2024. március 29. péntek
Honlap újdonságok

HungaroMet: 2015. május 22. 10:32

Új képmegjelenítő alkalmazás

Új képnézegető alkalmazással gazdagodott a met.hu honlap, ezzel is segítve a meteorológiai információk értelmezését, az időbeni változások jobb átlátását és így a megfelelő következtetések levonását.

A kép tetején található a legördíthető időpont választó, s ennek két oldalán az időben erőre, hátra léptető. Szintén a fejlécben láthatók a klasszikus lejátszás indító és leállító gombok a képek (három sebességgel) hurokfilmként való láttatásához.

Egyes térképek, (ég)képek esetén a jobboldalon található nagyító ikonra kattintva egy felugró ablakban megjelenik a kiválasztott ábra részletesebb, azaz több konkrét adatot tartalmazó, nagyobb méretű párja. Bizonyos meteorológiai tartalmak, (tér)képek megfelelő értelmezéséhez szükséges kiegészítő információ található a kapcsolódó ismertetőben, amely könnyen elérhető a fejléc jobbszélén megjelenő „?” ikon kiválasztásával.

A kép alatti sávban helyezkedik el az ide, oda mozgatható időválasztó, aminek segítségével a kívánt sebességgel, illetve időben előre, vagy visszafelé lehet mozgatni a képeket, de egy konkrét időponthoz tartozó térkép is könnyen kiválasztható (1. és 2. ábra).

Itt érdemes megjegyezni, hogy a met.hu OMSZ honlap mobil eszközökre optimalizált változatában (mobil.met.hu, vagy m.met.hu) is található egy egyszerűen kezelhető képmegjelenítő. A hurokfilm típusú megjelenítéshez elegendő a képre, illetve a kép alatt található LejátszásMegállít gombra kattintani (3. ábra).


Kapcsolódó oldalak:


1. ábra: Mozgatható időválasztó és a háromsebességes hurokfilm lejátszó


2. ábra: Legördíthető időpont választó, ismertető, képnagyító


3. ábra: Egyszerűen kezelhető képmegjelenítő (m.met.hu)