2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2020. december 17. 12:15

Hiányzik a hideg és a hó a földekről

Bár messze még a tél vége, de a mezőgazdasági kultúráknak, a természetnek, a talajnak hiányzik a hideg, a fagy, a hó. Ilyen enyhe időben a kártevők, kórokozók nem ritkulnak meg, ami a jövő évre vonatkozóan nehéz növényvédelmi szezont sejtet. Márpedig a következő egy hét során sem várható változás időjárásunkban, folytatódik a borús, párás, ködös idő. A talaj nedvességgel való feltöltődése egyébként jól halad, ami rendkívül fontos a következő szezonra nézve.

A múlt héten hétfőn, majd szerdán, csütörtökön és pénteken sokfelé esett jelentős mennyiségű csapadék. Ezt követően már csak szitálás, szerdán pedig kisebb eső fordult elő. Az elmúlt 10 nap során többnyire 5 és 20 mm közötti csapadék hullott az országban (2. ábra). A kevesebb nagyjából a Pécs-Tatabánya, valamint a Nyírbátor-Sátoraljaújhely vonalakban, a legtöbb pedig a nyugati, délnyugati határszélen, ahol 30 mm fölötti mennyiségek is előfordultak. A 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén jócskán meghaladja a sokéves átlagot, ugyanakkor nagyjából a Kaposvár-Siófok- Dunaújváros-Kiskunhalas vonal által bezárt területen elmarad attól (3. ábra). Pénteken északkeleten, majd hétfőn északnyugaton volt némi napsütés, de jellemezően borult, párás, ködös idő uralkodott az országban, a Kárpát-medence alsó légrétegét kitöltő felhőréteg mára már a magasabb hegycsúcsainkat is elfedte (4. ábra). A hőmérséklet ilyen időjárásban alig mozdul, többnyire kevéssel fagypont fölött alakul. A talaj nedvességgel való feltöltődése jól halad, az időben elosztva érkező csapadéknak van ideje a mélyebb rétegekbe beszivárogni, és ezt talajfagy sem gátolja. A talaj felszíne országszerte sáros, főként az északi országrészben vízzel borított foltokat is látni. A felső fél méteres réteg is szinte mindenhol telített, az ennél mélyebb rétegek azonban az Alföldön, valamint a Dunántúl déli és keleti tájain még tudnak nedvességet fölvenni (5. ábra).   

Az őszi vetések jó állapotban vannak, a káposztarepce jellemzően 6-8, a kalászosok pedig 1-3 leveles fenológiai fázisban telelnek.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (6. és 7. ábra). Az őszi káposztarepce vetése augusztus végén volt ideális, mert szeptember első napján még országszerte hullott egy jó kis eső, de aztán szinte az egész hónapra csont szárazra fordult az idő. Főleg a később vetett magok nagyon nehezen, vontatottan, hiányosan keltek, és a kis növények is nehezen fejlődtek. Az eső szeptember legvégén érkezett meg, nem is akármennyi, ugyanis hetekig sok-sok hullámban esett, helyenként több havi átlagnak megfelelő csapadék összegyűlt. A repce ennek nagyon örült, egységesedett, megerősödött a tartósan enyhe időben. A csapadékos idő, a sáros talaj, a foltokban a földeken álló víz viszont az őszi kalászosok vetését jelentősen akadályozta, hátráltatta. A korábban és a csapadékszünetekben elvetett táblákon a növény szépen fejlődött. Október második felétől kevesebb csapadék hullott, de a kis párolgás miatt a talaj folyamatosan töltődik nedvességgel egyre mélyebb rétegben. Ez a folyamat rendkívül fontos, ugyanis, ha télen feltöltődik a talaj, akkor az a nedvesség sokáig kitart. Az előző szezonban az aszályos tavasz ellenére az őszi kalászosok jó termést hoztak, miután télen feltöltődött a talaj. A repcét sokkal jobban megviselte a tavaszi csapadékhiány. Az őszi fagyok ebben a szezonban a szokásosnál később érkeztek, a vetéseknek volt ideje szépen megerősödni a tél beállta előtt. Az enyhe idő december első felében is folytatódott, hiányzik a hideg és a hó a vetésekről. Az őszi búzára számított hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár az enyhe ősz hatására.  

Az előttünk álló egy héten nem változik számottevően időjárásunk, folytatódik a borús, párás, ködös idő. Legfeljebb a jövő hét elején szakadozhat föl helyenként átmenetileg a felhőzet. Csapadék hétfőtől várható, de jellemzően 2 mm alatt marad a mennyisége. Nagyobb csapadék majd a jövő hét második felében érkezhet, mint ahogy komolyabb változás is időjárásunkban. Addig azonban a hőmérséklet és a szél is alig mozdul. Bár reggel még egyre később világosodik január elejéig, a délutánok azonban ha lassan is, de már egyre hosszabbodnak.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. december 17.


* Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Ez az, ami nincs síkvidéken (a felvétel a Bükkben, Bánkúton készült 2020. december 13-án)
fotó: Kovács Attila


2. ábra
10 napos csapadékösszeg 2020. december 16-ig (mm)


3. ábra
A 90 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2020. december 16-án (mm)


4. ábra
A Kárpát-medence alsó légrétegét felhőréteg tölti ki, melyből időnként a magasabb hegycsúcsaink kiemelkednek (a felvétel a Bükkben, Bánkúton készült nyugati-északnyugati irányba nézve 2020. december 13-án).
fotó: Kovács Attila


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj 50 és 100 centiméter közötti rétegében 2020. december 16-án (%)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2020. december 16-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2020. december 16-ig
(részletes magyarázat a szövegben)