2024. március 28. csütörtök
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. november 19. 15:59

További csapadék érkezik

A hosszan tartó aszályos idő miatt az őszi vetések már sokfelé maradandó károsodást szenvedtek, sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon kiszáradt repce foltokat is látni. Az időjárás a hét legvégén végre átalakult térségünkben: nyugatira, délnyugatira fordult az áramlás, mellyel hosszú idő után csapadék is érkezik. Erzsébet sokfelé már ma reggelre is megrázta a pendelyét, de a hó csak mutatóban érkezett, és a csapadékmennyiség is kevés volt. A folytatásban kissé enyhül az idő és újabb csapadékhullámok érkeznek.

A mögöttünk álló hét az átlagostól jóval enyhébb idővel indult, hétfőn még 20 fokos maximum hőmérsékletek is előfordultak (1. ábra). A hét második felében hidegebb levegő érkezett fölénk, országszerte megjelentek a reggeli fagyok. Szombaton reggelre -5 Celsius foknál keményebb hideg is előfordult az országban. A problémát az okozta, hogy egész héten folytatódott a hónapok óta tartó aszályos idő (2. ábra), egyáltalán nem esett. Vasárnap estétől kezdődött változás időjárásunkban, nedvesebb levegő érkezett fölénk, melyből az idei első hópelyhek is megjelentek. Hétfő reggelre a csapadék első hullámából Csongrád és Békés megyében, ahol eddig a legnagyobb volt a csapadékhiány, 5 mm körüli mennyiség hullott. Napközben az országban sokfelé, de csak gyenge, nagyon gyenge intenzitással esegetett (hó és eső vegyesen), mely bár jól jön a száraz talajnak, de ettől mielőbb jóval több kellene.  A talaj szinte országszerte nagyon száraz. Nagyjából a Kapuvár-Keszthely-Nagyatád vonaltól nyugatra van leginkább nedvesség a talajban, de az Északi-középhegység térségében, attól északra is van valamennyi. Az ország többi részén viszont, főleg az Alföldön rendkívül száraz a föld (3. ábra), 100-160 mm csapadék kellene a fölső 1 m-es réteg telítéséhez.
 
Az őszi vetések állapota nagyon vegyes képet mutat az országban az őszi csapadék területi eloszlásának megfelelően. A Dunántúl nyugati felén jellemzően jó állapotúak mind a kalászosok, mind a repce. Ezzel szemben az ország nagyobb részén, a száraz talajú területeken azonban már maradandó károsodások is előfordulnak. Vannak viszonylag jó állapotú táblák keleten is, de többnyire hiányos, alacsony tőszámú a kelés, a repce jelenleg vegetál, épphogy túlél. Sőt egyes táblákon már kiszáradt foltok is vannak. Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés alig akart kelni, ezekben is sok a hiányosan kelt állomány. A száraz, kemény talaj miatt alig, csak nagy plusz költséggel, az eszközöket tönkretéve lehet az őszi talajmunkákat elvégezni.
 
A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg mennyisége tovább csökkent. A változást mutató térképen a legerőteljesebb csökkenés az erdővel borított területeken figyelhető meg. Az anomália térkép szerint a Dunántúlon csak foltokban, a keleti országrészben azonban jelentős területeken mutatkozik számottevő negatív irányú eltérés az átlagos értékekhez képest, ami egyértelműen a szárazság hatását mutatja.
 
A folytatásban a hőmérsékletben jelentős változás nem várható, bár valamennyit enyhül az idő. Sok lesz a felhő, csak kevés helyen és viszonylag rövid ideig várható napsütés. A felhős idő miatt komoly fagy nem valószínű a héten, de a maximumok is 10 fok alatt maradnak. A jó hír az, hogy átalakult az áramlási rendszer térségünkben, több hullámban is érkezik nedves levegő fölénk nyugat, délnyugat felől, melyből csapadék is várható. Kedden érkezik a második hullám (ebből nyugaton és a magasabb hegyekben átmeneti hóréteg is kialakulhat), majd a hét végén a következő. Mivel ebben az időszakban minimális a párolgás, szinte az összes csapadék a talaj vízkészletét fogja növelni. A jövő hétfőig várható csapadék mennyisége általában 5 és 15 mm között valószínű az országban, de délnyugaton ettől több is hullhat. E miatt az őszi vetések károsodása megáll, az 5 fok fölötti hőmérsékletű időszakokban pedig a kalászosok lassan fejlődni is fognak.
 
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.
 
Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.
 
Készült: 2018. november 19.


1. ábra: Napi középhőmérséklet 2018. november 12-én (Celsius fok)


2. ábra: Az elmúlt 30 nap (2018. november 18-ig) csapadékösszege (mm)


3. ábra: A talaj fölső 50 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára
hozzáférhető vízkészlet százalékában (%)