2020. május 31. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2020. február 20. 11:41

Meg lesz ennek még a böjtje?

A tél eddig eltelt része nagyon enyhe időt hozott, és a hosszabb távú előrejelzések szerint ez már február végéig ki is tart. A növényekben túl korán beinduló nedvkeringés (a mogyoró már sokfelé virágzik), a korai virágzás után érkező esetleges tavaszi fagy komoly károkat tud okozni. Az enyhe időben a kártevők és kórokozók sem tudtak kellően megritkulni, megnehezítve a növényvédelmet a szezonban.

Az elmúlt napokban szinte keresni kellett a fagyos reggelt az országban, amely még nyugalomban tartaná a növényzetet. Bár ma és tegnap is nagy területen volt fagy, de csak gyenge és rövid ideig tartó (1. ábra). Napközben pedig igen enyhe idők jártak, országszerte 10 Celsius fok fölött, sokfelé 15 fok közelében alakult a maximumhőmérséklet (2. ábra). Az elmúlt tíz nap 4-7 fokkal volt melegebb az átlagosnál (3. ábra), az elmúlt 90 nap pedig összességében két-három fokkal, ami nagyon magas érték (4. ábra). Gyakran érkeztek időjárási frontok hazánk térségébe ezen a héten is, sokszor volt szeles az idő, bár a korábbi szélviharok már nem fordultak elő. A frontok csapadékot is hoztak, de csak keveset: legutóbb a múlt hét elején hullott nagyobb eső, azóta sokfelé, de csak kis mennyiség esett. A talajban az országban nincs fagy, a fölső 30-40 cm-es réteg hőmérséklete 3 és 6 fok között alakul. A talaj nedvességtartalma viszont változatos képet mutat: nyugaton a fölső 20 cm-es réteg helyenként már meglehetősen kiszáradt a csapadékszegény, enyhe és szeles idő miatt (4. és 5. ábra). Délkeleten a mélyebb rétegekben van még nedvességhiány, ugyanakkor a fölső rész telített, sőt Csongrád megyében belvíz is előfordul. Az ország többi részén csaknem telített a talaj a fölső egy méteres rétegben (6. ábra).

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek, az enyhe időben pedig már lassan fejlődgetnek is. A télen nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor, ahogy már a bevezetőben is említettük, a jelenlegi enyhe idő túl korán indíthatja fejlődésnek a növényeket. A legnagyobb veszélyben a korai virágzású gyümölcsösök vannak, egy komolyabb tavaszi fagy jelentős károkat okozhat a már megindult állományokban. Márpedig minél korábban jön a virágzás, ez a veszély annál nagyobb. Egy pici megnyugvást talán az adhat, hogy ahonnan mi kaphatjuk a hideget, a tavaszi fagyokat, azaz Oroszországban és Skandináviában is enyhébb volt a tél az átlagosnál, kevesebb a hó északon. Az enyhe tél másik következménye, hogy nehezebb lehet a növényvédelem az idei szezonban, hiszen a kártevőket és a különböző kórokozókat nem ritkította kemény hideg.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Kaposvár, Kecskemét és Miskolc körüli területre vonatkozó agrogramokon* (7., 8. és 9. ábra). Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele volt lemaradásban, de ez akkor problémát nem jelentett. December végétől január legvégéig tartósan szárazra fordult az idő, majd ezt követően több hullámban is érkezett eső. Ezúttal a több eső a Tiszántúlon hullott, arrafelé is jórészt feltöltődött a talaj, sőt helyenként már a belvíz is megjelent. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul, bár nyugaton a talaj teteje a szeles és enyhe időben intenzív száradásnak indult. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, eddig a télre agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet.

A következő napokban folytatódik a változékony, enyhe időjárás, több időjárási front is átvonul majd fölöttünk. A frontok csapadékot is hoznak, de többnyire csak néhány milliméternyit. Nagyobb eső majd jövő szerdán eshet, de az most még messze van, nagy a bizonytalansága. A talaj nedvességtartalma így a jövő hét közepéig nem változik számottevően, délnyugaton valamelyest tovább csökken. A frontok miatt gyakran lesz szeles az idő, különösen vasárnap és a hétfőn. A hőmérséklet az előttünk álló egy hétben is jócskán az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Éjszakai fagy péntekre, szombatra és keddre várható, a keleti országrész lesz a hűvösebb. Napközben jellemzően 10 fok köré melegszik a levegő, pénteken északkeleten lehet hűvösebb. A vasárnap és a kedd tűnik a legenyhébbnek, akkor a 15 fokot is meghaladhatja a hőmérséklet csúcsértéke. A felhős napok mellett főleg szombaton, hétfőn és kedden várható sok napsütés. Az egy hét alatt 23 percet hosszabbodó nappalok, az enyhe idő, a napsütés a szaporodó mezőgazdasági munkákhoz ideális körülményeket teremt.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. február 20.


* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Minimumhőmérsékletek 2020. február 20-án (Celsius fok)


2. ábra
Maximumhőmérsékletek 2020. február 17-én (Celsius fok)


3. ábra
Az elmúlt 10 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2020. február 19-én (Celsius fok)


4. ábra
Az elmúlt 90 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2020. február 19-én (Celsius fok)


5. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 centiméteres rétegében 2020. február 19-én (%)


6. ábra
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2020. február 19-én (Celsius fok)


7. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső egy méteres rétegében 2020. február 19-én (%)


8. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kaposvár térségére 2020. február 19-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


9. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2020. február 19-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


10. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Miskolc térségére 2020. február 19-ig
(részletes magyarázat a szövegben)