2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. május 13. 09:00

Távközlés Világnap ünneplése az elhunytakra való emlékezéssel

A Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszéke 2021. május 13-án, immár tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Távközlés Világnapot, hagyományosan a május 17-ét megelőző csütörtökön. A tavalyi évhez hasonlóan, a találkozó idén is az online térre korlátozódik. Az idei rendezvényen az Országos Meteorológiai Szolgálat is képviselteti magát; felbocsátásra kerülnek meteorológiai ballonok, így emlékezve a koronavírusban elhunytakra.

A koronavírus-járvány kitörése óta közel 29 ezer honfitársunk, köztük számos hírközlési szakember veszítette életét a pusztító kórban. A veszteség szimbólumaként a Széchenyi István Egyetem tetejéről meteorológiai ballonokat engednek a magasba, így emlékezve a koronavírusban elhunytakra. A léggömb szalagján az ejtőernyősként is szolgáló, hősi halált halt költő, Szenes Hanna gondolatai állnak:

"Vannak csillagok, melyeknek fénye világít a földön,
 Mikor ők maguk már régen nincsenek helyükön.
 Vannak emberek, akiknek csillogó emléke világít,
 Amikor ők maguk már nincsenek köztünk.
 Ezek a fények csillognak és különösen,
 Ha sötét az éjjel: mutatják az utat az embernek."

 


 

Május 17. a Távközlés Világnapja, május 18. az Internet Világnapja a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére. A Távközlés Világnapját 1968 óta tartják annak emlékére, hogy 1865. május 17-én írták alá Párizsban húsz ország képviselői a Nemzetközi Távközlési Uniót (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányt.