2024. május 29. szerda
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2013. április 22. 09:00

Meteorológiai kisfilmek

Az ISMERET-TÁR oldal Kisfilmek menüvel bővült. Ebbe a rovatba kerülnek az érdekes és látványos időjárási eseményekről, jelenségekről (tornádó, szupercella, különleges felhők stb.) készült videók, fénykép-animációk (timelapse), illetve az OMSZ szakembereinek szereplésével készült TV műsorok felvételei (például a Fixhd Tv, Fix Magazin című műsorának egyes adásai).

Az eddig megjelent kisfilmek:

Kommunikáció és adatkezelés a meteorológiában
Hol születnek a meteorológiai adatok, hogyan tárolják őket és miként válnak felhasználhatóvá az előrejelzések készítésében, illetve milyen egyéb célokra használhatók fel? Ezekről a kérdésekről is beszél Tölgyesi László, az Országos Meteorológiai Szolgálat Informatikai és Módszertani Főosztályának vezetője a Fixhd Tv, Fix Magazin című műsorának, 2013. április 4-i adásában.

Időjárási előrejelzések pontossága
Mit, milyen távra, milyen megbízhatósággal lehet előrejelezni? Hogyan változott az előrejelzés háttere az elmúlt évtizedekben, érezhető-e az informatikában lezajlott, robbanásszerű fejlődés hatása? Milyen lehetőségeket jelent az internet elterjedése a meteorológiában? Ezekre a kérdésekre ad választ Vadász Vilmos a Fixhd Tv, Fix Magazin című műsorának, 2013. március 21-i adásában.

Milyen volt 2012-es év időjárása?
Mennyiben számítottak szélsőségesnek a zord február, a nyári hőhullámok és az október végéig tartó aszály? Ezekről tudhatnak meg sok-sok információt dr. Lakatos Mónika, éghajlati szóvivőtől a Fixhd Tv, Fix Magazin című műsorának, 2013. március 14-i adásában.

A magyar tél jellegzetességei
A Fixhd Tv, Fix Magazin című műsorának 2013. február 20-i adásában Somfalvi-Tóth Kata időjárás-előrejelző bemutatja, milyen jellegzetességei vannak a „magyar” télnek, mely jelenségek hordozhatnak magukban veszélyeket és mely jelenségekre ad ki riasztást, figyelmeztető előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Esős nap után 500 m alatt köd, illetve alacsony szintű felhő
2012. december 16-án, vasárnap a hegyvidéki területek átmenetileg több helyen is "kilógtak" a ködtakaróból, ezt követően viszont gyorsan emelkedett a sztrátusz réteg (alacsony szintű felhő) teteje...

Szupercella a Balatonnál
Látványos szupercella érte el Siófok térségét 2012. július 29-én az esti órákban, amelyet a Siófoki Viharelőrejelző Obszervatóriumban dolgozó meteorológusok is megörökítettek. Az ún. nagy csapadékú („high precipitation” – HP) szupercella forgó mezociklonja, és a hozzá tartozó falfelhő és peremfelhő kettőse éppen a siófoki torony felett haladt át, amelyet csaknem orkán erejű szél (113 km/h-s lökés) követett. Alább a zivatarról készített „timelapse” videót lehet megtekinteni.