2024. április 28. vasárnap
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. január 7. 13:48

Több hideg, mint melegrekord 2013-ban

Az elmúlt húsz évben először fordult elő az Amerikai Egyesült Államokban, hogy több hideg rekord dőlt meg, mint meleg. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont feljegyzései szerint ugyanis ez történt 2013-ban.

Egészen 1993-ig kell visszamennünk, hogy a legutóbbi ilyen alkalmat felidézhessük. „1993 óta az első olyan év volt a tavalyi, amikor több volt a rekord alacsony hőmérséklet, mint a kivételesen magas.” – mondta Guy Walton a Weather Channel meteorológusa, aki folyamatosan követi a klímaközpont méréseit.
 
December 28-ig 11 852 napi hidegrekord dőlt meg, míg a napi melegrekordok száma csak 10 073 volt 2013-ban, összegezte Walton. Ezek természetesen több állomásra vonatkozó adatok, vagyis egy-egy kivételes napon akár több száz helyen is dőlhettek rekordok.

A „napi” azt jelenti, hogy egy adott mérési helyen az aznap mért minimum vagy maximum hőmérséklet rekordot állított fel arra a napra vonatkozóan. Más nyilvántartás tartalmazza a havi szélsőségeket és más a minden idők rekordjait. Walton szerint a szokatlanul hűvös tavasz volt a fő okozója a „hideg” 2013-nak.

Különösen nagy fordulat volt ez a meglepően meleg 2012-es év után, akkor ugyanis 34 000 melegrekordot könyvelhettek el a mindössze 6644 hideggel szemben.

Összességében valószínűleg csak egy kivétel volt a tavalyi év a hosszú távú felmelegedés útján. Walton azt mondja, továbbra is közel háromszoros az aránya meleg- és hidegrekordok között ebben az évtizedben.

Ha minden idők szélsőségeit vizsgáljuk, a statisztika még nagyobb különbséget mutat. Ebben az évtizedben 700-szor dőlt meg a feljegyzések kezdete óta számon tartott melegrekord, míg negatív szélsőség csak 74-szer fordult elő.  

Azonban az Egyesült Államok a Föld felszínének csak mintegy 2%-át teszi ki, a mért szélsőségek így nem mérvadóak az egész bolygóra nézve. Novemberig – amely az utolsó hónap, amelyről a nemzeti és globális éghajlati statisztikák már rendelkezésre állnak – a negyedik legmelegebb év volt 2013 globálisan, míg az Egyesült Államok esetében országos szinten csak a 35-dik a sorban az 1880-óta tartó feljegyzések szerint.

Forrás: WMO