2017. január 16. hétfő
Hírek a meteorológia világából

OMSZ: 2017. január 12. 18:00

Vastagodó jég, hangos rianások a Balatonnál

A legutolsó mérések szerint a Balaton jégvastagsága a nyílt víz felett 21 cm. A jégpáncél vastagodásával egy-egy erős rianás is megrázza a tavat, amelyet a tihanyi szeizmológiai mérőállomás is regisztrált (foldrenges.hu).

OMSZ: 2017. január 12. 13:43

Visszatér a fagyos idő

A hétvégére már távolodóban lesz az a hidegfront, ami péntek délután, illetve szombatra virradó éjszaka jelentős mennyiségű csapadékot produkál.

OMSZ: 2017. január 11. 15:20

Meghízott a Balaton jege - jégvastagság mérés Siófokon

A hideg időjárás hatására tovább hízik a Balaton jege. A mai mérések szerint Siófok térségében az összefüggő jégréteg átlagos vastagsága elérte a 20 cm-t. A táblák között helyenként újrafagyott rianások is találhatóak, ahol a frissen befagyott víz fölött csak 2-3 cm vastag a jég, ezért ajánlott a fokozott óvatosság. Egyre több önkormányzat jelöl ki korcsolyapályát, ahol biztonságosan rá lehet menni a jégre. Az Obszervatóriumból belátható Ezüstpart szakaszát láthatóan intenzíven használják a korcsolyázók, jégvitorlások, illetve kite-osok.

OMSZ: 2017. január 9. 13:20

-40 fok az Ural előterében

Napok óta nem csak a Kárpát-medencében, hanem szerte a kontinensen nagyon zord az idő, az Ural előterében ma hajnalban például többfelé süllyedt -35 fok alá a hőmérséklet, de még Görögország nagy részén is -8, -10 fok közé csökkent a hőmérséklet.

OMSZ: 2017. január 6. 11:28

Adriai-tenger által „táplált” hózáporok az olasz partoknál

Az északkeleti irányból viharos széllel betörő hideg légtömegben a melegebb tengervíz az Adrián gomolyfelhőket táplál. Az olasz partot elérve, a már jókora tornyos gomolyfelhőkké összeálló felhőzetből intenzív hózáporok alakulnak ki. A folyamat műholdkép felvételeken is látványos.

OMSZ: 2017. január 5. 15:38

Hózáporok érkezése a jeges Balatonra

A beérkező sarkvidéki hideg levegő hatására alacsony felhőtetejű gomolyfelhőkből hózáporok alakultak ki a Dunántúlon. Ezek közül több aktív zápor a délután folyamán elérte a Balatont is. Siófoki kollégáink több látványos felvétellel is megörökítették az eseménysort.

OMSZ: 2017. január 5. 11:00

2016. évi ECMWF tevékenység – rövid összefoglaló

Az ECMWF honlapon rövid összefoglaló olvasható a 2016. évi tevékenység legfontosabb pontjairól.

OMSZ: 2017. január 4. 10:00

A Balatonon erősebb jégzajlás várható

A Balaton nyílt vízi jegének vastagsága január 4-én 7 cm körül van. Az érkező front előtti szélfordulások miatt megindult a jégzajlás, illetve a jégkirakódás. A jég állapota továbbra is erős, amorf (a csatolt képeken láthatóan) nem morzsolódik fel a köveken, hanem azokra felcsúszik, a parti köveket megmozgatja. A jelenlegi vastagsággal egyelőre úgy tűnik még nem képes megbontani a partműveket.

OMSZ: 2017. január 2. 13:00

Hízik a jég a Balatonon

December 30-án jelent meg először az összefüggő jég a Balaton nyílt vízterületein. Az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően a jég január 2-án, hétfő reggelre a nyílt vízen 5-6 cm, a sekélyebb területeken és az öblökben ennél pár centivel vastagabbá vált.

OMSZ: 2016. december 31. 07:47

Hideg idő - magas légszennyezettség

A nyugodt, száraz, hideg időjárás kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget. A forrásokból (lakossági fűtés, közlekedés, ipar) kikerülő szennyező anyagok a felszín közeli légrétegekben megrekednek. Érdemi javulás a január 2-i, keddi hidegfronttól várható.

Cikkek száma:
Meteorológiai hírek