2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. február 5. 12:00

Szélvihar a Balatonnál

Az előrejelzéseknek megfelelően február 4-én, szombat reggel megérkezett a térségünkbe az a ciklon, amelynek legintenzívebb áramlási rendszere a Dunántúl fölött alakult ki. Az ilyen tipikus de szerencsére nem túl gyakori időjárási helyzetben a Bakony és a Balaton térségét sújtja legjobban a szélvihar.

A ciklon hidegfrontja röviddel 7 óra előtt érkezett a Balatonhoz. Az OMSZ balatongyöröki felhőkameráján jól látható ahogy a front mentén feltorlódó alacsony szintű felhőzet a Balaton fölé sodródik (1. kép). A széllökések a front érkezésével szerte a tó körül viharossá fokozódtak, azonban a legszelesebb periódus 11 óra körül kezdődött, amikor az OMSZ déli parti hitelesített műszerei mindenütt 100 km/h feletti lökéseket mértek.

A legerősebb széllökést a kab-hegyi műszer regisztrálta: 130 km/h-t, ami országosan is a legerősebb volt. Ezt Balatonőszöd követte 122 km/h-val, majd a Balatontól nyugatra lévő Sármellék következett 117 km/h-s széllökéssel. Siófokon 116 km/h, Balatonmáriafürdőn 112 km/h Fonyódon  108 km/h volt a legerősebb széllökés.

A vihar sajátossága, hogy az északi parton valamivel visszafogottabb volt a szélvihar, itt 95 km/h alatt maradtak a legerősebb széllökések. A szél a délutáni óráktól lassan kezdett mérséklődni a kora esti órákra 90 km/h alá csökkent.

A Balatonnál nagyon erős volt a hullámzás, illetve a vízmozgás. Az 5-6 órán át tartó szélvihar sokfelé jelentős károkat okozott a déli parton, illetve Somogyban.


1. kép: A hidegfront mentén feltorlódó alacsony szintű felhőzet a Balaton fölé sodródik