2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2021. február 4. 12:35

Nő a belvizes területek kiterjedése

A talaj felső egy méteres rétege országszerte telített, az Alföldön többfelé áll a víz a földeken. A folytatásban pedig újabb és újabb csapadékhullámok érkeznek, így a belvizes területek kiterjedésének növekedésére lehet számítani a következő napokban.

A múlt hét közepe óta intenzív felmelegedés, majd lehűlés, aztán újabb jelentős enyhülés jellemezte időjárásunkat. A hőmérséklet hullámvasút-szerűen ingadozott, egyik napról a másikra 10-15 fokos változások is előfordultak a napi hőingást leszámítva (1., 2., 3. ábra). Csütörtök és hétfő reggelre alakult ki ezen a télen már jelentősebbnek nevezhető fagy (-5, -10 Celsius fok), de egyes éjszakák teljesen fagymentesek voltak. Amíg kedden alig haladta meg a nappali hőmérésklet a 0 fokot, addig szombaton és a mai nap országszerte +10 és +15 fok között alakult a maximum. A talajhőmérséklet 5 cm-es mélységben jelenleg +2 és +8 fok között változik, az elmúlt néhány fagyos éjszakán is csak vékony rétegben fagyott meg a talaj.
A jelentős hőmérsékleti ingadozást gyakori csapadék is kísérte: csütörtökön és pénteken északkeleten hullott 1-6 cm hó, másfelé akkor eső esett. A szombati felmelegedés során ez a hó gyorsan elolvadt, majd vasárnap az ország délnyugati és déli részén hullott pár centiméteres fehér lelep (4. ábra). Ez a hóréteg sem bizonyult tartósnak, szerdára síkvidéken már nem maradt belőle. Összességében az elmúlt egy hét során többnyire 5 és 20 mm közötti csapadék hullott, a több északnyugaton, délen, valamint a Tiszántúlon. Bár a 30 és 90 napos csapadékösszeg nagy területen hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest (5. és 6. ábra), a csapadék már nem hiányzott a földekre, mert a talaj felső egy méteres rétege gyakorlatilag országszerte telített, sőt az Alföldön belvizes területek vannak.

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten a belvízfoltok jelenthetnek problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A növényeknek a túlzottan enyhe idő nem tesz jót, túlságosan korán indul be a nedvkeringésük. A déli országrészben már virágzik a mogyoró, de északon is már kezdi szórni a pollent. A kiskertekben még az ország többi részénél jóval hűvösebb Miskolcon is javában virágzik a hóvirág (7. ábra). Növényvédelmi szempontból is jól jönne, ha tartósabban beállna a téli idő, mert a rövid fagyos időszakokban, amiket meleg periódusok követnek nem ritkul számottevően a kórokozók és a kártevők állománya.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Békécsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8. és 9. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését és néhol a kelését is jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a kis párolgás miatt a talaj folyamatosan töltődik nedvességgel egyre mélyebb rétegben. December végén ismét csapadékosra fordult az idő, az ország döntő részén az optimálisnak nagyjából megfelelő a szezon kezdete óta lehullott csapadék összege. A középső tájakon kissé elmarad attól, míg északon helyenként jóval meghaladja azt. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő még január elején is kitartott, a télies időjárás csak január második hetében állt be, majd a hónap közepén szigorított a tél, de csak rövid időre, és a fagyos napokat tavasziasan enyhe, gyakran csapadékos idő követte. A sok eső hatására január végétől belvízfoltos táblák is kialakultak. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz és tél hatására.

A következő egy hét során is változékonyan alakul időjárásunk. Ugyanis Európa északi részén nagy mennyiségű igen hideg levegő halmozódott föl, melyet egy hosszan elnyúló, hullámzó vonal választ el a déli enyhe levegőtől. A két légtömeg határán sorra alakulnak ki a légörvények, melyek hazánk fölött is átvonulnak, de a számítások szerint egyelőre mi a meleg oldalon maradunk. Sok lesz a felhő és gyakran fog esni is, a legtöbb valószínűleg vasárnap-hétfőn. Főleg esőre számíthatunk, de északon átmenetileg ónos eső, hó is hullhat. Összességében jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 mm csapadék is hullhat, de az előrejelzés bizonytalansága nagy, ezért érdemes folyamatosan figyelni legfrissebb előrejelzéseinket. Mivel a talaj telített, főleg az Alföldön a belvizes területek növekedésére lehet számítani. A hőmérsékletben nagy különbségek lehetnek majd az országrészek között: délen maradnak a 10 fok körüli, időnként a fölötti maximumok, míg északon napközben is jellemzően 5 fok alatt marad a hőmérséklet. Komolyabb éjszakai fagy (-5 fok alatt) nem valószínű. A következő egy hét során 22 perccel hosszabbodnak a nappalok. 

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2021. február 4.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
24 órás hőmérséklet-változás 2021. január 29-én reggel 6 órára (Celsius fok)


2. ábra
24 órás hőmérséklet-változás 2021. január 31-én 14 órára (Celsius fok)


3. ábra
24 órás hőmérséklet-változás 2021. február 3-án 20 órára (Celsius fok)


4. ábra
Hóvastagság 2021. január 31-én reggel 7 órakor (cm)


5. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. február 3-ig (mm)


6. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2021. február 3-ig (mm)


7. ábra
Virágzó hóvirág egy miskolci kiskertben 2021. február 3-án (fotó: Kovács Gabriella)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2021. február 3-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2021. február 3-ig
(részletes magyarázat a szövegben)