2024. április 19. péntek
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2018. október 29. 15:53

Többfelé érkezik további csapadék

A hétvégén illetve hétfőn hajnalban hullott eső sokat segített a fejlődésben lévő repce és őszi búza vetéseken, de a talajoknak további csapadékra lenne szükségük a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez. A héten még kedden van erre többfelé esély, illetve pénteken és szombaton elsősorban a Dunántúl területén. A hőmérséklet továbbra is a sokévi átlag fölött alakul.

A mögöttünk álló héten többször esett az ország nagy részén kisebb eső, komolyabb, nagy területre kiterjedő csapadékot azonban csak a hétfő reggelre átvonult melegfront hozott. Ezzel együtt általában 2 és 30 mm közötti mennyiség hullott, a Dunántúlon több, a Tiszántúlon illetve Baranyában kevesebb. Ez az eső a legtöbb helyen csak a talaj felszínét nedvesítette át, az Alföldön, elsősorban a Tiszántúlon igen szárazak a talajok 10 cm-nél mélyebb rétegei. Ezzel szemben Zalában és a Belső-Somogy területén a mélyebb talajrétegekben is kielégítőek a nedvességviszonyok. A hőmérséklet a hét nagy részén az átlagos értékek körül, kevéssel a fölött alakult, majd a hétvégén az ország nagy részén 20, a Dél-Alföldön többfelé 25 fok fölé melegedett a levegő legmelegebb órákban. Ezzel együtt az 5 cm-es talajhőmérséklet is a hét közepi 10 fok körüli értékekről vasárnapra 12-15 fokra emelkedett.

A csapadékos idő jót tett a repce illetve őszi kalászos vetéseknek. A repce jellemzően 6-8 leveles fenológiai fázisban van, a meleg időjárás azonban már kedvezőtlenül hat a túlfejlett állományokra. A száraz, poros magágyba vetett, és ezáltal egyenetlenül kelt búza általában 1-3 leveles állapotban van, és ahol számottevő mennyiségű eső öntözte, ott megkezdődött a táblák egységesedése, néhol már a bokrosodás is.

A legfrissebb műholdas NDVI vegetációs index térképünkön a zöld tömeg mennyisége folyamatos csökkenést mutat. A változást ábrázoló térkép meglehetősen egyenletes képet mutat az országról. Az anomália térkép szerint a Duna-Tisza közén, illetve középhegységeinkben az átlagosnál nagyobb zöld tömeggel rendelkező terültek is vannak, de a Tiszántúl és az Észak-Alföld nagy területein jelentős negatív eltérés is megfigyelhető. A negatív eltérés nagyobb részben az aszályos időnek, kisebb részben az átlagosnál hamarabb bekövetkező érés-növényszáradás fenológiai fázisnak tudható be. Az erősen mozaikos területek (ahol kis területű vörös és zöld foltok egymás mellett találhatók) a vetésforgó miatt alakulnak ki attól függően, hogy az adott évben éppen milyen kultúra van a táblában.

A hét további részében is erős déli, délnyugati áramlás határozza meg időjárásunkat. Kedden egy hidegfront vonul át fölöttünk erős déli széllel, és többfelé lehet esőre, záporokra is számítani, területi átlagban 2 és 5 mm közötti mennyiség valószínű. Szerdán napos, száraz időre van kilátás, majd csütörtökön és pénteken több lesz a felhő, és pénteken főként a Dunántúlon várható több alkalommal is eső, zápor. Szombaton északkelet felé távozik a csapadékzóna, és a hétvégén csendes őszi időre van kilátás vasárnap néhol már hosszabb ideig megmaradó ködfoltokkal.
A hőmérséklet a továbbiakban is több fokkal az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. A legmelegebb órákban jellemzően 17-22 fokot mérhetünk, ennél csütörtökön és pénteken valószínű kissé melegebb. A hajnali fagyok sem térnek vissza egyelőre, általában 5-10 fokra hűl le a levegő, de lesznek a héten ennél enyhébb reggelek is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseink mellett a radaros csapadékmérést is felhasználjuk, amivel pontosabb képet kapunk a csapadékhullás területi eloszlásáról.

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban  telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Készült: 2018. október 29.