2024. április 20. szombat
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2019. szeptember 9. 14:53

A betakarításhoz és a vetéshez egyaránt kedvező időjárás

A hétvége csapadékos időjárása valamint a hétfői záporok, zivatarok országszerte megöntözik a talajokat, és kedvező feltételeket teremtenek a repce vetéséhez valamint az őszi kalászosok magágy előkészítéséhez. Az előttünk álló héten többnyire száraz, mérsékelten meleg, szélcsendes időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal és a szürettel.

A múlt hét második felében pénteken a Dunántúl nyugati részére érkezett eső, majd szombaton a csapadék keletebbre is átterjedt, és vasárnap kora estéről ismét jelentős mennyiséget adó záporok, zivatarok érkeztek. Hétfő hajnalig összességében többnyire 5 és 35 mm közötti mennyiség öntözte a talajokat (1. ábra), ennél kevesebb a Tiszántúl északi részén esett, de a csapadékos időjárás még hétfőn is folytatódik.
A talaj felszín közeli része az ország nyugati kétharmadán - Baranya megye kivételével -  telítődött nedvességgel (2. ábra), és a középső talajréteg nedvességviszonyai is jelentősen javultak (3. ábra). A Tiszántúlon azonban egyelőre rendkívül száraz a talaj, a felső 1 méteres réteg telítéshez képesti vízhiánya is itt a legjelentősebb,  nagy területen 150 mm fölötti (4. ábra).
A hőmérséklet az ország nagy részén az ilyenkor megszokott értékeknek megfelelően alakult, a Tiszántúlon volt az átlagnál néhány fokkal melegebb. A minimum értékek a múlt hét közepén még sokfelé 10 fok alatt alakultak, majd a hétvégén a felhősebb idő következtében jelentősen enyhültek az éjszakák. Ugyanakkor a legmelegebb órák hőmérséklete a hét közepi kevéssel 25 fok fölötti értékekről a hétvégén 18-22 fokra esett vissza, a meleg idő csak a Tiszától keletre tartott ki.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszegek jelenleg többnyire 1390 és 1550 foknap között járnak az országban (5. ábra), és az alacsonyabb értékekkel rendelkező nyugat-dunántúli területek, és a melegebb déli, délkeleti tájak közötti különbség tovább növekszik. A fenti értékek már elérték a legtöbb fajta teljes éréséhez szükséges összeget. A 2018-as hőösszeghez képest mintegy 150-220 foknapos elmaradásban vannak az idei értékek. Ez az elmaradás főként a tavalyi igen meleg és az idei különösen hűvös május miatt adódik, ezért nyár eleje óta gyakorlatilag állandósult. A sokéves átlaghoz képesti pozitív eltérés igen változatos képet mutat az országban, jellemzően 100 és 150 foknap között alakul, de helyenként ettől jelentősen eltér. Mindez azt is jelenti, hogy a növények fenológiai fázisai a nyár során körülbelül a szokásos időben következtek be, a meleg nyárutó következtében az érés viszont jelentősen felgyorsult.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeink az augusztus utolsó dekádjára, szeptember első napjaira vonatkozó állapotokat tükrözik. A növényi zöld tömeg mennyiségét jellemző index legmagasabb értékei természetesen az erdeinkben vannak, míg sokfelé találhatók elművelt, növénymentes táblák is az országban (alacsony értékekkel). Az index értéke a szokásos éves menetnek megfelelően csökkent az előző méréshez képest. Igen erőteljes csökkenés figyelhető meg a Tiszántúl területén, ahol az éves meneten túl a száraz augusztusi időjárás is közrejátszott a növényzet kiszáradásában. Ez a jelenség az anomália térképen is nyomon követhető, amely szerint az ország túlnyomó részén a pozitív eltérés dominál, a Tiszántúl, a Jászság és a Kisalföld területén ugyanakkor az átlagosnál jóval alacsonyabb értékek a jellemzők, melyet a korábbi csapadékeloszlás és talajnedvesség térképeken, valamint az agrogramokon is láthattunk.

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be ezen elemzésünkben a Győr, Békéscsaba és Nyíregyháza térségére vonatkozó agrogramokon* (6., 7.  és 8. ábra). A Kisalföldre, ezen belül Győr térségére is későn érkezett a csapadék a kukorica számára. A nyár nagy részében igen száraz volt az időjárás, a talajok már július elejére rendkívül szárazzá váltak, és csak augusztus végétől töltődtek fel ismét nedvességgel. Öntözés nélkül a kukorica ezen a vidéken idő előtt elszáradt, sokfelé kisült. Békéscsaba térségében a tenyészidőszak során megkapta a kukorica a szükséges csapadékmennyiséget, ez azonban augusztus elejéig hullott le, azóta folyamatos a talajok nedvességvesztése, és augusztusban a jó terméshez már öntözni kellett.  Nyíregyháza környékén több, mint 100 mm-rel esett kevesebb eső az ideálisnál, és a nyár folyamán igen egyenetlen volt a csapadék eloszlása, augusztusban itt is nagyon kevés hullott. A görgetett hőösszeg országszerte kevéssel az ideális alatt alakul, mely elsősorban a május és július elejének hűvös időjárása miatt alakult ki.

A napraforgó és a kukorica az érés fenológiai fázisában járnak, az Alföldön már megkezdődött a betakarításuk. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben előrébb tartanak a növények a Dunántúlhoz képest. Sokfelé jó termés ígérkezik, a meleg száraz nyárutó is kedvezett az érésnek. Ugyanakkor a nyár nagy részében rendkívül száraz Kisalföldön, főként Győr térségében szinte kisült táblák is megfigyelhetők. A csapadékos időjárás kedvező feltételeket teremtett a repce vetéséhez, a talaj-előkészítéséhez és a keléshez, ugyanakkor a kórokozók fejlődéséhez szükséges magas páratartalom is rendelkezésre áll.

Az előttünk álló napokban szárazabbra fordul időjárásunk. Hétfőn este elhagyja térségünket a csapadékos időt okozó frontrendszer, és mögötte hűvösebb, de szárazabb léghullámok érkeznek. A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok lesz a napsütés, és jelentősebb szél sem zavarja a mezőgazdasági munkákat. A jelenlegi számítások szerint keddtől a hét végéig nem várható számottevő csapadék, legfeljebb néhol alakulhat ki kisebb eső, zápor. A legmelegebb órákban 50% alá esik a levegő páratartalma, ugyanakkor a rohamosan hosszabbodó éjszakákon többfelé párássá, a hét első felében ködössé válik a levegő, így a talajok száradása is lassabbá válik, mint nyáron. Hajnalonként jellemzően 8 és 13 fok közé csökken a levegő hőmérséklete, napközben pedig 25 fok körül alakulnak a maximumok, továbbra is keleten lehet ennél melegebb. Nagy napi hőingás, és erős hajnali harmat-képződés várható. Az előttünk álló hét időjárása is kedvezni fog a kórokozók, különböző növényi károsítók elszaporodásának.  

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és jelen szöveges elemzésnél frissebb információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Készült: 2019. szeptember 9.


* Agrogram

A kukorica számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetése látható az agrogramnak elnevezett ábrán a növény vegetációs időszakában. A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy -többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. A talajnedvesség május 15-ig a fölső 20 cm-es, majd ez után a fölső 50 cm-es réteg nedvességét mutatja. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a ténylegesen mért érték mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget (10 Celsius fokos bázissal) és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen).


1. ábra
5 napos csapadékösszeg 2019. szeptember 8-ig (mm)


2. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. szeptember 8-án (%)


3. ábra
Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. szeptember 8-án (%)


4. ábra
A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. szeptember 8-án (mm)


5. ábra
Kukorica növekedési foknap (hőösszeg) 2019. szeptember 8-ig (részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Győr térségére 2019. szeptember 8-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


7. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Békéscsaba térségére 2019. szeptember 8-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


8. ábra
Kukoricára vonatkozó agrogram Nyíregyháza térségére 2019. szeptember 8-ig
(részletes magyarázat a szövegben)