2024. június 15. szombat
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. július 26. 14:37

Nagy vihar Itáliában (és majdnem itthon is...)

Július 24-én heves zivatarok alakultak ki Észak-Olaszországban, amelyek elsősorban Lombardia tartományban okoztak rendkívül súlyos károkat, a híradások szerint emberéleteket is követeltek.

Ugyanakkor az ország déli részén rendkívüli hőség tombolt, főként Szicíliában volt kritikus a helyzet, ahol a forróság miatt erdő és bozót tüzek érték egymást (www.bbc.com/news/world-europe-66302472).

A Pó síkságon vonuló zivatarok jól követhetőek az európai kompozit radar képeken, ahol látható, hogy az erős szupercellák 21 óra (19 UTC) körül elérték Milánó térségét, majd nagy sebességgel keleti irányba vonulva Szlovénián át Magyarország felé haladtak (1-3. ábra).

1. ábra Szupercellák Észak-Olaszország felett az európai radar kompozit képek alapján

1. ábra: Szupercellák Észak-Olaszország felett az európai radar kompozit képek alapján (2023. július 24. 19:00 UTC)

2. ábra Szupercellák Észak-Olaszország felett az európai radar kompozit képek alapján

2. ábra: Szupercellák Észak-Olaszország felett az európai radar kompozit képek alapján (2023. július 24. 20:15 UTC)

3. ábra Szupercellák Észak-Olaszország felett az európai radar kompozit képek alapján

3. ábra: Szupercellák Észak-Olaszország felett az európai radar kompozit képek alapján (2023. július 24. 23:00 UTC)

A meteorológiai skálákon mérve csak egy hajszálon múlott, hogy másnap hazánkban nem alakultak ki hasonló viharok: az országtól északnyugatra lévő hidegfront egy gyengébb hulláma a talaj mentén benyomult az országba és valamelyest stabilizálta a légkört. Július 25-én a hajnali órákban a Balaton és Kaposvár között nagy sebességgel (kb. 100 km/h) átvonult szupercella az Észak-Olaszországi rendszerhez vezethető vissza (1. videó).1. videó: Szupercellák vonulása Olaszországtól Magyarország irányába


Dél-Olaszországban, illetve a mediterrán területeken rendkívül forró idő volt, Szicília déli részét a 850 hPa-os (kb. 1500 m magas) rétegekben 30 fok hőmérsékletű levegő érte el a Szahara irányából, amely a felszínen 45 fok feletti maximum hőmérsékleteket tett lehetővé (4.ábra). A Mediterránt elborító forró és az észak-európai hűvösebb légtömeget elválasztó hidegfront előtt húzódik az a "viharvonal", ahol napokon keresztül heves zivatarok alakultak ki.

4. ábra A rendkívül meleg mediterrán és a hűvösebb északi légtömegeket éles frontrendszer válassza el

4. ábra: A rendkívül meleg mediterrán és a hűvösebb északi légtömegeket éles frontrendszer választja el