2024. április 29. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. november 15. 17:58

Enyhül a zord hideg Szibériában és az Egyesült Államokban

Az elmúlt napokban Észak-Amerikában és a szibériai Jakutföldön is lényegesen hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál. Az Egyesült Államokban néhol megdőltek a novemberi hidegrekordok, de Szibériában is annak közelében voltak a hőmérsékleti értékek.

Amint azt a tévéből, rádióból sokan hallhatták, hétfőre virradóra igen hideg levegő zúdult le a Mississippi és a Sziklás-hegység közötti területekre. Csütörtökön néhol -30 fok alá csökkent a hőmérséklet. Mára virradóra a hideg levegő elérte az USA keleti partvidékét és a Mexikói-öböl térségét is. A következő napokban csak kismértékű, majd keddtől jelentős enyhülés várható a térségben. (1, 2, 3. ábra)

Mint tegnap beszámoltunk róla, a szibériai Jakutföldön is rendkívül hideg, az ilyenkor szokásosnál 10-15 fokkal hidegebb idő volt, bár a -48, -55 fokos rekordok nem dőltek meg, de ennél alig 1-5 fokkal volt csak melegebb. Péntek hajnalban Verhojanszkban -50.5, Ekjucscsjuban -50 fokot mértek (4. ábra). Ezek az értékek 20-25 fokkal hidegebbek az amerikai rekordoknál. Ma reggelre azonban már 4-5 fokot melegedett a levegő, és a következő hét elejére a hideg levegő nyugatabbra, az Ob folyó torkolatvidékére helyeződik át, ott várhatók -40 fok alatti hőmérsékletek.


1. ábra: A minimum hőmérsékletek az USA-ban a hideg betörés előtt, múlt vasárnap


2. ábra: A legalacsonyabb hőmérsékletek a leghidegebb napon, csütörtökön


3. ábra: A hideg levegő ma reggelre elérte a keleti partvidéket és a Mexikói-öböl térségét is


4. ábra: Péntek reggel néhol -50 fok alatti hőmérsékletet mértek Jakutföldön