2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. szeptember 24. 17:01

2018 szeptemberi helyzetkép

A világon sokfelé van szélsőséges időjárás, mely jelentősen befolyásolja az élelmiszer termelést. Európában a sokfelé aszályos nyár miatt gyenge a nyári növények terméseredménye, ugyanakkor Délkelet-Európában kiváló eredmények születnek. Az Egyesült Államokban a Florence hurrikán útvonalába eső területeken kellett a gazdáknak betakarítani, amit csak lehetett. Indiában a szokatlanul száraz idő okoz problémát. A műholdas méréseken alapuló legfrissebb  globális VHI index térkép (1. ábra) alapján gond van a növényekkel (vörös színű területek) pl. Északnyugat-Európában, a Fekete-tengertől északra eső területeken, az USA középnyugati részén és Argentína középső vidékein. Az alábbiakban ezeket az időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze a nagyobb termőterületeken.

Európa

Szeptember közepéig folytatódott az aszály Németország középső és keleti, valamint Lengyelország nyugati részén (2. ábra). Európa aszállyal érintett egyéb területein ugyan kissé kedvezőbbé váltak a körülmények, de ezek részben kis mértékűek voltak, részben már későn érkeztek a nyári kultúrák számára. Délkelet-Európában szeptember első két dekádjában folytatódott az átlagosnál jóval melegebb időjárás, ennek egyes részeken még volt hatása a termésre, de a terméskilátások összességében pozitív, nagyon pozitív kategóriába sorolhatók. Oroszország déli részein ezzel szemben a szárazság miatt jelentős a terméskiesés.

A nyárra visszatekintve szinte egész Európában jóval melegebb volt az időjárás az átlagostól, jellemzően 1-4 Celsius fokkal haladta meg azt (3., 4. ábra). Kivétel ez alól a mediterrán térség és Oroszország európai területe. 1975 óta ez volt a legmelegebb, illetve az egyik legmelegebb nyár Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Dániában, a Benelux államokban, Angliában, Svédországban és a Balti államokban. A meleg mellett az átlagosnál jóval kevesebb eső esett a felsorolt térségekben, sokfelé a szokásos mennyiségnek még a fele sem hullott le (5. ábra). Németország középső, Anglia déli, valamint Oroszország egyes vidékein a 80 mm-t sem érte el a nyári csapadékösszeg (6. ábra). Az átlagosnál csapadékosabb volt a nyár viszont Délkelet-Európában, Spanyolországban, Olaszország déli részén és a Skandináv-félsziget óceáni partvidékén.

A legfrissebb európai termésátlag előrejelzések a 7-10. ábrákon láthatók, az alábbiakban egyes országokat külön is kiemelünk.
 
Franciaországban a nyári kultúrnövények termésbecslései jóval a tavalyi értékek alatti mennyiségekről szólnak, olyannyira, hogy az elmúlt tíz év leggyengébb termése lehet az idei. Az okok között a vetés körüli csapadékos időt, valamint az átlagosnál melegebb és szárazabb nyarat kell megemlíteni. A száraz időt a kukorica, a napraforgó, a burgonya, a cukorrépa és a paradicsom termés is megsínylette. Az őszi káposztarepce vetésével már végeztek, a kezdeti száraz időt szeptember 20. után sokfelé jelentős csapadék követte, mely jót tett a vetésnek.

Németországban a kukoricát a szárazság miatt sokfelé silóként hasznosították, a burgonya termésmennyiségében pedig hatalmas különbségek vannak az öntözött és a nem öntözött táblák között. A cukorrépa betakarítása megkezdődik, a mennyiség alacsonynak, míg a cukorfok magasnak ígérkezik. A repce el van vetve, mely többfelé szeptember elején némi esőt is kapott, viszont a száraz talaj miatt sokfelé késett a vetés, és nehezen is kelt.

Lengyelországban a termésmennyiségek az elmúlt öt éves átlag alatt alakulnak az aszály miatt. A repce augusztusban a talajba került, kezdetben nem tudott jól fejlődni, de szeptemberben már kapott esőt.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a burgonya termés az öt éves átlag alatt várható. Száraz volt a nyár nagyobb része, az utóbbi hetekben érkezett csapadék már későn érkezett, alacsony lesz a minőség is. A cukorrépa kis mennyiség mellett jó cukorfokot ígér.

Spanyolországban és Portugáliában kiváló napraforgó termés várható, az önözött kukorica, illetve burgonya pedig átlagos mennyiséget mutat.
 
Ausztria, Csehország, Szlovákia, a Benelux államok, Dánia, Svédország aszályos terület volt a nyáron, és részben még mindig az, így arrafelé az átlag alatti termésmennyiségek várhatók a nyári kultúrákból.
 
Romániában, Bulgáriában és Horvátországban nagyon kedvezőek voltak a feltételek a kukorica és a napraforgó számára, így kiváló termés várható.

Ukrajnában a júliusi sok csapadéknak köszönhetően jó szemes kukorica termés várható, míg a napraforgóból átlag körüli mennyiségre lehet számítani. A repce vetésének az ősz eleji száraz idő nem kedvezett.

Oroszország európai területén az aszályos nyár miatt gyenge a kukorica és a tavaszi gabona termés is.


Egyesült Államok
A középső és keleti országrész augusztusban jelentős csapadékot kapott kielégítve a nyári növények és a legelők vízigényét, sőt a hónap végén helyenként árvíz is előfordult. Ugyanakkor a Kukorica-öv déli, aszályos területére már későn érkezett az eső, hogy a kukorica termésmennyiségén javítson. Eközben nyugaton, délnyugaton folytatódott az aszályos idő, erdőtüzekkel (11. ábra).
Szeptember közepén a Florence hurrikán okozott hatalmas károkat, árvizeket a keleti partvidék középső részein. A hurrikán útvonalába eső területeken annak érkezése előtt a gazdák betakarították a kukoricából amit csak lehetett és az egyéb már érett termést. Azonban pl. a még be nem érett szója, gyapot, földimogyoró nagy károkat szenvedett. Másfelé a meleg és száraz idő kedvezett a termésérésnek, a betakarításnak és az őszi vetésnek is. Az országban a szója és a kukorica 67-68%-a jó vagy kiváló állapotban van, ez 7-8%-kal magasabb a tavaly ilyenkor jelentett aránynál. Az őszi búza 15-20%-át már elvetették.

Kanada
Az átlagosnál melegebb és szárazabb időjárás felgyorsította a termésérést, és a betakarításhoz is kedvező körülményeket teremtett. Egyes helyeken azonban a mennyiséget csökkentette a nedvességhiány.
 
Dél-Amerika
Argentínában összességében kedvezőek a körülmények a téli kalászosok számára, bár a szeptemberi fagyok helyenként kisebb gondokat okoztak. Brazília déli részein, a fő termőterületen hullott jelentős csapadék nagyon kedvezett a kukorica és a szója fejlődésének, azonban a beérett búzának nem.
 
Kína
A keleti, délkeleti területeken tájfunok okoztak heves esőzést és árvizeket, de összességében a jelentős csapadék kedvezett a mezőgazdaságnak. Északkeleten a száraz időt követő átlagosnál több csapadék csökkentette a korábbi aszály miatti terméskiesés mértékét, majd a visszatérő száraz idő segítette a termésérést és a betakarítást.
 
India
Szokatlanul száraz az idő India nagy részén, így a talajnedvességet jelentősen lecsökkent, mely komoly gondokat okoz a növénytermesztésben.
 

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály vagy áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

    * búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
    * kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India
    * repce: Kanada, Kína, India, EU
    * napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
    * szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2018. szeptember 24.


1. ábra
Globális VHI Index 2018. szeptember második dekádjára (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat, felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)


2. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2018. augusztus 1. és szeptember 22. között
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, vörös csíkozás: csapadékhiány,
vörös pontozott terület: aszály, lila csíkozás:hőhullám, barna pontozott terület: hőösszeg többlet)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


3. ábra
2018. június 1. és augusztus 31. között a napi átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól (Celsius fok)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


4. ábra
2018. június 1. és augusztus 31. között a 0 fokos bázishőmérséklettel számolt hőösszeg eltérése
a sokéves átlagtól (foknap); (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


5. ábra
2018. június 1. és augusztus 31. között összegzett csapadék a sokéves átlag százalékában
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


6. ábra
2018. június 1. és augusztus 31. között összegzett csapadék (mm)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


7. ábra
Kukorica termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


8. ábra
Napraforgó termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


9. ábra
Burgonya termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


10. ábra
Cukorrépa termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)
forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars


11. ábra
Aszály helyzet az Egyesült Államokban 2018. szeptember 18-án
(a sárgától a vörös színig tartó skála az egyre súlyosabb aszályt jelöli)
forrás: droughtmonitor.unl.edu