A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére

Események

2016. március 10.

2016. február 29-én lezárult az „RCMTéR – A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” projekt, melynek záró eseménye az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában került megrendezésre. A rendezvény célja a döntéshozók, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatával foglalkozó szakemberek és a sajtó tájékoztatása volt a projekt során elvégzett kutatásokról és a legfontosabb eredményekről.

A rendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhetők el.

2016. március 10.

Megjelent az RCMTéR projekt második hírlevele, amelyben az eredmények bemutatására koncentrálunk. Összegezzük a projekt célkitűzéseit, áttekintjük, hogy ezek közül melyek valósultak meg a hírlevél megjelenéséig, s milyen feladatok vannak még folyamatban. Emellett beszámolunk arról, hogy a legutóbbi hírlevél óta mely hazai és nemzetközi rendezvényeken vettünk részt a projekt képviseletében.

A hírlevél letölthető innen.

2015. március 10.

Az „RCMTéR – A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” projekt 2016. február 19-én második alkalommal szervezett konzultációs workshopot, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat központjában került megrendezésre. Az esemény célja volt, hogy lehetőséget teremtsen a klímamodell-eredmények felhasználása során tapasztalt kihívások megbeszélésére a klímaváltozás hatásainak vizsgálatával foglalkozó szakemberek, a döntéshozók és a projekt eredményei iránt érdeklődők számára.

A workshopon elhangzott előadások, a megvitatott kérdéssor és további információk az esemény oldalán érhetők el.

2016. február 4.

Az „RCMTéR – A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” projekt teljesítési időszaka 2016. február 29-ig meghosszabbításra került. A projekt lezárásáig hátralévő feladatokról és a közelgő eseményekről hamarosan hírlevélben tájékoztatjuk. Az eddig elkészült beszámolóinkat a Publikációk között olvashatja.

2015. november 17.

Megjelent az RCMTéR projekt első hírlevele, amelyben összegezzük a projekt célkitűzéseit, beszámolunk a már megvalósult eredményeinkről, valamint áttekintjük, hogy a munka kezdete óta mely hazai és nemzetközi rendezvényeken vettünk részt a projekt képviseletében.

A hírlevél letölthető innen.

2015. november 5.

Október 21-én látogatást tett az Országos Meteorológiai Szolgálatnál Stefan Sobolowski, a bergeni Uni Research és a Bjerknes Központ munkatársa. Stefan előadásban mutatta be a klímamodellezés és az éghajlati szolgáltatások norvégiai gyakorlatát, majd OMSZ és az ELTE Meteorológiai Tanszék munkatársainak részvételével egyeztetésre került sor a lehetséges együttműködési területekről. Stefan Sobolowski előadása megtekinthető és letölthető innen.

2015. október 19.

Az elmúlt hónapokban elvégeztük a tervezett érzékenységi és validációs vizsgálatokat az ALADIN-Climate és a RegCM regionális klímamodellekkel. A kísérleteket, azok eredményeit és a legfontosabb következtetéseket ismertető beszámolók megtekinthetők és letölthetők a projekt honlapján.

2015. június 29.

Az „RCMTéR – A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére”, valamint a „KRITéR – A klímaváltozás okozta sérülékenység vizsgálata, különös tekintettel a turizmusra és a kritikus infrastruktúrákra” projektek közös hatásvizsgálói konzultációs workshopot szerveztek 2015. június 22-én 9 órai kezdettel az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában. A rendezvény célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a párbeszédre a várható éghajlatváltozást kutató meteorológus és a meteorológiai információkat felhasználó hatásvizsgáló szakemberek között.

A workshopon elhangzott előadások, a megvitatott kérdések és további információk az esemény oldalán érhetők el.

2015. május 4.

Az „RCMTéR – A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” projekt indítóértekezlete 2015. április 27-én került megrendezésre Budapesten az OMSZ székházában. A rendezvény célja a döntéshozók, a hatások vizsgálatával foglalkozó szakemberek és a sajtó tájékoztatása volt a projekt feladatairól, céljairól és várható eredményeiről, továbbá lehetőséget teremtett az eredmények potenciális felhasználói számára szakmai és tudományos együttműködések kezdeményezésére.

A nyitórendezvényen elhangzott előadások és további információk az esemény oldalán érhető el.

2015. április 27.

Az „RCMTéR – A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” projekt nyitórendezvénye 2015. április 27-én 14 órai kezdettel kerül megrendezésre Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat székházában.

A meghívó és a részletes program:

2015. március 17.

A Közép- és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) támogatási szerződést köt az Országos Meteorológiai Szolgálattal az „A sugárzási kényszer változásán alapuló új éghajlati szcenáriók a Kárpát-medence térségére” című projekt végrehajtására.