2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2023. január 10. 20:23

Enyhe téli időszak pozitívuma

Az enyhe évvégének és újév kezdetnek számos negatív hatása mellett  pozitívuma, hogy kevesebbet kellett fűteni az elmúlt hetekben, s az is, hogy kisebb a fűtéssel együtt járó szennyezőanyag- és üvegházgáz-kibocsátás.

Pécs-Pogány állomáson a vizsgált 20 napos időszakban a szokásos felénél alig volt több az időjárásfüggő fűtési energiaigény, a karácsonyi ünnepek alatt pedig a harmadát sem érte el. Budapest belterület állomáson és Miskolcon a két ünnep között a legnagyobb az elmaradás a sokévi átlagtól.

Az újév beköszöntével a tartósan enyhe, nyugatias légáramlás miatt csökkenést mutat a fűtési foknapok értéke, leginkább a déli városokban, Szegeden és Pécs-Pogány állomáson.

A fűtési foknap egy adott alaphőmérséklet (15,5 °C) mellett a napi minimum-, maximum- és középhőmérséklet figyelembevételével adja meg azt az energiamennyiséggel arányos hőmérsékleti értéket, amely egy adott napra szükséges ahhoz, hogy a belső környezetet egy meghatározott hőmérsékletre melegítse (Spinoni et al., 2015). Tehát minél hidegebb az idő, minél inkább eltér a léghőmérséklet a 15,5 fokos alaphőmérséklettől, annál több energia szükséges a belső környezet felfűtéséhez, s annál nagyobb lesz a fűtési foknap. Ezen foknap értékeket naponként összegezve megkapjuk a havi, vagy a teljes fűtési időszakra az éves fűtési foknap-összeget Celsius fokban kifejezve.


Kapcsolódó oldalak
:


Fűtési foknapok napi értékei (kék oszlop) és az 1991–2020 normál (szürke vonal)
2022. december 20. és 2023. január 7. között