2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. december 24. 11:46

Átmeneti lehűlés után jelentős enyhülés

A havas, téli idő Karácsonyra sem érkezett meg, és bár a hét végére kapunk egy kis hideget, ez nem lesz tartós. A jövő hét első felében ugyanis újabb intenzív melegedés zajlik majd fölöttünk a légkörben, a gyors változásokhoz pedig csapadék is társul. Eddig a szokásosnál kevesebb esett decemberben, ez most sokfelé, főleg a déli országrészben jócskán pótlódik. Ezeken a területeken még van nedvességhiány a talaj mélyebb rétegeiben, így jó helyre érkezik az eső.

A múlt hét második fele borús, párás, ködös idővel telt, csak néhol alakult ki szitálás, gyenge eső, a hőmérséklet alig mozgott, kevéssel 0 fok fölött alakult. Hétfőtől már megközelítették hazánkat az időjárási frontok, kedden többfelé, szerdán főleg északkeleten esett az eső. Az elmúlt 10 nap során többnyire 5 mm alatti csapadék hullott az országban, de Nyíregyházától északkeletre 10-15 mm esett (1. ábra). Az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén jócskán elmarad a sokéves átlagtól (2. ábra). Keddtől a délnyugat felől érkező egyre enyhébb léghullám az ország nagyobb részén a megélénkülő széllel kisöpörte a felszín közelében megült ködöt, sőt szerdán délnyugaton a nap is több órára kisütött. A hőmérséklet csúcsértéke így ezeken a helyeken a 13-15 fokot is elérte, míg északkeleten maradt a borult, párás idő, mindössze 5 fok körüli maximummal (3. ábra). Hiába a téli napforduló (december 21.), és az ezzel együtt járó legalacsonyabb napállás és leggyengébb besugárzás, az elmúlt másfél hét során fagy gyakorlatilag nem volt az országban. Átlagosan az elmúlt 10 nap délnyugaton 2-3, északkeleten 4-5 fokkal volt enyhébb a szokásosnál (4. ábra). A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, és ezt talajfagy sem gátolja. A talaj felszíne országszerte sáros, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is szinte mindenhol telített, az ennél mélyebb rétegek azonban az Alföldön, valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tudnak nedvességet fölvenni (5. ábra).   

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek. A földeken nincs hó, a december 23-án, a kevésbé felhős délnyugati országrészről készült nagy felbontású műholdképeken azt láthatjuk, hogy az őszi vetések szépen fejlettek (6. és 7. ábra).

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Kecskemét  és Békéscsaba körüli területre vonatkozó agrogramokon* (8., 9. és 10. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a kis párolgás miatt a talaj folyamatosan töltődik nedvességgel egyre mélyebb rétegben. Ez a folyamat rendkívül fontos, ugyanis, ha télen feltöltődik a talaj, akkor az a nedvesség sokáig kitart. Az előző szezonban az aszályos tavasz ellenére az őszi kalászosok jó termést hoztak, miután télen feltöltődött a talaj. A repcét sokkal jobban megviselte a tavaszi csapadékhiány. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő december első felében is folytatódott, hiányzik a hideg és a hó a vetésekről. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.  

Az előttünk álló egy hét során változékony, mozgalmas időre számíthatunk. Péntekig még sokfelé várható eső, majd szombatra erős északi széllel hideg légtömeg érkezik térségünkbe. A hét végén így az eddigieknél hidegebb, tiszta, nagyobb részt napos időre van kilátás. Vasárnap reggelre országszerte fagy várható, helyenként -5 fok alá csökken a hőmérséklet. A hideg hullám nem tart sokáig, már vasárnap megindul újra a déli áramlás, aminek hatására akár hó is hullhat. A jövő hét első felében igen enyhe, szeles (nagy területen viharos déli szél várható hétfőn és keddre virradóan), időnként esős idő vár ránk, ebben az évben már nem érkezik meg a tél. A csapadék mennyisége jövő csütörtökig többnyire 5 és 20 mm között valószínű, de a déli országrészben ettől is több hullhat. Nagyobb mennyisége csütörtökön, pénteken, és kedden-szerdán várható. A számítások szerint ezúttal arrafelé várható a több eső, ahol a talaj mélyebb rétegei még nem töltődtek föl teljesen. Túl vagyunk a napfordulón, így a nappalok, ha csak lassan is, de már egyre hosszabbodnak.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. december 24.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
10 napos csapadékösszeg 2020. december 23-ig (mm)


2. ábra
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. december 23-án (mm)


3. ábra
Maximum hőmérsékletek 2020. december 23-án (Celsius fok)


4. ábra
A 10 napos átlaghőmérséklet eltérése a sokéves átlagtól 2020. december 23-án (Celsius fok)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 centiméter közötti rétegében 2020. december 23-án (%)


6. ábra
Sentinel-2 műholdkép a Kaposvártól északra eső területekről 2020. december 23-án (a zöld színű táblákon őszi vetések láthatók, míg a barna színűek bevetetlen szántók)


7. ábra
Sentinel-2 műholdkép ugyanarról, azaz a Kaposvártól északra eső területekről 2020. december 23-án, mely az NDVI értékeket mutatja (a sötét zöld színű táblákon őszi vetések láthatók magas NDVI index értékekkel, a kép közepe táján világos színnel a Deseda-tó vízfelülete rajzolódik ki)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2020. december 23-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2020. december 23-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2020. december 23-ig
(részletes magyarázat a szövegben)