2024. július 1. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. január 8. 16:19

2014 világszerte rekord meleg év volt

2014. hivatalosan is a valaha mért legmelegebb évvé lett nyilvánítva. Elsőként a Japán Meteorológiai Ügynökség (JMA) közölte a tavalyi év hőmérsékleti adatait.

A négy csúcsokat számon tartó szervezet közül a JMA az első, aki a rekordokat kiszolgáltatta, de a NOAA és a NASA felhívja a különböző nemzetek meteorológiai szolgálatainak figyelmét, hogy a következő hetekben tegyenek ők is ugyanígy. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) ugyanis szintén megerősítette a hírt, s év végén többen is jelezték, hogy az adatok szerint listavezető évet tudhatunk magunk mögött.

Bolygónk átlaghőmérséklete 1891 óta folyamatosan emelkedik, s a több évtizedes adatsorok egyértelműen jelzik a tendenciát: a világ melegszik. A 10 legmagasabb hőmérséklettel rendelkező év mind 1998 után következett be, de az első 15-ből is 14-et a 21. században mérhettünk.

A tavalyi év középhőmérséklete nagyjából 0.6 fokkal volt a 20. századi átlag felett a japán szervezet szerint, s ezzel minimálisan, de felülmúlta az eddigi csúcsot, amely még 1998-ból származott. Van azonban egy nagy különbség a két esztendő időjárása között. Utóbbi egy nagyon erős El Nino év volt, mely jelentősen növelte a hőmérsékleti tendenciákat. Ehhez képest 2014-ben szinte nem is beszélhetünk El Nino hatásról.

A trendek fokozatosan felfelé tartanak, amelyet a kutatók egyértelműen a növekvő szén-szennyezésnek tudnak be. A szén-dioxid jelenleg olyan magas koncentrációban van jelen légkörünkben, amelyet évmilliók óta nem lehetett tapasztalni – pedig akkoriban bolygónk jóval melegebb volt, s a tengerszint is több tíz méterrel haladta meg a mostanit.

Ha a világ nem mond le a fosszilis tüzelőanyagok használatáról, s nem fordít nagyobb figyelmet a megújuló energiaforrásoknak, a folyamat visszafordíthatatlan lesz. A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy elérhető közelségbe került a kritikus határ, a 2 fokos átlaghőmérséklet emelkedés. Ha a továbbiakban nem teszünk környezetünk egészségéért, 50 éven belül eljuthatunk idáig.

A szokatlanul magas szárazföldi átlaghőmérséklet mellett a tengerek is átlagon felüli értékeket produkáltak. Ezen kívül rengeteg pusztító időjárási esemény történt, mint az intenzív esőzések és áradások számos régióban, míg máshol épp a szélsőséges szárazság okozott problémát. Hőhullámok sújtották továbbá Tunéziát, Ausztráliát, s aszállyal küzdött Brazília, az Egyesült Államok nyugati része és Észak-Kína is.

Forrás: WMO


Globális átlaghőmérséklet