2024. március 19. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. március 23. 13:43

2018 márciusi helyzetkép

Az időjárás az egész világon döntően befolyásolja a mezőgazdasági termelést, különösen a növénytermesztést. A nagy termőterületeken bekövetkező időjárási szélsőségek, vagy azok hiánya pedig a világpiacra, így a magyarországi mezőgazdasági árakra van nagy hatással. Például egy nagy kiterjedésű, jelentős aszály vagy áradás vagy tavaszi fagy jelentős mértékben hat a termés várható mennyiségére és minőségére. Ezen hosszú távú hatások ismeretében előre föl lehet készülni a világpiac várható alakulására.

Európa
Az időjárási körülmények általában kedvezőek voltak ezen a télen az őszi vetések számára Európa döntő részén, annak ellenére, hogy a tél végén és március közepén is szokatlanul komoly hideghullám árasztotta el a kontinenst. A február végi-március eleji fagyos időben Franciaország és Németország nagy részén -10 Celsius fok alá, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és a balkáni államok területén sokfelé -20, míg Ukrajnában és Oroszországban, Skandináviában és Balti államokban ez alá is lecsökkent a hőmérséklet. Március közepén újabb hideghullám söpört végig Európán északkelet felől, mely elsősorban Oroszországtól, Lengyelországon át egészen a Brit-szigetekig ért el, de jócskán jutott belőle Közép- és Délkelet-Európába is. Nyugat-Európában a február és március első fele az átlagosnál 0,5-2 fokkal hűvösebb időt hozott, de Közép- és Kelet- és Észak-Európában ez a negatív eltérés 2 és 4 fok között alakult. E miatt ezeken a területeken a vegetáció és mezőgazdasági munkák is késében vannak az átlagoshoz képest. Délkelet-Európában ugyanakkor enyhébb volt az idő az átlagosnál, mintegy 0,5-2 fokkal, de Törökországban helyenként 6 fokos eltérést is mértek a másfél hónap alatt.

Az átlagosnál jóval csapadékosabb idő (február 1. és március 12. között) volt a jellemző a Földközi-tenger nyugati medencéjében, valamint Délkelet- és Kelet-Európában. Ennek hatására megszűnt a 2017 nyara óta tartó szárazság Portugáliában. Ugyanakkor száraz maradt az idő és továbbra is csapadékhiány van Lengyelország déli részén és Csehországban (ezeken a területeken a téli csapadékösszeg 80 mm alatt maradt).

Modell szimulációk szerint kisebb fagykárok keletkezhettek az őszi búzában Franciaország északnyugati, Németország keleti, Lengyelország nyugati, Ukrajna déli részén, a Balkán-félszigeten és Törökországban. Közepes károk keletkezhettek Oroszország déli területein. A hidegre érzékenyebb káposztarepcében Németországban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában fordulhatnak elő fagykárok.

Franciaországban a decemberi és januári extrém mennyiségű csapadék belvizet okozott, mely helyenként károsította az őszi vetéseket. A termésmennyiség a szokatlan téli időjárás miatt az átlagos alatt maradhat.

Németországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszország európai részén általában kedvezőek voltak az időjárási körülmények a mezőgazdaság szempontjából.

Az Ibériai- félsziget nyugati felében a szárazság az őszi vetéseket november, decemberre tolta el, és a január-február is száraz volt. A nagyobb aszálykárt a márciusban érkezett eső akadályozta meg, amikor is sokfelé 100 mm körüli csapadék hullott. A termés mennyisége 2018-ban az átlag körül valószínű.

Romániában a belvíz okozott helyenként gondot, de általában kedvezőek voltak a körülmények.

Dániában és Svédországban ideálisak voltak az időjárási viszonyok az őszi vetések számára, az átlagosnál nagyobb termésre számítanak.

Törökországban az enyhe, csapadékos idő hatására az őszi vetések kb. egy hónappal az átlagos időpont előtt fejlődésnek indultak, arrafelé is az átlagosnál nagyobb termésre számítanak.

A termésbecslések búzából Európai Unióban az átlagosnál nagyobb termésátlagot jeleznek előre: a 2017-esnél 1,5%-kal, míg az elmúlt öt éves átlagnál 3,7%-kal. Magyarországon ugyanezekhez az időszakokhoz viszonyítva rendre 2,5%, illetve 10%-os növekedést vetítenek előre. Repcéből ugyanezek az összefüggések az EU egészére +0,8%, -0,2%, míg hazánkra +21%, illetve +4,9%. Ezek az előrejelzések többnyire statisztikai alapon nyugszanak, másrészt a szezonnak nagyon az elején járunk, még nagyon sok minden történhet a betakarításig, ezért nagyon óvatosan kell ezeket a számokat kezelni.

Egyesült Államok
A tél végén Texas déli részétől északkeleti irányban egészen Pennsylvaniáig heves esőzések és árvizek okoztak időszakos elöntést az őszi vetésekben. A Nagy-síkság déli részén ugyanakkor folytatódott a száraz idő, különösen Texas északi részétől, Oklahomán át Kansas déli részéig. Kaliforniában is a szárazság okoz gondot. A keleti partvidéken márciusi hóviharok nehezítik az életet.

Dél-Amerika
Argentína nagyobb részén továbbra is szárazság és nagy meleg csökkenti a kukorica és a szójabab termést. A szárazság időszakosan áthúzódik Brazília déli részére is. Ezzel szemben Brazília északabbi mezőgazdasági területein az esőzések bár késleltették a mezőgazdasági munkákat, de jól jött a még éretlen termések fejlődésének, és a másodvetésű kukorica csírázásra.
 
Dél-Ázsia
Pakisztánban és India északi részein az átlagosnál enyhébb idő és a csapadék segítette az őszi búza és a káposztarepce fejlődését. Sri Lankán azonban a szárazság csökkenti a rizs termésmennyiségét. Ezen a márciusban érkezett eső segíthet.

Kelet-Ázsia
Kínában a Jangce-alföldön és Mandzsúriába, a fő őszi búza és repce termőterületeken ideális az időjárás, a talajnedvesség növekedett a csapadéknak köszönhetően.


Az Európai Bizottság hivatalos értesítőjének (MARS), illetve az USA Mezőgazdasági Minisztériumának kiadványának (WASDE) segítségével foglaljuk össze azokat az aktuális agrometeorológiai információkat a világból, melyek a hazánkban is nagy mennyiségben termesztett kultúrákat érinti.

A legnagyobb termelő országok növénykultúránként, amelyekre érdemes figyelni:

  • búza: EU, Kína, India, USA, Oroszország
  • kukorica: USA, Kína, Brazília, EU, Mexikó, Argentína, Ukrajna, India
  • repce: Kanada, Kína, India, EU
  • napraforgó: Oroszország, EU, Ukrajna, Argentína
  • szója: USA, Brazília, Argentína, Chile, India

2018. március 23.