2024. április 16. kedd
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2022. november 15. 11:00

WMO állásfoglalás a biztonságos és gazdaságos energiaellátásról

A Meteorológiai Világszervezet 2019 óta készít jelentéseket Éghajlati Szolgáltatásokról azzal a céllal, hogy tudományosan megalapozott információkkal segítse az alkalmazkodást és kibocsátáscsökkentést. A 2022-es állásfoglalás a figyelem és viták középpontjában álló energia kérdéskörére fókuszál. Az energia a 2030-as párizsi klíma megállapodás kulcs ágazat, amely világszerte az összes gazdasági szektor működésére hatással van. A dokumentum összeállításában 26 nemzetközi szervezet vett részt. Az 52 oldalas kiadvány hivatalos megjelenését október 11-én „magas szintű” online rendezvényen jelentették be, ezt követően bemutatásra került október 13-án a Világ Energia Tanács (WEC) találkozóján és november 15-én az egyiptomi Sarm es-Sejkben megrendezésre kerülő COP27 csúcstalálkozón.

Főbb üzenetek:

Az ÜHG kibocsátás közel kétharmada az energia szektorból származik, ennek ellenére – az UNFCCC felmérése szerint – az energiabiztonság szerepe a fontosságához mérten az adaptációban alulértékelt. A párizsi egyezményt aláíró országok mindössze 40%-a priorizálja a szektort, ezzel összefüggésben az éghajlati alkalmazkodásra fókuszáló energetikai beruházások támogatása alacsony.

A klímaváltozás következtében a hőmérséklet emelkedés, a szélsőségek gyakoriságának növekedése közvetlen kockázatot jelentenek az energiabiztonságra. 2000-ben pl. a világon működő hő-, atom- és vízierőműveinek 87%-a közvetlenül függött a víz rendelkezésre állásától. A létesítményeket kb. negyede olyan sérülékeny területeken helyezkedik el, ahol növekszik az aszály, az áradások, vagy a tengerszín emelkedés kockázata.

Ahhoz, hogy legyen esély a 2050-es karbonsemleges cél elérésére, a tiszta (a nap-, a szél- és a vízi-) energiából származó áramtermelést 2030-ra, azaz nyolc éven belül meg kell duplázni. Ennek érdekében a globális energiarendszer teljes átalakítására van szükség, az országoknak meg kell háromszorozniuk a megújuló energiába történő befektetéseiket.

A megújuló energiarendszerek időjárás- és éghajlatfüggők, az energiarendszerek pedig különösen érzékenyek a változékonyságra, változásra. Emiatt a tiszta energiára való átállás célzott előrejelzési és klímaszolgáltatásokat igényel, melyek támogatják a helykiválasztással, az üzemeltetéssel, karbantartással kapcsolatos döntéseket. A WMO szerint a tagállamok fele rendelkezik ilyen jellegű szolgáltatásokkal. Különösen az éghajlattal kapcsolatos információk fejlesztése és az energiaiparral történő együttműködés területén sok a kiaknázatlan lehetőség.

Az éghajlati szolgáltatások energetikai alkalmazására példák: a gáz és elektromos áram vásárlások; vészhelyzetekben adott válaszok tervezése; kapacitás és erőforrások kezelése (például hálózat/elosztás irányítás, villamosenergia-termelés/árazás); a megújuló erőművek működésének optimalizálása, különös tekintettel a tározókra és a vízerőművekre.

A jelentés 17 működő esettanulmányt mutat be. Egyebek közt Pekingben az áramellátást veszélyeztető tízféle katasztrófa helyzetre (például vezetékek jegesedésére, transzformátor állomások elárasztása) korai riasztási rendszert fejlesztettek. Műholdas méréseken alapuló adatok szerint a németországi autópályák mentén elhelyezhető zajvédő falak napelemekkel történő felszerelésével évente potenciálisan 1400 GWh energia nyerhető. Az egyiptomi hatóságok tervezési és engedélyezési munkájának megkönnyítésére szolár atlaszt készült.

A jelentés szerint Afrika a megújulók jelentős szereplőjévé válhat, mivel a globális napenergia potenciál hatvan százalékával rendelkezik, ezzel szemben eddig a világ PV kapacitásainak mindössze egy százaléka létesült a kontinensen.


Forrás (sajtóközlemény): public.wmo.int/en/media/press-release/climate-change-puts-energy-security-risk

WMO 2022 évi állásfoglalás a Klíma Szolgáltatásokról 2022 – Energia (WMO-No. 1301):

A Klíma Szolgáltatások korábbi kiadványai:

 


2022. október 11-én a „High-level Launch of the 2022 State of Climate Services: Energy Report”
online bemutatón a WMO és társzerző nemzetközi intézmények képviseletében
11 vezető szakember nyilatkozott.
A képen dr. Johan Stander a WMO Szolgáltatási részlegének igazgatója
ismertette a jelentés főbb tanulságait.