2024. március 28. csütörtök
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2016. március 11. 16:25

Újítások a MET-ÉSZ rendszerben

A meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére jött létre a MET-ÉSZ rendszer, ami a következő újításokkal gazdagodott:
Automata lap: A meteorológiai megfigyeléseket segítik az észlelési helyszínhez legközelebb található OMSZ automata meteorológiai mérőállomás adatai. Az automata adatokat csak a megfelelő gyakorlattal illetve észlelői tudással rendelkező, regisztrált észlelők láthatják.
Napló lap: A napló alapértelmezésben az aktuális helyszín észleléseit mutatja, de a "Keresés" részben ez módosítható más, saját helyszínre is. Ha nem adunk meg helyszínt, akkor az összes helyszín észlelései láthatók időrendben. A napló listája tovább szűkíthető a többi keresési paraméterrel.
Észrevételek lap: Itt olvashatjuk a moderátorok észrevételeit az adott helyszínen készített észleléseinkről. A bevitt adatok folyamatos moderálás alatt állnak.

A meteorológiai észlelések beküldésére – egyszerű regisztrációt követően – az OMSZ honlapján elérhető Megfigyelések menü alatti MET-ÉSZ bevivő oldal szolgál, de használható a met-esz.met.hu cím is. A MET-ÉSZ rendszerben sikeresesen rögzített, szakmailag helyes adatokat, képeket, szöveges megjegyzéseket az OMSZ honlapjának MET-ÉSZ adatok oldalán lehet megtekinteni, illetve az itt látható térkép-terület használható a bevivőben is.

Az emberiség története együtt jár az időjárás megfigyelésével, s idővel a megfigyelt jelenségek lejegyzésével, rendszerezésével, bizonyos következtetések levonásával (népi megfigyelések). A XXI. században, az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszerek, no és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van a szakképzett meteorológiai észlelőre, azaz az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő emberre.

A szakember által végzett vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.

További információk a MET-ÉSZ dokumentumokban (MET-ÉSZ felhasználói leírás, MET-ÉSZ jogi nyilatkozat, MET-ÉSZ észlelési útmutató) olvashatók, illetve a MET-ÉSZ adminisztrátortól (met-esz@met.hu) kaphatók.


Kapcsolódó oldalak:


Automata lap: meteorológiai mérések gyakorlott észlelőknek


Napló lap kereső funkcióval