2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2017. május 16. 13:00

Műholdas vegetációs index térképek

Folyamatosan dolgozunk az Agrometeorológia oldalunkon elérhető információk bővítésén. Ennek eredményeként műholdas mérésekből számított vegetációs index (NDVI) térképek tekinthetők meg honlapunkon. Az NDVI a legszélesebb körben használt műholdas vegetációs index, mely a felszín „zöldességével”, fotoszintetikus aktivitásával van kapcsolatban.

A 2017. márciusig visszamenőleg elérhető, nyolc naponként frissülő térképek a növényzet aktuális állapotát mutatják. Minél magasabb a vegetációs index érték, annál sötétebb zöld a terület, vagyis annál nagyobb a zöld tömeg, ami egészséges, vízzel és tápanyaggal jól ellátott, erős, növekedésben lévő növényállományt jelez. A sűrű erdőknél találjuk a legzöldebb területeket. Kisebb az index értéke, amikor a növényállomány még kicsi és sok csupasz talaj „látszik” körülötte, vagy amikor azt víz- illetve tápanyaghiány vagy valamilyen betegség, kártevő sújtja. De csökken az értéke egyes fenológiai fázisokban is, amikor például a repce éppen virágzik vagy a vegetációs időszak vége felé, az érés során, amikor is csökken a zöld növényi részek mennyisége. Az indexről szóló részletes leírás, PDF formátumban letölthető a honlapról.

Az oldalon látható térképre vagy a "nagyítás" ikonra kattintva nagy felbontásban is megjelennek a térképek, amelyeken a települések körvonala is ábrázolva van. Így egy-egy mezőgazdasági terület jobban beazonosítható.