2023. szeptember 23. szombat
Honlap újdonságok

OMSZ: 2014. július 14. 19:30

Időjárási események rögzítése még egyszerűbben – mobil MET-ÉSZ

A meteorológiai észlelések rögzítésére, megjelenítésére hoztuk létre a MET-ÉSZ rendszert. A meteorológiai észlelések beküldésére – egyszerű regisztrációt követően – az OMSZ honlapján elérhető Megfigyelések menü alatti MET-ÉSZ bevivő oldal (met-esz.met.hu) szolgál, de mostantól a mobil eszközökre optimalizált m_met-esz.met.hu oldal is használható. A mobil MET-ÉSZ rendszerben sikeresen rögzített, szakmailag helyes adatokat, képeket az OMSZ honlapjának MET-ÉSZ adatok oldalán lehet megtekinteni.

A vizuális észlelések bizonyos időjárási helyzetekben „megerősítik” a távérzékelési, illetve automata eszközök méréseit, de vannak olyan időszakok is, amikor a gépi mérések nem elegendőek, s nagy szükség van az észlelők által közölt – elsősorban a csapadék fajtájára, intenzitására, a légkör átlátszóságára, a felhőzet típusára vonatkozó – adatokra.

Az emberiség története együtt jár az időjárás megfigyelésével, s idővel a megfigyelt jelenségek lejegyzésével, rendszerezésével, bizonyos következtetések levonásával (lásd népi megfigyelések). Kezdetben a meteorológiai megfigyelések részét képező méréseket analóg eszközökkel (például folyadékos hőmérő, higanyos barométer, hajszálas higrométer stb.) végezték, majd 20-25 évvel ezelőtt nagy ütemben megkezdődött mind a földfelszíni, mind az űrbázisú megfigyelő rendszerek automatizálása.

Ugyanakkor az automata időjárási radarok, a meteorológiai műholdak, a villámlokalizációs rendszerek, no és a különböző érzékelőkkel felszerelt automata állomások mellett is szükség van a meteorológiai észlelőre, azaz az időjárási jelenségeket értő szemmel megfigyelő emberre.

További információk a MET-ÉSZ dokumentumokban (MET-ÉSZ felhasználói leírás, MET-ÉSZ jogi nyilatkozat, MET-ÉSZ észlelési útmutató) olvashatók, illetve a MET-ÉSZ adminisztrátortól (met-esz@met.hu) kaphatók.


Kapcsolódó oldalak:


A mobil MET-ÉSZ oldal kezdő észlelő (1-es szint) esetén


A mobil MET-ÉSZ oldal haladó észlelő (2-es szint) esetén


Égkép küldése mobil MET-ÉSZ segítségével még egyszerűbb