2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. november 25. 13:47

Csapadékosra fordul időjárásunk

Az ország jelentős részén az elmúlt héten is száraz, csendes, őszi időben lehetett haladni a még hátralevő talajmunkákkal. A talajok őszi feltöltődése azonban nehezen haladt eddig, a mélyebb talajrétegekben jelentős a nedvességhiány, aminek az őszi-téli időszakban kellene pótlódni. A következő tíz nap során időjárási frontokban bővelkedő, csapadékos időszak elé nézünk, amikor már a mélyebb talajrétegekbe is juthat a nedvességből.

A mögöttünk álló egy hétben nem sok csapadék hullott az országban, ahogy már az azt megelőző héten is nagyon kevés esett (1. ábra). Pénteken keleten, északkeleten volt egy kevés eső, ami csak a Felső-Tisza vidékén haladta meg az 1 mm-t, majd hétfőn a Dunántúlon és az Alföld déli részén esett szintén nagyon kis mennyiség, csak a Mecsektől délre mérhettünk 5-7 mm-t. Így az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország túlnyomó részén elmarad a sokéves átlagtól, az eltérés északnyugaton és az Alföld déli részén sokfelé a 30 mm-t is meghaladja (2. ábra). Az alacsony párolgás miatt azonban a talajok nem nagyon veszítettek nedvességtartalmukból az elmúlt egy hét során, a felső fél méteres réteg továbbra is nagyon száraz a Tiszántúlon és a Jászság térségében (3. ábra), az 50-100 cm-es talajréteg nedvességtartalma azonban a Dráva-mente és az Őrség kivételével országszerte igen alacsony (4. ábra).
Az átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek körül alakult, de nagy eltérések voltak mind a minimumok, mind a maximumok értékeiben. A legmelegebb szombaton volt, mikor hajnalban is csak kevés helyen süllyedt fagypont alá a hőmérséklet, napközben pedig az északkeleti országrész kivételével a napos időben 10 fok fölé melegedett a levegő. A keményebb fagyok szerdán és csütörtökön reggel köszöntöttek be, mikor már országszerte -3, -6 fokos fagyok voltak jellemzőek, de a fagyzugokban -8, -10 fok közé hűlt a levegő (5. ábra).   

Az őszi betakarítási és vetési munkák többnyire már befejeződtek, a legtöbb helyen száraz időjárás kedvező feltételeket teremtett ehhez. Ugyanakkor a talaj felső rétegei elegendő nedvességet tartalmaznak az őszi vetések számára. A repce a legtöbb helyen jól fejlett, 6-8 leveles táblák a jellemzőek (6. ábra). Az őszi árpa is szépen zöldell, és a még október elején elvetett búza is jellemzően jó állapotban van (7. ábra). Az őszi mélyszántás elvégzéséhez többnyire kedvezőek a talajnedvességi viszonyok.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert a hónap utolsó napjaiban szinte országszerte hullott több-kevesebb eső, de aztán szeptember első fele szárazra sikerült. A Dunántúlon és a középső országrészbe ez után jelentős csapadék érkezett, a kis növények fejlődésnek indulhattak, ezzel szemben keleten, északkeleten kevés csapadék hullott, így hiányosan kelt és nehezen fejlődött a repce. Az őszi kalászosok vetésének a talaj előkészítéséhez többnyire kedvezőek voltak a feltételek, de északkeleten és az Alföld középső részén szinte egész októberben nagyon száraz volt a talaj. Október végére ezeken a részeken 30-50 mm-es csapadékhiány alakult ki az ideálishoz képest. November első dekádjában az addig szárazsággal küzdő területekre is jelentős csapadék érkezett, amire a repcének és a frissen kelt őszi kalászosoknak egyaránt nagy szüksége volt, az azóta jellemző száraz időjárás miatt azonban az október elseje óta összegzett csapadékmennyiség a délnyugati országrész kivételével így is jelentősen elmarad a növények számára optimális értékektől.   

A folytatásban változékonyabbra fordul időjárásunk. Csütörtök estétől időjárási frontok sorozata vonul át fölöttünk, jellemzően nyugati, délnyugati irányból érkező ciklonokhoz kötődően. A hét végéig sok lesz a felhő fölöttünk, és több hullámban csapadék is érkezik. Az északi és nyugati területek lesznek a hidegebbek, ezért ott az esők és záporok mellett havas esőre és hóra is számítani lehet, bár utóbbi főként a hegyvidéki területeken lesz jellemző. Hétfő reggelig összességében 5 és 30 mm közötti csapadékra van kilátás, keleten 5-15 mm, a Dunántúlon 15-30 mm valószínű. A felhős időben enyhébbek lesznek a reggelek, bár pénteken és szombaton még sokfelé fagyni fog, de -4 fok alatti hőmérsékletek már nem lesznek jellemzőek, vasárnap pedig csak estétől hűl ismét fagypont alá a levegő. A maximum értékekben nagy különbségek várhatók az ország nyugati, északnyugati és keleti, délkeleti tájai között, míg előbbi helyeken nem emelkedik 5 fok fölé a hőmérséklet, utóbbi helyeken a 10 fokot is meghaladják a maximumok a hétvégén. Hétfőn és kedden is változékony időben lesz részünk, ekkor már a nap is kisüt, de hó, havaseső és eső záporok egyaránt előfordulnak. Reggelenként ismét sokfelé hűl fagypont alá a levegő, és napközben sem lesz 5 foknál melegebb. Szerdától újra csapadékosabbra fordul az idő, hó, havas eső, eső egyaránt várható.   

már elérik térségünket az időjárási frontok, azonban gyökeres változást egyelőre nem hoznak. Csapadék pénteken és hétfőn alakulhat ki, de mennyisége nem ígérkezik számottevőnek, jellemzően 5 mm alatt várható. A hőmérséklet sem változik jelentősen: reggel fagypont körüli értékek lesznek a jellemzők, a derült részeken gyenge fagyokkal, míg napközben a napos területeken 10 fok fölé melegszik a levegő, a borult, tartósan ködös tájakon viszont csak 5 fok körüli maximumokra lehet számítani.

A napi munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, és a folyamatosan frissülő előrejelzéseket figyelemmel kísérni a Szolgálat honlapján, mert ezen elemzésünkben csak vázlatosan írjuk le a várható időjárást. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. november 25.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2021. november 24-ig (mm)


2. ábra
30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. november 24-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső fél méteres rétegében 2021. november 24-én (%)


4. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50-100 centiméteres rétegében 2021. november 24-én (%)


5. ábra
Minimum hőmérsékletek 2021. november 24-én (Celsius fok)


6. ábra
Kissé gyomos, de jó fejlett repce Köröm térségében (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) november 23-án
(fotó: Kovács Attila)


7. ábra
Őszi kalászos Köröm térségében (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) november 23-án (fotó: Kovács Attila)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2021. november 24-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2021. november 24-ig
(részletes magyarázat a szövegben)