2024. április 19. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2021. április 20. 11:00

Ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségesek az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében

António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt. A végleges jelentés frissíti a 2020 decemberében kiadott előzetest. Az időzítés most sem volt véletlen, közvetlenül az Egyesült Államok elnöke által a Föld napjára, április 22-ére összehívott klímacsúcs előtt tartották a sajtótájékoztatót. Az értékelés hangsúlyozza az ambiciózusabb éghajlatvédelmi intézkedések szükségességét az üvegházhatású gázok rekordmagas szintjének csökkentése érdekében.

letöltés [pdf: 4393 KB]

Fő üzenetek:

A fő üvegházhatású gázok, a CO2, a CH4 és az N2O koncentráció növekedése folytatódott annak ellenére, hogy a kibocsátás 2020-ban átmenetileg csökkent a COVID-19 nyomán hozott intézkedések hatására.

2020 a három legmelegebb év egyike volt. Az elmúlt hat év volt, beleértve 2020-at is, az eddigi legmelegebb hat év. A hőmérséklet elérte a 38,0 Celsius fokot Verhojanszkban június 20-án, ez volt a legmagasabb hőmérséklet, amit a sarkkörtől északra valaha mértek.

A tengerszint emelkedés gyorsul. Ezenkívül az óceáni hőtartalom és a savasodás mértéke is növekszik, ezáltal csökken az óceán változásokat mérséklő hatása.

Az északi-sarkvidék minimális tengeri-jég kiterjedése 2020 szeptemberében a második legalacsonyabb volt. A Laptev-tengeren a legkorábbi jégolvadás volt megfigyelhető a műholdas mérések kezdete óta. 

Az antarktiszi jégvesztés tendenciája felgyorsult 2005-től. Jelenleg az Antarktiszon körülbelül 175–225 Gt tömegű jég olvad el évente.

A 2020-as észak-atlanti hurrikánszezon rendkívül aktív volt. Hurrikánok, extrém kánikula, súlyos aszály és erdőtüzek több tízmilliárd dolláros gazdasági veszteséget és sok halálesetet okoztak történt.

A COVID-19 miatt a mezőgazdasági ágazatban bekövetkezett problémák súlyosbították a szélsőséges időjárás hatásait. Az élelmiszer-ellátási lánc egészére negatív hatással voltak, csökkent az élelmiszer ellátás biztonsága.

2020 első felében mintegy 9,8 milliós népességmozgást rögzítettek nagyrészt árvizek, földcsuszamlások, viharok miatt.

 


Forrás: public.wmo.int/en/media/news/un-secretary-general-will-launch-state-of-global-climate-2020-report

Korábbi WMO állásfoglalások: www.met.hu/eghajlat/fold_eghajlata/WMO_allasfoglalas

Kapcsolódó oldalak:


António Guterres, az ENSZ főtitkára és Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára
április 19-én közösen bemutatták a globális éghajlat 2020-as állapotáról szóló értékelőt