2024. május 29. szerda
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2015. augusztus 28. 12:00

PROFORCE projekt

A PROFORCE Európai Uniós pályázat, melynek főcélja egy folyamatos, valószínűségi előrejelzésekre alapozott rendszer létrehozása és annak alkalmazása a katasztrófavédelemben. A pályázati felhívást az Európai Bizottságnak a humanitárius segély- és katasztrófavédelemért felelős főigazgatósága (DG-ECHO) írta ki 2013-ban. A PROFORCE projekt 2013. december 1-én kezdődött és 2015 november végén záródik. A PROFORCE projektről további részletek olvashatók a honlapon.

A pályázat vezető partnere az Osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG). A ZAMG és Országos Meteorológiai Szolgálat mellett a rendszer tesztelésében a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (SMKVI) és az Észak-ausztriai tartományi katasztrófavédelem (NOEL-CP) is részt vesznek. 

A projekt keretein belül fejlesztett valószínűségi előrejelző rendszer a jövőben a közép-távú (ECMWF), a rövid-távú (ALADIN), az ultrarövid-távú (AROME) és a nowcasting jellegű ensemble (EPS) előrejelzéseket köti össze. Ezek az előrejelzések a feljebb említett időtávokon  több modell futtatásból jönnek létre. Ezek a futások egymástól eltérő kezdeti feltételekből indulnak, illetve használt modellformuláikban is különbözhetnek egymástól. Ennek köszönhetően meg lehet becsülni, hogy milyen valószínűséggel következnek be bizonyos időjárási események. Katasztrófavédelmi szempontból kiemelkedően fontos, a veszélyes időjárási jelenségekhez (nagy csapadékhoz, erős széllökésekhez) tartozó küszöbértékek átlépésének valószínűségére adott becslés. Ezek és egyéb EPS-ből nyerhető, kiegészítő információk (pl. minimum, maximum és átlagos előrejelzett csapadékmennyiség) segíthetnek árvíz vagy viharok esetén a döntéshozatalban és az óvintézkedések előkészítésében.


Kapcsolódó oldalak
: