2024. július 18. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2016. március 31. 16:00

Tavaink időjárása

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közötti megállapodás szerint az OMSZ biztosítja a teljes körű (24 órás) viharjelző szolgáltatást a Balatonra, a Velencei-tóra és a Tisza-tóra.
A 2016-os viharjelző szezon honlap-újdonságaként a Balatoni időjárás oldal mellett megtekinthető a Tisza-tavi időjárás és a Velencei-tavi időjárás oldal is, amelyen az aktuális viharjelzésen kívül többek között megtalálhatók a legfrissebb mért és előrejelzési adatok is.

A vihar-előrejelzés azon feladatok közé tartozik, ahol az időjárás előrejelzése szó szerint életbevágóan fontos. Ennek megfelelően a meteorológusok a lehető legkorszerűbb szakmai és technikai eszközrendszert használják: számítógépes térinformatikai megjelenítő rendszert, nagy felbontású automata meteorológiai állomáshálózatot, műhold-, radar- és villámdetektáló hálózatokat, az előrejelzési egyenletek megoldására pedig nagyteljesítményű számítógépeket alkalmaznak.

A Balaton körül 11, a Velencei-tónál három, míg a Tisza-tónál egy part menti mérőállomás folyamatosan rögzíti az időjárási elemek változását.


Kapcsolódó oldalak: