2020. május 31. vasárnap
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2020. február 13. 11:37

Folytatódik a tavaszi idő

Továbbra is erős nyugatias áramlás alakítja időjárásunkat, a viharos szelet okozó viharciklonok pályája azonban kissé északabbra tolódik, így térségünkben nyugodtabb, de az évszakhoz képest enyhe időre van kilátás. A műholdas vegetációs index (NDVI) tanúsága szerint az őszi vetések már fejlődésnek, „zöldülésnek” indultak a földeken.

Február második hetében is folytatódott a megelőző egy héthez hasonló mozgalmas időjárás. A múlt hét második felében átmenetileg hűvösebb levegő töltötte ki a magasban a Kárpát-medencét. Hajnalonként ismét fagyott, főként keleten sokfelé hűlt -5 fok alá a levegő, napközben azonban a sok napsütés mellett +5 és +10 fok közötti értékek voltak a jellemzők. Hétfőn a múlt héthez hasonlóan ismét orkán erejű széllel érkezett egy frontrendszer, melyhez kötődően a hét első két napján többfelé fordultak elő záporok valamint az évszakhoz képest szokatlan zivatarok néhol jégesővel, és ismét többféle időjárási rekord is megdőlt az országban (országos minimum és maximum hőmérsékleti rekordok, szél rekordok). (1. ábra) A szeles idő még szerdán is kitartott, bár lassan veszített erejéből, már ritkábbá váltak a viharos erejű széllökések. Az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén 5 és 15 mm közötti csapadék hullott, máshol 1-5 mm volt a jellemző (2. ábra). A talajok nedvességviszonyai többnyire jónak mondhatók az országban (3. ábra). A felszín közeli talajréteg a Dunától keletre többnyire telítettséghez közeli állapotban van, az Alföld déli részén belvíz is előfordul, de kiterjedése csökkent. A délkeleti országrészben többnyire az alsóbb talajrétegekben van némi vízhiány, míg a Dunántúl nyugati felén a felszín közeli rétegek szárazabbak. Az 5 cm-es talajhőmérséklet +2 és +6 fok között alakul.

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor még komoly gondokat okozhat, hogy a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította az idei télen kemény hideg. A legfrissebb műholdas vegetációs index (NDVI) térképeken a zöld tömeg mennyisége már kismértékű növekedést mutat az őszi kalászosokkal, illetve repcével bevetett táblákon.

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezúttal a Győr, Kecskemét és Nyíregyháza körüli területre vonatkozó agrogramokon* (4., 5. és 6. ábra). Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele volt lemaradásban, de ez akkor problémát nem jelentett. December végétől január legvégéig tartósan szárazra fordult az idő, majd ezt követően több hullámban is érkezett eső. Ezúttal a több eső a Tiszántúlon hullott, arrafelé is jórészt feltöltődött a talaj, sőt helyenként már a belvíz is megjelent. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, eddig a télre agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet.

A hétvégétől kissé csendesebbé válik időjárásunk, előtte azonban még csütörtök este egy meleg-, majd rögtön a nyomában egy hidegfront vonul át fölöttünk. A frontokhoz kötődően főként a Dunántúlon erősödik meg előbb a délnyugati, majd pénteken az északnyugati szél. Esőre, északon, északkeleten havas esőre, átmeneti havazásra is számítani lehet. A déli országrészben várható több csapadék, ott 5 mm fölötti mennyiség valószínű. A frontok mögött csökken a felhőzet, és a hétvégén illetve jövő hétfőn is többnyire napos, fátyolfelhős, száraz időre van kilátás, bár foltokban reggelente köd képződik, ami néhol tartósabban megmaradhat. A következő hidegfront a jelenlegi számítások szerint kedden vonul át fölöttünk kevés csapadékkal, megélénkülő széllel. A hőmérséklet az előttünk álló egy hétben is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Éjszakánként a legtöbb napon kevéssel fagypont alá hűl, nappal azonban jellemzően 7 és 12 fok közé melegszik a levegő, hétfőn várható ennél pár fokkal melegebb.

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2020. február 13.


* Agrogram

Az őszi vetésű kalászosok számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (2 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
Maximumhőmérsékletek 2020. február 10-én (Celsius fok)


2. ábra
Az elmúlt 5 nap csapadékösszege 2020. február 12-ig (mm)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 1méteres rétegében 2020. február 12-én (%)


4. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Győr térségére 2020. február 12-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


5. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Kecskemét térségére 2020. február 12-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra
Őszi vetésekre vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2020. február 12-ig
(részletes magyarázat a szövegben)