2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2023. január 26. 13:37

Vége a csapadékos, nagyon enyhe időjárásnak

A karácsonytól a hét elejéig tartott csapadékos, de az évszakhoz képest rendkívül enyhe időszak során az országban sokfelé két- háromszor több csapadék hullott az ilyenkor szokásosnál, jellemzően eső formájában. A talajok felső egy méteres rétege telítetté vált, és az Alföldön nagy területen áll a víz a földeken, ugyanakkor lassan emelkedni kezdett a talajvíz szintje is. A folytatásban változás áll be időjárásunkban: az átlagos közelébe hűl az idő, jelentősebb csapadék viszont nem várható.

A múlt hét második felében folytatódott a csapadékos időjárás, de visszaesett a hőmérséklet, így az eső mellett a Dunántúlon és az északkeleti országrészben a hó is megjelent. A hét elején a csapadék már csak a délnyugati országrészre korlátozódott, és ismét eső esett. Így a múlt hét eleje óta az ország délnyugat-északkeleti sávjában nagy területen 50-90 mm közötti mennyiség hullott, de délkeleten és északnyugaton is 20-30 mm-t mérhettünk (1. ábra). Miskolc térségében csak a múlt hét folyamán annyi csapadék esett, mint tavaly az év első négy hónapjában összesen. Az elmúlt 30 és az elmúlt 90 nap is országszerte csapadékosabb volt a sokéves átlagnál (2., 3. ábra), ez alól csak Sopron térsége kivétel, ahol domborzati okok miatt a délnyugatról érkező nedves levegőből csak kevés csapadék hullik. Ugyanakkor az elmúlt három hónap csapadéktöbblete az ország jelentős részén 80 mm fölött alakul. A talajok felső egy méteres rétege telített állapotban van (4. ábra), lassan a mélyebb rétegekbe is szivárog a víz, viszont főként az Alföldön a belvíz is igen jelentős.
A hőmérséklet a múlt hét második felében több fokkal visszaesett a megelőző időszakhoz képest, de még így is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakult, majd vasárnaptól keddig a keleti országrészben ismét 10 fok fölé melegedett napközben a levegő. Éjszakai fagyok az elmúlt egy hétben a Dunántúlon és az ország északi felén fordultak elő, Nyíregyháza térégében például szerdán hajnalban csökkent az idén először fagypont alá a hőmérséklet. A karácsony óta letelt időszak átlaghőmérséklete 4-6 fokkal haladta meg a sokéves átlagot (5. ábra).   

Az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak (6., 7. ábra), bár az Alföldön nagy foltokban jellemző a vízborítás a vetésekben (8. ábra), amely az elmúlt időszak magas, 4 fokot meghaladó napi átlaghőmérsékletei mellett kimondottan káros. A tartósan enyhe idő belvíz nélkül sem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkultak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A mogyoró virágzása például már az északkeleti országrészben is megkezdődött (9. ábra).

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (10. és 11. ábra). Augusztus utolsó dekádjában több hullámban jelentős csapadék hullott, így az őszi káposztarepce vetése a történelmi aszály után már kellően nedves talajba történhetett. A csapadékos idő szeptemberben is folytatódott, így a repce szépen kelt és gyorsan fejlődött. Az őszi kalászosok vetéséhez az október első felét jellemző száraz idő és optimális nedvességtartalmú talaj kedvező körülményeket teremtett. A hónap közepétől a talaj felső rétege egyre jobban kiszáradt, nehezítve ezzel a kelést. A november első hetében érkezett csapadékra igen nagy szükség volt az egyenetlenül kelt táblák egységesedéséhez, a sokáig kitartó enyhe időben az állományok kellően megerősödve indultak a télnek. A decemberi újabb bőséges csapadék hatására a talaj egyre mélyebb rétegei nedvesedtek át, töltődtek föl az Alföldön is, ami a növények tavaszi-nyári fejlődéséhez nélkülözhetetlen. Az év első hónapjában folytatódott az esős idő, egymást követő mediterrán ciklonok hoztak országszerte kiadós csapadékot, melyet a talaj már befogadni nem tudott, így egyre nagyobb területen jelentek meg a belvízfoltok, elsősorban az Alföldön. Január második felére már az ország túlnyomó részén elérte, a középső országrészben 100-150 mm-rel meg is haladta a szeptember eleje óta összegzett csapadék az őszi vetésű növények számára optimális mennyiséget.
A tenyészidőszak kezdete óta tartó szokásosnál enyhébb idő hatására az összegzett hőösszeg számottevően meghaladja az optimális értéket, a déli országrészben kétszerese annak.

A folytatásban az eddiginél hidegebb, nagyrészt száraz, gyakran szeles időre számíthatunk, így a belvízfoltok lassan csökkenni kezdenek. Bár vasárnap kivételével minden nap előfordulhat csapadék, jellemzően hószállingózás vagy gyenge havazás, havas eső formájában, de csak kevés helyen fog esni, és ott is csak kis mennyiség. 1-2 mm-t meghaladó csapadékra csak a jövő hét közepén van esély. Hétfőig éjszakánként országszerte fagypont alá hűl a levegő, de erős fagyokra nem kell számítani, -1 és -5 fok közötti értékek lesznek a jellemzők, napközben pedig 0 és +5 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Keddtől kis mértékben melegszik az idő, 1-2 fokkal emelkednek a minimum és maximum értékek is.      

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2023. január 26.

* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2023. január 24-ig (mm)


2. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. január 25-ig (mm)


3. ábra
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. január 25-ig (mm)


4. ábra
Talajnedvesség a talaj felső 1 méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. január 24-én (%)


5. ábra
Az elmúlt 30 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2023. január 25-ig (Celsius fok)


6. ábra
Repce Miskolc térségében 2023. január 20-án (fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Őszi kalászos Miskolc térségében 2023. január 20-án (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Belvízfolt őszi kalászos táblában Miskolc térségében 2023. január 20-án (fotó: Kovács Attila)


9. ábra
Virágzó mogyoró Miskolc térségében 300 méter körüli tengerszint feletti magasságban 2023. január 20-án
(fotó: Kovács Attila)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2023. január 25-ig (részletes magyarázat a szövegben)


11. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2023. január 25-ig (részletes magyarázat a szövegben)