2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. július 29. 11:14

2018 júliusi helyzetkép

A világon sokfelé van szélsőséges időjárás, mely jelentősen befolyásolja az élelmiszer termelést. Európában például a korábbi becsléseknél kevesebb termés várható az őszi vetésekből a szárazság miatt, de az Egyesült Államok délnyugati részén is tovább tart az aszály. Az alábbiakban ezeket az időjárási folyamatokat és azok mezőgazdaságra gyakorolt hatását foglaljuk össze a nagyobb termőterületeken.

Európa
Aszály van a Benelux államokban, Dániában, Svédország déli részén, a Germán-Lengyel alföldön, Ukrajna délkeleti és Oroszország délnyugati területein (1. ábra), bár Lengyelországban, Ukrajnában és Oroszország nyugati részein az utóbbi néhány napban hullott több-kevesebb eső, így az aszály valamit mérséklődött. Csapadékhiány (még nem aszály) van a Brit-szigeteken (itt jelentős a hőtöbblet is), Csehországban, a Balti államokban és Finnország déli részén. Csapadéktöbblet van ezzel szemben Franciaország délnyugati, Spanyolország északnyugati részén, valamint Szlovénia, Horvátország, Magyarország, Románia, Bulgária területén és Görögország legészakibb részein (2. ábra).
A kontinens északnyugati és középső részén az őszi vetések virágzásánál és a szemfejlődésénél uralkodó átlagosnál szárazabb és melegebb időjárás jelentősen csökkentette a terméskilátásokat (3. ábra). Ezeken a területeken, beleértve Németország és Lengyelország nagy termelőit is, gyenge az őszi búza, a tavaszi árpa és a repce termés. Spanyolországban kiváló a termés, míg Franciaországban átlagos körüli. EU szinten az össztermés ezekből a terményekből az ötéves átlag alatt alakul.
A délkeleti részeken a csapadéktöbbletnek (4. ábra) igen kedvező hatása van a kukoricára (5. ábra), a napraforgóra és a szójára, így ezekből a termésbecslések fölfelé módosultak (6. és 7. ábra). Az aszályos északnyugaton és keleten viszont jelentős terméscsökkenés és nagy károk várhatók. Az utóbbi napok csapadéka Lengyelországban, Ukrajnában és Oroszország nyugati részein segített a virágzás-szemfejlődés fenológiai állapotában lévő növényeknél, de utóbbi országban már maradandó károk keletkeztek. Belgium, Hollandia, Dánia, Németország, Lengyelország területén a burgonya (8. ábra) és cukorrépa termés is nagyon megsínyli az aszályt.
 
Egyesült Államok
A délnyugati, nyugati, középső és északkeleti államokban tovább tart a szárazság, mely a tavaszi vetések és a legelők állapotát jelentősen rontja (9. ábra). Az aszály a kukorica-öv déli részét is érinti. Nyugaton forró időjárás uralkodik, melyben pusztító erdőtüzek keletkeztek, melyek a 10 éves átlagnál jóval nagyobb területen (3,9 millió hold) pusztítottak eddig.
 
Kanada
Az alapvetően száraz és meleg időjárás stresszeli és a fejlődési ütem felgyorsítására kényszeríti a tavaszi vetéseket.

Dél-Amerika
Brazíliában a nagyrészt száraz idő kedvezett a betakarításnak, de az elvetett búza fejlődésének nem. A fő búza termőterületen (Paraná szövetségi államban) az utóbbi napokban jelentős csapadék érkezett, mely csökkentette a szárazságot. Argentínában is hasonlóan alakult az időjárás: a száraz időben jól haladtak a betakarítással, a vetéssel, majd az eső a téli vetésekre időben érkezett.

Kína
Az északi alföldön az időnkénti csapadék hátráltatta az aratást és némileg csökkentette a termés minőségét, de számottevően nem befolyásolta a termés egészét. Északkeleten a kukorica és a szója szépen fejlődik az elegendő csapadék hatására. Délen és keleten viszont forró és száraz az idő, mely nem kedvez a rizsnek és a többi nyári kultúrnövénynek.

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést (10. ábra). A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály vagy áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására. Ebben a cikkünkben többek között az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2018. július 29.


1. ábra
Szélsőséges időjárású területek Európában 2018. június 1. és július 15. között (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(kék csíkozás: csapadéktöbblet, piros csíkozás: csapadékhiány, vörös pontozott terület: aszály,
narancs színű pontozott terület:hőtöbblet)


2. ábra
2018. június 1 és július 15 között összegzett csapadékeloszlás Európában a sokéves átlag százalékában
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


3. ábra
2018. június 1.és július 15. közötti hőösszegek eloszlása Európában a sokéves átlag százalékában
(forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


4. ábra
A kukorica 40%-os fejlettségi állapota körüli (2018. július 11. és 20. között) csapadékeloszlás Európában a
sokéves átlag százalékában (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)


5. ábra
Búza termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


6. ábra
Kukorica termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


7. ábra
Napraforgó termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


8. ábra
Burgonya termésátlag (t/ha) előrejelzés a 2013-2017-es átlaghoz viszonyítva (forrás: ec.europa.eu/jrc/en/mars)
(zöld: átlagosnál magasabb, sárga: átlaghoz közeli, narancs: átlagnál alacsonyabb termésátlag)


9. ábra
Aszály helyzet az Egyesült Államokban 2018. július 24-én (forrás: droughtmonitor.unl.edu/)
(a sárgától a vörös színig tartó skála az egyre súlyosabb aszályt jelöli)


10. ábra
Globális VHI Index 2018. július második dekádjára (forrás: www.fao.org)
(VHI: Vegetation Health Index - ez egy műholdas mérésekből származtatott komplex index, mely röviden összefoglalva a növényzet egészségi szintjét mutatja: a zöld értékek egészséges, míg a sárga és vörös színek
az aszályos növényzetet mutatják. A szürke, kék és rózsaszín területek hiányos adatokat,
felhős és havas területeket jelölnek. A sivatagi részek értelmezése hosszabb leírást kíván.)