2024. április 19. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2013. június 19. 18:29

Újítások a MET-ÉSZ rendszerben

A meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére jött létre a MET-ÉSZ rendszer, ami a következő újításokkal gazdagodott:
1) a felhőzet mennyiségének és fajtájának egyértelműbb szétválasztása, azaz a szakképzett észlelő nem csak azt adhatja meg, hogy az égbolt mekkora részét (oktában)  takarja felhő, hanem azt is, hogy csapadékkal nem járó, magas szintű felhők, vagy gomolyos illetve réteges esőfelhők, avagy nagy függőleges kiterjedésű, zivatar felhők a leginkább jellemzők az észlelési helyszín fölött;
2) új csapadék és felhőzet ikonok;
3) észlelői-szint szerinti szűrés, illetve település választáskor térképes helyszín megjelenítési lehetőség a MET-ÉSZ adatok oldalon.

A meteorológiai észlelések beküldésére – egyszerű regisztrációt követően – az OMSZ honlapján elérhető Megfigyelések menü alatti MET-ÉSZ bevivő oldal szolgál, de használható a met-esz.met.hu cím is. A MET-ÉSZ rendszerben sikeresesen rögzített, szakmailag helyes adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket az OMSZ honlapjának MET-ÉSZ adatok oldalán lehet megtekinteni, illetve az itt látható térkép-terület használható a bevivőben is.

Az emberiség története együtt jár az időjárás megfigyelésével, s idővel a megfigyelt jelenségek lejegyzésével, rendszerezésével, bizonyos következtetések levonásával (népi megfigyelések). A XXI. században, az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszerek, no és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van a szakképzett meteorológiai észlelőre, azaz az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő emberre.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.

További információk a MET-ÉSZ dokumentumokban (MET-ÉSZ felhasználói leírás, MET-ÉSZ jogi nyilatkozat, MET-ÉSZ észlelési útmutató) olvashatók, illetve a MET-ÉSZ adminisztrátortól (met-esz@met.hu) kaphatók.


Kapcsolódó oldalak: