyhe, száraz időjárás uralkodott, a Nagy Síkság északi részén is elolvadt a jótékonyan szigetelő hótakaró az őszi vetésekről. A Síkság középső és délebbi részein pedig aszály sújtja a földeket, és a vetést. A hideg idő az északkeleti országrészre szorult vissza, ahol december elején komoly hóviharok fordultak elő, helyenként 30-60 cm-es hótakarót eredményezve.
November végére országosan az őszi vetés 52%-át minősítették jó vagy kiváló állapotúnak, ami kevéssel elmarad a tavalyi állapottól. A szója 96%-át sikerült betakarítani, és a gyapotnak is 83%-át, az átlagosnál nagyobb részét learatták.


Közel-Kelet:
Törökország belső területein, Anatóliában, az őszi gabonák fő termőterületén, az igen száraz ősz után lassan mozgó mediterrán ciklonok csillapították december elején az aszályt. Ugyanakkor az 5 fok alatti átlaghőmérséklet már kevés volt az őszi vetés megerősödéséhez, így fejletlen búza és árpa állományok néznek a tél elé.


Kelet-Ázsia
Kína keleti részén a szokásosnál enyhébb és csapadékos az idő az őszi kalászosokra kedvező viszonyokat teremtve.


Ausztrália
Az ország keleti részén csak elszórtan öntözték záporok, a frissen vetett cirok- és gyapotföldeket, a legtöbb helyen azonban továbbra sem hullott csapadék, vagy csak minimális esett, és hosszan elhúzódó, súlyos aszály szárítja a növényzetet. A Búza Öv más részein, délen és nyugaton a száraz idő kedvez a búza, árpa és repce érésének, zavartalan betakarításának.


Dél-Afrika
A kulcsfontosságú mezőgazdasági területeken, keleten, változó intenzitású záporok öntözték a cukorrépát és többi nagy vízigényű nyári növényeket. A délnyugati tájakon száraz, az átlagosnál melegebb időjárás az öntözött kultúrák gyors növekedését biztosította.


Dél-Amerika
Argentína középső részén, a kukorica és a szója fő termőterületein szárazabb időjárás segítette az említett növények vetését.
Brazília főbb mezőgazdasági területein folytatódtak a szezonális esőzések, a 25-50 mm közötti heti csapadékmennyiség kedvező feltételeket teremtett a kukorica, szója és a cukorrépa számára, míg a kávé termőterületein 100 mm-nél is több esett.


Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály, áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Argentína, Ukrajna, India, Mexikó, Kanada, Indonézia, Dél-Afrika
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2019. december 17.


1. ábra
VHI Index 2019. december első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
ASI Index szántóföldi kultúrákra 2019. december első dekádjában (forrás: www.fao.org)
(ASI: Agricultural Stress Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott index, mely azt mutatja, hogy a mezőgazdasági kultúrákat az aszály milyen mértékben sújtja: a zöldtől a vörösig terjedő színek az aszállyal érintett terület arányát mutatja (a zöld jelenti a 10%-nál kisebb, a vörös pedig a 85%-nál nagyobb értékeket). A szürke területeken nincs szántóföldi kultúra, a kékkel jelölt részeken pedig a növényzet szezonon kívül, nyugalomban van.)


3. ábra
November csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól (%). (forrás: www.fao.org)
(A vörös színű területeken csapadékhiány, a kék színű területeken csapadéktöbblet volt,
a szürke színű területek sivatagok.)


4. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2019. november 1. és december 10. között
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, piros csíkozás: csapadékhiány, vörös pontozott terület: aszály, barna pontozott terület: hőösszeg többlet)


5. ábra
A november 1. és december 10. között időszak átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


6. ábra
2019. november 1. és december 10. között a fagyos napok (Tmin<=0 Celsius fok) száma
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


7. ábra
A 2019. november 1. és december 10. között lehullott csapadék mennyisége a sokéves átlag arányában (%)
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)