2024. március 28. csütörtök
Meteorológiai kisfilmek

HungaroMet: 2017. július 17. 12:00

Hegymászók előadása az Országos Meteorológiai Szolgálatnál

2017 év elején Klein Dávid újra megpróbálkozott a Mount Everest (Csomolungma) megmászásával. Ezúttal Suhajda Szilárddal vágott neki, és erre az expedícióra is az Országos Meteorológiai Szolgálattól kaptak időjárás-előrejelzést.

Mint mindig, most is oxigénpalack nélkül próbálkoztak a hegymászással, ami nagyon időjárásérzékeny művelet. Különösen 8000 felett fontos, hogy ne legyen nagy szél. Amíg egy palackos mászó 40-60 km/h-s szélben még vígan elvan, a palack nélküli mászók esetében 20-40 km/h-s szél, ami még elfogadható, persze ez egyénfüggő is.

Az akklimatizáció és a táborépítések során kedvező volt az időjárás, majd bizonytalanná és változékonyabbá vált az idő. Csúcstámadás előtt arra kellett várniuk, hogy mikor nyílik olyan „ablak”, amikor kedvezőek lesznek az időjárási feltételek a csúcstámadásra. Igazán tökéletesnek mondható idő nem volt, de félő volt, hogy kicsúsznak az időből, ezért el kellett indulniuk.

Részletesebb beszámolót az alábbi videóban lehet hallgatni, illetve az akklimatizáció és a táborépítések során, az általuk készített képekből válogattunk párat. A videóban szereplő fotók forrása: Suhajda Szilárdwww.expeditions.hu.