2024. április 18. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. február 18. 12:57

Lassan csökken a belvizes területek kiterjedése

Az elmúlt hét végétől szárazabbra fordult időjárásunk, és a következő 6-8 nap sem ígér jelentősebb csapadékot. Így, főleg az Alföldön nagy területet borító belvíz kiterjedésének csökkenésére lehet számítani. Bár az elmúlt napokban -20 fokos hidegek is előfordultak, az őszi vetéseket károsító fagy nem fordult elő.

Az elmúlt egy hét során az évszak eddigi leghidegebb időszakán vagyunk túl. A sarkvidéki eredetű léghullám múlt csütörtökön zúdult be hazánkba, a déli országrészben 24 óra alatt 15 Celsius fokos lehűlést (1. ábra) és főleg keleten sokfelé havazást okozva. Nem alakult ki az egész országban összefüggő hóréteg, de keleten nagy területen 5-10 cm is hullott (2. és 3. ábra). A hét végére nyugalomba jutott a hideg levegő, így a hóval fedett területeken komoly mínuszok alakultak ki: a minimum hőmérsékletek sokfelé -15 fok közelébe csökkentek, de az Északi-középhegység északi oldalán -20 fok alatti értékek is előfordultak (4. ábra). A nagy hideg nem bizonyult tartósnak, hiszen 17-én a Dunántúlon már újra +10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet.
Péntektől kezdődően egy a korábbiaknál szárazabb időszak következett, az enyhüléssel többnyire kisebb csapadék (hó, ónos eső, eső) fordult elő, csak északkeleten hullott 5 mm-t meghaladó mennyiség az elmúlt öt napon (5. ábra). A csapadék nem is hiányzik, hiszen az elmúlt 30 nap során, főleg északkeleten hullott jóval több az átlagtól (6. ábra). A talaj fölső egy méteres rétege országszerte teljesen feltöltődött nedvességgel, sőt sokfelé áll a víz a földeken. Főleg az Alföldön vannak nagy területen belvizes részek, a Tiszán és mellékfolyóin pedig jelentős árhullám vonult vagy vonul le éppen.
A hóval borított északkeleti részeken nem alakult ki számottevő talajfagy a hó szigetelő hatása miatt, míg a Sopron-Kecskemét-Szeged vonal széles sávjában a talaj 5-10 cm-es rétege fagyott meg.

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek, a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek kissé. A vetéseket károsító fagy nem alakult ki az elmúlt hideghullám során sem. Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A következő napokban várható száraz időjárás során csökken majd a vízborítás kiterjedése, ezzel együtt nagy területen igen enyhe idő valószínű.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Kecskemét és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7., 8. és 9. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését és néhol a kelését is jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a kis párolgás miatt a talaj folyamatosan töltődött nedvességgel egyre mélyebb rétegben. December végén, sokfelé csapadékosra fordult az idő, és a sok eső hatására január végétől február közepéig egyre növekedett a belvízzel elöntött táblák nagysága az Alföldön. Az ország döntő részén az optimálist kissé meghaladó a szezon kezdete óta lehullott csapadék összege. A középső tájakon kissé elmarad attól, míg északon helyenként jelentősen meghaladja azt. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő még január elején is kitartott, a télies időjárás csak január második hetében állt be. Két nagyobb hideghullám alakult eddig ki a télen, január és február közepén, de a fagyos idő egyik esetben sem tartott sokáig, a pár napos kemény mínuszokat felmelegedés követte. Az őszi vetéseket károsító mértékű fagy eddig nem fordult elő. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz és tél hatására.

A folytatásban a magasabb légrétegekben egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk egy anticiklon áramlási rendszerében. Bár péntek estétől szombat délelőttig még lehet kisebb csapadék, jövő csütörtökig számottevő mennyiség már nem várható. A belvizes területek kiterjedése így lassan csökkenni fog. A magasban érkező meleg levegő hatására és a jelentősebb szél hiánya miatt erősödik majd a ködhajlam. Ahol nem alakul ki éjjel köd, vagy délelőtt gyorsan föloszlik, ott 10-15 fokig is emelkedhet majd a hőmérséklet, míg a tartósabban ködös, borús tájakon, melyre elsősorban északkeleten van nagyobb esély, csak 5 fok körül marad a nappali felmelegedés. Gyenge fagyok előfordulnak majd, de komolyabb éjszakai lehűlés nem várható. Az enyhe időben a hó északkeleten is elolvad, ezért arrafelé a belvizes területek nagysága átmenetileg még nőni fog. A nappalok gyorsan hosszabbodnak, a következő egy hét során újabb 24 perccel.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. február 18.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
24 órás hőmérséklet-változás 2021. február 11-én 19 órára (Celsius fok)


2. ábra
Hóvastagság 2021. február 12-én reggel 7 órakor (cm)
(L: hólepel, F: hófolt, B: hóbucka)


3. ábra
Sentinel-2 műholdkép az ország középső területéről 2021. február 13-án (a fehér területeket borítja hó, a Balaton déli részétől Budapestig csak vékony rétegben, a kép bal alsó sarkában sávokba rendeződött és árnyékot is vető fehér felhők láthatók)


4. ábra
Napi minimumhőmérsékletek 2021. február 13-án (Celsius fok)


5. ábra
5 napos csapadékösszeg 2021. február 17-ig (mm)


6. ábra
30 napos csapadékösszeg 2021. február 17-ig (mm)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2021. február 17-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2021. február 17-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2021. február 17-ig
(részletes magyarázat a szövegben)