2024. június 19. szerda
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2024. február 5. 15:39

A WMO megerősítette az új európai hőmérsékleti rekord hitelességét

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) 2024. január 30-i jelentése hivatalosan is megerősítette, hogy 2021. augusztus 11-én Olaszországban 48,8 Celsius fokos (119,8 °F), új kontinentális európai hőmérsékleti rekordot mértek. Az eredményt az International Journal of Climatology című folyóiratban tették közzé.

  • A WMO szakértői igazolták a 2021. augusztus 11-i szicíliai 48,8 Celsius fokos hőmérséklet hitelességét, amely rekord egy szélsőséges európai hőhullám során született.
  • A WMO globális időjárási és éghajlati szélsőségek archívuma tudományos alapossággal követi nyomon változó éghajlatunkat, ezt bizonyítja a széles körű kiértékelési folyamat.Egy nemzetközi, légkörkutatókból álló testület ellenőrizte az olaszországi, Szicília szigetén, Szirakúzában található automata meteorológiai állomás által rögzített hőmérsékletet. Mivel a WMO VI. régiója (Európa) magában foglalja Ázsia egy részét (például Izrael, Törökország és Szíria) és Grönlandot is, a WMO a szélsőértékeket a régió egészére és csak a "kontinentális" Európára vonatkozóan is számon tartja.

A korábbi kontinentális európai rekordot, 48,0 Celsius fokot (1977. július 10.) a görögországi Athén és Elefeszína városok tartották. Ez hivatalos állami feljegyzéseken alapult, és a 2007-ben kiadott, WMO Archive of Global Weather and Climate Extremes (A globális időjárási és éghajlati szélsőségek archívuma) című kiadványban is felsorolták. Független, WMO által végzett hitelesítés azonban nem történt - ellentétben a legújabb, olasz hőmérsékletteli adattal.
 
"A WMO-hoz elbírálásra benyújtott szélsőértékek a jelenlegi éghajlatunk "pillanatfelvételeit" örökítik meg. Könnyen lehetséges, sőt várható, hogy a jövőben Európa-szerte még nagyobb szélsőségek fordulnak majd elő.  Amikor ilyen megfigyelésekre kerül majd sor, a WMO újabb kiértékelő bizottságok keretében fogja ezeket vizsgálni " – mondja Prof. Randall Cerveny, a WMO éghajlati és időjárási szélsőségekért felelős referense.
 
"A legtöbb ehhez hasonló vizsgálat egy hosszadalmas eljárást foglal magába, ugyanis a WMO különös körültekintéssel végzi az időjárási megfigyelések hitelesítését. Ez az aprólékos kiértékelés biztosítja azt a létfontosságú bizalmat, hogy a globális hőmérsékleti feljegyzéseink pontosan kerülnek rögzítésre.  Az adatok felhívják a figyelmet arra az aggasztó tendenciára is, hogy a világ egyes régióiban egymást követő, egyre magasabb hőmérsékleti rekordok születnek" – folytatta Cerveny professzor.
 
Számos WMO-kiértékelést publikálnak szakmailag elismert folyóiratokban. Ezek az adatok kerülnek közzétételre az Időjárási és éghajlati szélsőségek archívumának hivatalos weboldalán, amely a világ legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletére, a csapadékmennyiségre, a legnagyobb súlyú jégszemre, a leghosszabb száraz időszakra, a legerősebb széllökésre, a leghosszabb villámcsapásra és az időjárással kapcsolatos halálozási adatokra vonatkozó értékeket tartalmazza.

A WMO szakértői bizottsága jelenleg számos további vizsgálatot folytat, többek között azt, hogy a Freddy névre keresztelt trópusi ciklon tavaly megdöntötte-e a legtöbb ideig tartó trópusi ciklon rekordját.

Az újonnan elbírált rekordok hiteles viszonyítási alapot biztosítanak a WMO éghajlat állapotáról készített éves jelentéséhez a globális és regionális szintű szélsőségek rekordjainak összehasonlításához.


Az alapos kivizsgálás folyamata
 
A WMO bizottság elvégezte a rendelkezésre álló adatok és metaadatok részletes elemzését, ideértve a szirakúzai érzékelő, valamint a hozzá tartozó adatgyűjtő és árnyékoló berendezés független elemzését és kalibrálását. A szicíliai hőmérséklet-érzékelőt az olaszországi nemzeti kutatóintézet (Istituto Nazionale di Ricerca Metrologica-INRiM) részére küldték el vizsgálatra. A munka magában foglalta a teljes rendszer (érzékelő, árnyékoló és adatgyűjtő) kalibrálását és kiértékelését, a szélsőséges hőmérsékleti esemény rögzítésekor megegyező konfigurációkkal. A tesztelés megfelelt a WMO szabványainak és at ajánlott eljárásoknak.

A bizottság továbbá azt is megállapította, hogy 2021 augusztusában, a szélsőséges hőmérsékleti helyzet idején egy nagyon erős magassági gerinc húzódott a régió felett. A reanalízisekből és környékbeli helyszínekről származó adatok összhangban voltak a szélsőséges hőmérséklet megfigyelésével. A bizottság egyhangúlag hitelesnek ítélte a 48,8 Celsius fokos megfigyelést.

A WMO szélsőséges időjárási jelenségek archívumának működésével és a korábbi értékelésekkel kapcsolatos részleteket Randy Cerveny "Judging Extreme Weather: Climate Science in Action" című, a Routledge Kiadó gondozásában hamarosan megjelenő könyve mutatja be.


Kapcsolódó oldalak a hazai, kontinentális és globális időjárási, éghajlati rekordokról: