2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2022. november 24. 10:00

Magyar szerzőktől könyv jelent meg az Elsevier kiadásában

2022 novemberében az Elsevier kiadásában – magyar meteorológus szerzőktől – új könyv jelent meg Climate Observations címmel, illetve Data Quality Control and Time Series Homogenization alcímmel. A könyv központi témája az éghajlati megfigyelések által gyüjtött adatok pontossága, térbeli és idöbeli összehasonlíthatósága.

Az első két fejezet az Országos Meteorológiai Szolgálat megfigyelési hálózatának működését mutatja be, egy az 1980-as éveket idéző, valamint a jelenkori állapot leírásával. A könyv további fejezetei föként módszertani témákat tárgyalnak, és nem kötődnek szorosan az OMSZ tevékenységéhez. Legnagyobb részletességgel az idősorok homogenizálása kerül bemutatásra, egyrészt a téma összetettsége miatt, másrészt azért, mert számos a témához kötődő probléma tematikus tárgyalása újdonság, nemzetközi viszonylatban is.

A könyv elsősorban szakmabeliek részére íródott, de mindvégig közérthetőségre törekvő stílusban. Az első négy fejezet és a 10. fejezet bárki számára érdekes lehet, míg az idősorok homogenizálásának részletkérdései elsösorban specialistákhoz szólnak.


További információ:

Peter Domonkos, Róbert Tóth, László Nyitrai: Climate observations – Data quality control and time series homogenization, Elsevier, 2022, 302pp. (www.elsevier.com/books/climate-observations/domonkos/978-0-323-90487-2)