2024. február 21. szerda
Könyvajánló

HungaroMet: 2017. március 23. 14:00

Felhőatlasz – A felhőkről mindenkinek

Szerzők: Kolláth Kornél, Simon André, Pátkai Zsolt, Fejes Edina, Horváth Ákos, Kiss Márton,
Németh Mózes, Fehér Balázs, Szabó Dorottya

A felhők végtelen változékonysága, sokszínűsége, múlandósága a történelem folyamán számtalanszor megihlette az alkotókat, költőket, művészeket, elgondolkoztatta a tudósokat, kutatókat, amatőr megfigyelőket, s magával ragadta az álmodozókat is. De vajon valóban végtelen sok felhőforma és felhőalakzat létezik? Milyen szerepük van ezeknek az égi tüneményeknek a mindennapi időjárás alakulásában? Segítségükkel jobban megismerhetők a légkörben lejátszódó folyamatok és könnyebben megérthető az időjárás változékonysága?

 

HungaroMet: 2015. március 20. 13:00

Bozó László – Mészáros Ernő: A légtüneménytantól a káoszelméletig (Magyar meteorológiai bibliográfia)

Bozó László és Mészáros Ernő akadémikusok most megjelent kötetükben a légkörtudományt, a meteorológia hazai kialakulását, fejlődését mutatják be az 1847 és 2015 között magyar kutatók tollából megjelent tudományos könyvek tükrében. A tudomány arculatáról hű képet festenek azok a kötetek, amelyek egy-egy szakterületen adott országban megjelennek. Mivel az új szakembereket ezek segítségével képezik, a kiadványok egyúttal illusztrálják az illető tudomány oktatásának színvonalát is.

 

HungaroMet: 2014. január 7. 14:00

Réthly Antal: Időjárási események és elemi csapások Magyarországon kezdetektől 1900-ig (4 kötet)

Réthly Antal több mint hét évtizedes szorgalmas gyűjtőmunkája és az információk gondos kritikai elemzése alapján állt elő a négy kötetet megtöltő mű. A szerző a könyvében nem csak szűken a mű címében szereplő időjárási események feljegyzését és az elemi csapások felsorolását foglalta egybe, hanem mindezek társadalmi, gazdasági következményeire is igyekezett adatokat találni.

 
Cikkek száma: