2024. április 16. kedd
IPCC jelentések

HungaroMet: 2012. január 5. 13:00

IPCC 2011. évi Tematikus Jelentése

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2011. évi Tematikus Jelentése a szélsőséges éghajlati események kockázatáról és kezeléséről

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2011 novemberében megtartott ülésén jóváhagyta azt a döntéshozói összefoglalót, amely az "Szélsőséges események és katasztrófák kockázatának kezelése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elősegítése érdekében" (SREX) című Tematikus Jelentés fő eredményeit tartalmazza. A döntéshozók számára összeállított és az ülésen részt vevő kormányzati delegációk által soronként elfogadott, 29 oldalas összefoglaló a teljes SREX jelentés 740 oldalas tanulmányán alapszik, melyet az IPCC Negyedik Értékelő Jelentését követően megjelent cikkek, tanulmányok, kutatási jelentések feltárásával és elemzésével állították össze.

A magyar fordítás letölthető az oldalról.

letöltés [pdf: 1044 KB]

A SREX és a most kiadott Döntéshozói Összefoglaló célja, hogy (i) értékelje a klímaváltozás szerepét az éghajlati szélsőségek intenzitásának és gyakoriságának változásában és (ii) hangsúlyozza a kockázatkezelési és alkalmazkodási stratégiák szerepét, amellyel a sérülékeny közösségek csökkenthetik a klímaváltozással szembeni kitettségüket. A jelentés utal az egyes állításokkal kapcsolatos tudományos bizonyosság illetve bizonytalanság mértékére is.