2024. április 20. szombat
Tanulmányok

HungaroMet: 2022. január 11. 09:39

Tavaszias enyheség után két hullámban tartós, kiadós ónos eső a Dél-Alföldön 2021. december 26-án és 27-én (piros riasztás)

December 21-én a Kárpát-medencét nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el. Nem sokkal később (22-én) az óceán felől egy erősödő ciklon előoldalán meglehetősen enyhe léghullámok indultak el a szárazföld belsejébe, amelyek 24-ére virradóra hazánkat is elérték, csapadékot (északon, északkeleten ónos esőt, havazást is) okozva.

Komjáti Kornél, Vaszkó András Imre, Kolláth Kornél, Csonka Tamás


Előzmények: December 21-én Közép-Európát – így a Kárpát-medencét is – nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el. Azonban, nem sokkal később (22-én) az óceán felől egy erősödő ciklon előoldalán meglehetősen enyhe léghullámok indultak el a szárazföld belsejébe, amelyek 24-ére virradóra hazánkat is elérték (1. ábra), csapadékot (északon, északkeleten ónos esőt, havazást is) okozva. A két hatalmas kiterjedésű, eltérő tulajdonságú légtömeg a Kárpát-medence közelében feszült egymásnak egy nagyon éles és hosszan elnyúló, hullámzó frontzónát kialakítva.

1. ábra 

1. ábra
Előrejelzett európai helyzetkép a 850 hPa-os nyomási szinten (~1500 m magasan) 2021. december 24-én 3 UTC-kor.
A zöldes, sárgás árnyalatok az enyhe léghullámokat jelölik, míg a kék árnyalatok a sarkvidéki, hideg légtömeget.


Események leírása: Országunk túlnyomó része 24-én és kezdetben 25-én is ennek a frontzónának a meleg oldalán helyezkedett el, ugyanakkor a hideg, fagyos levegő határa az alsó rétegekben végig a medence északkeleti határához közel húzódott, nagy hőmérsékleti kontrasztot okozva. Amíg a legtöbb helyen enyhe, tavaszias idő volt a jellemző (több helyen 10 fok fölötti maximumokkal), addig az északkeleti határvidéken tartós maradt a télies jelleg (2. ábra).

2. ábra 

2. ábra
Éles hőmérsékleti kontraszt Magyarországon 2021. december 24-én, 10:10 UTC 2 m-es hőmérséklet mérések alapján.


25-én a nap második felében azonban meglódult a hullámzó frontrendszer hidegfronti szakasza déli irányba: ez inkább az alsó rétegekben volt érzékelhető, ahol északkeleti széllel fagyos (3. ábra), alacsony harmatpontú levegő érkezett. Eközben a magasabb szinteken nagy nedvességtartalmú, elsősorban a déli megyék fölött enyhe légtömeg volt jelen (4. ábra).

 3. ábra

3. ábra
Két irányból, északkelet, illetve északnyugat felől nyomul előre a hideg levegő az alsóbb rétegekben.
Pillanatnyi helyzetkép 2 m-es magasságban 2021.12.25. 23:00 UTC-kor


 4. ábra

4. ábra
A magasban (kb. 750 m-es magasságban) az ország déli felén még pozitív hőmérsékletű levegő áramlott.
0 UTC-s analízis mező, 2021. december 26.


A felhő- és csapadékképződést a frontzóna által létrehozott feláramlás és a nyugatról áramló nagy nedvességtartalmú levegő biztosította. A kialakuló csapadék a pozitív rétegbe érve megolvadt, majd a talaj közelében ismét lehűlt és egyre több helyen jegesedést okozott. Légtömegcsere vagy eltérő tulajdonságú légtömegek keveredése esetén gyakran ónos eső előjele, ha a csapadékos időben a hőmérséklet még pozitív, de a talaj közelében már negatív harmatpontú levegő található vagy áramlik egy adott területre. Ekkor a csapadék hűtő hatása révén előbb-utóbb a hőmérséklet is negatív tartományba csökken és az addigi eső egyre inkább lefagy vagyis ónos esőbe vált, ha mindeközben a magasabb szinteken tartósan megmarad a pozitív hőmérsékletű réteg. Ellenkező esetben (ha nincs pozitív réteg a magasban) az eső havas esőbe, majd havazásba vált. Előbbi típusú hidegadvekciónál (amikor jóval fagypont fölött alakul a hidegbetörés előtt a hőmérséklet) többször megfigyelhető, hogy előbb a talajból kiemelkedő tereptárgyakon (kerítés, bokrok, fák, villanyvezetékek, gépjárművek stb.) kezdődik a jegesedés, míg a talajhő egy darabig késlelteti a felszínre fagyást. A veszélyjelzésben kiemelt figyelmet kapott a jelentős ónos eső esélye mind a szöveges, mind a térképes megjelenítésben. A várt nagyobb mennyiségű csapadék miatt a narancs fokozatú riasztás ónos esőre nem sokkal éjfél után (2021.12.25. 23:10 UTC) került ki, amely 26-án reggel (4:57 UTC-kor, helyi időben 5 óra 57 perckor) pirosra módosult a déli tájakon (5. ábra).

 5. ábra

5. ábra
Riasztási térkép 2021. december 26-án 04:58 UTC-kor.


A halmazállapottal kapcsolatos szakmai kérdések pontosítása érdekében mind vasárnap, mind hétfőn reggel (6 UTC-kor) Szeged állomásról extra rádiószondát bocsátott fel az Országos Meteorológiai Szolgálat (6. és 7. ábra). Mindkét ábrán vertikális diagramon feltüntettük a rádiószondás mérések mellett az aznapi 00 UTC-s előrejelzéseket is. Jól látható mindkét időpont esetén, hogy a megközelítőleg 500-1500 m közötti, tehát kb. 1000 m-es vastagságú pozitív réteg markánsabb volt a valóságban az előrejelzetthez képest (azaz a réteg hőmérséklete magasabb volt). Emellett a 26.-ai felszállás esetén a valóságban a meleg réteg telített is volt - az előrejelzéssel ellentétben.

 6. ábra

6. ábra
Szegedi extra rádiószondás mérés 2021. december 26. 6 UTC.
A mért értékeket zölddel, az előrejelzett értéket feketével jelöltük. A folytonos vonalak a hőmérsékleti profilokat,
míg a szaggatott vonalak a harmatponti profilokat ábrázolják.

 

 7. ábra

7. ábra
Szegedi extra rádiószondás mérés 2021. december 27. 6 UTC.; Jelölések: lásd 6. ábra


A csapadéktevékenység vasárnap a kora délutáni órákig is kitartott, több helyen vastag jégpáncélt létrehozva. Az ónos eső intenzitásának gyengülésével a riasztási fokozatot a déli óráktól fokozatosan csökkentettük. Az előrejelzések szerint azonban a szünet átmenetinek ígérkezett. Az éjszakai órákban (27-ére virradóan) egy közeledő teknő előoldalán peremciklon alakult ki, amely az ország déli harmadát érintette. Az előrejelzések szerint újabb, jelentős ónos esőre lehetett számítani a dél-alföldi tájakon. Az előrejelző modellek viszonylag jól jelezték, hogy ónos eső várható, de az előrejelzett csapadék mennyiségében és térbeli eloszlásában eltérés mutatkozott (8. ábra).

 8. ábra

8. ábra
Előrejelzett csapadék halmazállapot és csapadékmennyiség 2021 december 27. +7 UTC-re (felső sor) és +9 UTC-re alsó sor.
Az ábrán az ALADIN, AROME és ECMWF modell produktumok láthatók sorrendben. A piros színű terület az ónos esőt, míg a kék színű terület
a havazást reprezentálják. A függőleges fehér sávozott területek az 5 mm feletti előrejelzett csapadékmennyiségű területet jelzik.

A december 27-re virradó éjszaka a felszín közelében túlnyomórészt végig fagypont alatt maradtak a hőmérsékletek, miközben kb. 400 m és 1700 m között egy erős pozitív réteg volt megfigyelhető (lásd 7. ábra a felszállásról). Az érkező újabb adag csapadék tehát egy eleve fagyos talajra kezdett hullani: ez a tény a 26-ai esethez képest is veszélyesebbé tette a 27-ei helyzetet, hiszen a hulló túlhűlt vízcseppek immár mindenütt azonnal ráfagytak a talajra, tereptárgyakra egyaránt (9. ábra). A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a már 26-án kialakult jégrétegre hullott rá 27-én az újabb jelentős mennyiségű ónos eső.

 9. ábra

9. ábra
Jelentős mennyiségű ónos eső a tárgyakon és növényzeten a Szegedi Magaslégköri Obszervatóriumban 2021. december 27-én.
Fotók: Tóth Tamás, OMSZ.

A dél felől várt nagyobb mennyiségű ónos eső miatt a déli határ közeli járásokra már 26-án este (2021.12.26. 17:23 UTC) újra narancs riasztás lépett érvénybe, majd éjfél után (2021.12.26. 23:43 UTC) a Duna-Tisza-köze déli részén a piros riasztás is kiadásra került (10. ábra). Az újabb adag kiadós mennyiségű csapadék a Dél-Alföldön túlnyomórészt ónos eső formájában hullott (11. ábra): a szegedi obszervatóriumban december 27. éjfélig pontosan 20 mm lehullott ónos esőt regisztráltak. A magasabb szinteken előforduló enyhébb légrétegek  fokozatosan zsugorodtak, majd a legtöbb helyen megszűntek, így az ónos esőt előbb a Dél- Dunántúlon, később a déli határvidéken is havazás váltotta fel. Érdekes módon a halmazállapot-váltás a Dél-Alföldön dél felől történt meg, ugyanis a térségben elvonuló sekély peremciklon „bepörgött”, a meleg nyelv kelet felől belógott egészen Kecskemét térségéig. Emiatt Bács-Kiskun megye északkeleti felén szinte végig ónos/fagyott eső hullott, miközben Szegeden néhány cm-es hóréteg tudott kialakulni. Többnyire 1 és 6 cm között alakult a lehullott friss hó vastagsága. A csapadékrendszer a nap második felében fokozatosan északkelet felé mozdult, majd gyengült, közben a hőmérséklet is egyre több helyen fagypont közelébe vagy kissé fölé emelkedett. Ezzel párhuzamosan a riasztási fokozatot is mérsékeltük.

 10. ábra

10. ábra
Riasztási térkép 2021. december 27-én 02:48 UTC-kor.

 11. ábra

11. ábra
2021. december 27. 21 UTC-ig az elmúlt 60 órában lehullott csapadék
radaros becsült mennyisége a fagypont alatti területeken.


Hivatkozások: