2020. július 2. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

OMSZ: 2019. április 8. 13:42

Tovább mérséklődik az aszály

Az elmúlt héten lehullott csapadék sokfelé jelentősen enyhítette az egyre súlyosabb aszályt, de sajnos nem esett elegendő mennyiség és nem jutott az egész ország területére. Erre a hétre azonban jó előjeleket mutat az időjárás, további jelentős mennyiség valószínű az egész ország területén.

A múlt hét második feléig még folytatódott a szárazság, addig sehol nem hullott csapadék az országban. Pénteken aztán egy légörvény érte el délnyugat felől térségünket, melyből az ország nagyobb részén esett többnyire 5-15 mm csapadék (1. ábra). A csapadékból kimaradt azonban a Duna-Tisza közének jelentős területe, Nógrád megye, valamint a Tiszántúl nagyobb része: az ott hullott 0-5 mm szinte semmit nem ért. A talajnak csak a fölső néhány centiméterét tudta megnedvesíteni (vagy épp csak a port verte el), mely azóta már el is párolgott. A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a Dunántúlon, valamint Heves és Borsod megyében jelentősen növekedett (2. ábra), de másfelé 30% alatt van. Csongrád megyében a felső 50 cm nedvességtartalma is sokfelé a kritikus 40%-os érték alá csökkent (3. ábra). A téli csapadékmennyiség nem volt elegendő a nagyobb mélységek őszi aszály utáni feltöltéséhez, így 50 cm alatt is számottevő hiány mutatkozik (4. ábra). Az aszály jelei a keleti országrészben sokfelé, a Dunántúlon foltokban mutatkoznak, keleten a rossz víztartó képességű talajokon a legsúlyosabb a helyzet.

A hét elején a fagyzugos helyeken még előfordultak gyenge hajnali fagyok, majd a hét közepére ezek is megszűntek. A maximumok jellemzően 20 fok körül alakultak, csak az esős pénteken és szombaton volt ennél hűvösebb napközben.

 

Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet jellemzően 10-12 fok körül van az országban, és a mélyebb rétegek sem hidegebbek ettől. Ez pedig már megfelelő a kukorica vetéséhez. A hét közepétől várható újabb jelentős esők előtt jó, ha a magok és a tápanyagok is a talajba kerülnek.

Az őszi vetéseknek már úgy kellett a csapadék, mint egy falat kenyér, mely az utolsó pillanatban érkezett. Ahol legalább 10 mm esett, ott a folytatásban a növények gyors fejlődése várható. Jelenleg sokféle gyümölcsfa virágzik, erre kedvező a meleg időjárás. A fehér akác már az ország északi részein is a rügyfakadás állapotában van.

 

Az őszi vetésű kalászosok és a repce számára ideális, illetve a tényleges időjárási paraméterek (csapadék, talajnedvesség, hőmérséklet) összevetését mutatjuk be a Kaposvár és Nyíregyháza körüli terültre vonatkozó agrogramokon (5., 6. ábra). A legfelső, a csapadékot ábrázoló grafikonon megjelenik a napi csapadék (bal oldali tengelyen), az időszak során összegzett és a növény számára optimális összegzett csapadék (jobb oldali tengelyen). Így jól látszik a két utóbbi érték közötti eltérés, ami a csapadékhiányt vagy –többletet mutatja. A talajnedvesség ábrán a növények számára felvehető hasznos vízkészlet százalékában vannak megadva az értékek. Szeptember és október hónapokban a talaj felső 20 cm-es rétegét, a későbbiekben a felső 50 cm-es rétegét ábrázoljuk. A már kritikusnak tekinthető 40%-os érték alatti időszakot pirossal emeljük ki. A hőmérséklet ábrán a napi hőmérsékleti szélsőértékek mellett a növény számára optimális napi középhőmérsékletet (bal oldali tengelyen), valamint a görgetett hőösszeget és ennek optimális értékeit mutatjuk be (jobb oldali tengelyen). A bemutatott két terület időjárási viszonyai között, főleg a csapadékban és így a talajnedvességben van nagy különbség. Kaposváron mintegy 50 mm-rel van elmaradva az ideális értéktől a csapadékösszeg, míg Nyíregyházán ez a különbség már a 100 mm-t is elérte. Ez utóbbi területen az őszi vetések gyökérzete által átfogott talajréteg nedvességtartalma immár a harmadik hullámban csökken 40% alá, mely már kritikus szintnek tekinthető. Márpedig ilyen viszonyok között csak szenved a növény. A hőmérséklettel nincs probléma, a hőösszeg országszerte az optimális érték fölött jár.

 

A március végi állapotot tükröző, legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképeinken az látszik, hogy a zöld tömeg mennyisége a Dunántúlon magasabb a keleti tájakhoz képest. Az évszaknak megfelelően természetesen még elég alacsony ez az érték, de a változást bemutató térkép szerint az ország nagy részén növekszik. Főként a középső országrészben, a Kiskunság területén tűnik gyengébbnek ez a növekedés. Az anomália térkép szerint a Tiszántúl déli részén van elmaradva a zöld tömeg az ilyenkor szokásos mennyiséghez képest, ugyanakkor északnyugaton átlag fölöttiek az értékek.

 

Az előttünk álló héten többször és sokfelé csapadékos időben lesz részünk. Szerdáig főleg délen és a Dunántúlon várható elszórtan eső, zápor, zivatar, majd a hét második felében országszerte kiadós csapadékra van kilátás. A heti csapadékösszeg általában 15 és 30 mm között valószínű (nagyobb része csütörtökön és pénteken, majd vasárnap érkezhet), de van esély ettől nagyobb mennyiségekre is. A csapadék időbeli eloszlását a három órás, összes mennyiségét a többnapos csapadékösszeg térképek mutatják a valószínűségekkel együtt. Az ország döntő részén például a 60%-ot meghaladja a 10 mm-t péntek estig összesen meghaladó mennyiség valószínűsége. A talaj vízkészlete a héten valószínűleg jelentősen növekedni fog. Gyakran lesz élénk, többször erős az északi, északkeleti szél, mely miatt a növényvédő szeres permetezést jól meg kell tervezni, ebben nyújtanak segítséget szél előrejelzési térképeink. A nappali hőmérséklet szerdáig még marad 20 fok közelében, majd a hét második felére több fokot visszaesik. Fagy a héten nem valószínű. Az 5 cm-es talajhőmérséklet a hét második felében kissé 10 fok alá csökken. A héten a természetes vegetáció, a fű is gyors fejlődésnek indul, "kizöldül" az ország, ez a csapadékkal párosulva véget vet a szárazfű tüzes időszaknak.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

 

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

 

Készült: 2019. április 8.


1. ábra: 5 napos csapadékösszeg 2019. április 7-ig (mm)


2. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 20 cm-es rétegében 2019. április 7-én (%)


3. ábra: Talajnedvesség a növények számára hasznosítható vízkészlet százalékában
a talaj felső 50 cm-es rétegében 2019. április 7-én (%)


4. ábra: A talaj felső 1 m-es rétegében a telítettséghez hiányzó nedvesség 2019. április 7-én (mm)


5. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Kaposvár térségére 2019. április 7-ig
(részletes magyarázat a szövegben)


6. ábra: Őszi vetésekre szóló agrogram Nyíregyháza térségére 2019. április 7-ig
(részletes magyarázat a szövegben)