2024. április 26. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. december 31. 12:25

A kártevők és kórokozók áttelelésének kedvez az időjárás

Enyhe, esős idővel búcsúzik a 2020-as esztendő, és az új év is hasonlóan kezdődik. Egyelőre komolyabb lehűlés nincs a láthatáron, viszont újabb csapadék annál inkább. Az Alföldön a talaj mélyebb rétegei még tudnak nedvességet befogadni, nyugaton és északon azonban egyelőre elég lenne az égi áldásból. A mezőgazdasági kultúráknak hiányzik a tél, a hideg, a hó, az enyhe idő a kártevők és kórokozók áttelelésének kedvez.

A múlt hét közepe borult, esős időt hozott, különösen a délnyugati országrészben hullott jelentős mennyiségű eső. A hét végére ezen a télen eddig ritkaságszámba menő hideghullám érkezett. A kevés felhő miatt vasárnap reggelre erősen lehűlt a levegő, országszerte fagyott, helyenként -10 Celsius fokig csökkent a hőmérséklet (1. ábra). A hideg azonban nem tartott sokáig, már vasárnaptól melegedés kezdődött időjárásunkban. Tartósan a Nyugat-Európa fölötti középponttal kialakult hatalmas légörvény előoldalára kerültünk, ahol délies áramlással egymás után érkeztek, érkeznek fölénk az enyhe, nedves léghullámok. Az éjszakai fagyok megszűntek, napközben pedig nagy területen és több napon keresztül is 10 fok fölé emelkedett a hőmérséklet (2. ábra). A tél eddig eltelt részében alig volt néhány fagyos nap, átlagosan az elmúlt 30 nap délnyugaton 2-3, északkeleten 4-5 fokkal volt enyhébb a szokásosnál (3. ábra). Vasárnap az érkező csapadék kezdetben néhol még hó volt, majd esőre váltott. Az elmúlt 10 nap során többnyire 15 és 35 mm csapadék hullott az országban, de délnyugaton ennél is több, míg a Dunántúl északi részén ettől valamivel kevesebb (4. ábra). Ma délig ehhez a keleti országrészben sokfelé újabb 5-10 mm adódott. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege ennek ellenére az ország nagyobb részén még mindig elmarad a sokéves átlagtól (5. ábra). A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, bár az elmúlt napokban hullott nagyobb mennyiség helyenként már nem hiányzott. A talaj felszíne országszerte sáros, a felső fél méteres réteg is szinte mindenhol telített, az ennél mélyebb rétegek azonban az Alföldön, valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tudnak nedvességet fölvenni (6. ábra). Északon és nyugaton azonban a talaj teljesen telítődött és a lefolyástalan terülteken helyenként belvízfoltok is megjelentek.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. A földeken nincs hó, a december 26-án, és 30-án a kevésbé felhős országrészekről készült nagy felbontású műholdképeken azt láthatjuk, hogy az őszi vetések szépen fejlettek (7. és 8. ábra). Medgyesegyháza és Kapuvár térségében az őszi kalászosok NDVI indexe többnyire 0,7 és 0,8 között, míg a Kapuvár környékén a repce indexe 0,8 és 0,9 között változik, melyek ideális számok. A jelenlegi túlságosan enyhe idő azonban nem kedvező a mezőgazdasági kultúráknak, a kártevők és a kórokozók nem ritkulnak meg, mely nehéz növényvédelmi szezont sejtet a folytatásban.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (9. és 10. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a kis párolgás miatt a talaj folyamatosan töltődik nedvességgel egyre mélyebb rétegben. December végén ismét csapadékosra fordult az idő, az ország döntő részén az optimálisnak nagyjából megfelelő a szezon kezdete óta lehullott csapadék összege. A középső tájakon kissé elmarad attól, míg északon helyenként jóval meghaladja azt. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő decemberben végig kitart, hiányzik a hideg és a hó a vetésekről, a kártevők és kórokozók így nem ritkulnak. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte jóval az optimális érték fölött jár az enyhe ősz és december hatására.  

Az előttünk álló egy hét során folytatódik a változékony, csapadékos, enyhe idő. Bár a hét végén kevesebb esőre számíthatunk, hétfőn és kedden újabb kiterjedt csapadékzóna érkezése valószínű. A csapadék mennyisége jövő csütörtökig a maival együtt többnyire 5 és 25 mm között valószínű az országban, keleten valószínű a nagyobb mennyiség. A hét végi kevesebb felhő miatt éjszakánként gyenge fagy is várható, napközben azonban sokfelé tavasziasan enyhe marad az idő. A nappali hőmérséklet majd a jövő héten csökkenhet pár fokot. Bár messze északon egyre inkább halmozódik a hideg levegő, a jelenlegi számítások szerint egyelőre nem hazánk felé keres utat magának. Az új évben a nappalok, ha még csak lassan is, de gyorsuló ütemben egyre hosszabbodnak.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. december 31.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Minimumhőmérsékletek 2020. december 27-én (Celsius fok)


2. ábra
Maximumhőmérsékletek 2020. december 29-én (Celsius fok)


3. ábra
A 30 napos átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól 2020. december 30-án (Celsius fok)


4. ábra
10 napos csapadékösszeg 2020. december 30-ig (mm)


5. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. december 30-án (mm)


6. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 centiméter közötti rétegében 2020. december 30-án (%)


7. ábra
Sentinel-2 műholdkép a Kapuvártól keletre eső területekről 2020. december 26-án, mely az NDVI értékeket mutatja (a sötétzöld színű táblákon őszi vetések láthatók magas NDVI index értékekkel)


8. ábra
Sentinel-2 műholdkép a Magyarbánhegyes és Medgyesegyháza közé eső területekről 2020. december 30-án, mely az NDVI értékeket mutatja (a sötétzöld színű táblákon őszi vetések láthatók magas NDVI index értékekkel)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2020. december 30-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2020. december 30-ig
(részletes magyarázat a szövegben)