2024. március 28. csütörtök
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. május 11. 10:30

Az ECMWF valószínűségi előrejelzése már 137 modell szintet tartalmaz

A korábbi tervekkel összhangban, 2021. május 11-én a Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjában (ECMWF) futtatott ensemble időjárás előrejelzési modellben a vertikális felbontás 91-ről 137-re nőtt, így már megegyezik a nagy felbontású időjárás előrejelzési modell vertikális felbontásával.

A numerikus előrejelzési modellekben a meteorológiai paraméterek minél pontosabb számítása kiemelten fontos követelmény, hiszen a hibák kismértékű növekedése később jelentős pontatlanságokhoz vezethet. Ez a probléma többek között például a gyorsan fejlődő trópusi ciklonok vagy a mérsékeltövi ún. viharciklonok előrejelzése során kiemelt jelentőségű. Az ECMWF mostani fejlesztésében a számábrázolás pontosságát csökkentették (single precision alkalmazásával), ami a számítások pontosságát érdemben nem rontja, viszont lehetővé teszi a vertikális szintek számának mintegy másfélszeresére növelését ugyanolyan memória, valamint gépidő igény mellett.

A vertikális felbontás növelésével a hosszabb előrejelzési időtávok esetében is a modell pontosabban tudja leírni a csapadék keletkezés, valamint felszín közeli hőmérséklet, nedvesség és szél viszonyokat meghatározó folyamatokat, amelynek eredményeképpen a Kárpát-medence regionális sajátosságaiból adódó időjárási folyamatok még jobban előrejelezhetővé válnak.

Az ECMWF fejlesztése, közvetett módon az OMSZ-ban futtatott korlátos tartományú ensemble modell eredményeire is hatással van, hisz ezek az ECMWF globális modelljéből kapják oldalsó peremfeltételeiket. Az AROME-EPS új peremfeltételekkel futtatott kísérlete a jelenlegi operatív változat előrejelzésétől többnyire a 24 óránál hosszabb időtávon kezd el számottevően különbözni. A nagyobb felbontású peremfeltételek alkalmazása során javulás figyelhető meg a rövidtávú előrejelzés minőségében.

1. ábra
2-méteres hőmérséklet állomási mérések alapján (bal), illetve a nagyfelbontású (középső) és a
jelenleg operatív (jobb) peremfeltételek
használatával készített 30-órára vonatkozó
AROME ensemble előrejelzések átlaga alapján 2021. április 14-én (6 UTC)


Az OMSZ rövid- és középtávú előrejelzéseinek készítése során kiemelt szerepe van az ECMWF determinisztikus (nagy felbontású) és ensemble előrejelzéseinek, így a jelen fejlesztés az OMSZ nyilvános csatornáin (honlapok, Meteora alkalmazás stb.) megjelenő információkra is pozitív hatású lesz.


Kapcsolódó oldalak: