2024. május 5. vasárnap
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2014. október 26. 10:26

Hirtelen jött a tél a nyárra a Balkánon

Kelet-Európában hetek óta zord idő uralkodik.  Sok helyen még napközben is fagy, éjszakánként a derült, hófedte, északabbi területeken nem egy helyen -15, -20 fok alá száll a hőmérséklet. Ez a nagyon hideg légtömeg szombaton elárasztotta a Balkán-félsziget nagy részét is, de mivel arrafelé egy aktív ciklon melegfrontja húzódott, ezért az esőt szombat reggeltől több helyen intenzív havazás váltotta fel. A román és a bolgár főváros is fehérbe öltözött, Bulgária egyes részein 30 cm-nél is több hó esett. 

Mondhatjuk, hogy ebben az időjárási helyzetben nincs semmi meglepő, hiszen a Balkán-félszigetet északkeleti áramlás esetén nem védi meg a Kárpátok a betörő kontinentális hidegtől, akadálytalanul terjedhet a Román-alföldön keresztül Bulgária irányába.  De az a tény, hogy ennyire korán érkezett meg a tél a térségbe, valamint az, hogy október végén ekkora hó esett, ez már az extrém időjárás fogalmát is kimeríti.

Az időjárási helyzet rendkívüliségét tovább fokozzák a mért adatok. Október 22-én – amikor Magyarországot elárasztotta a hideg légtömeg – még Bulgária egy részén nyári napot regisztráltak, azaz a hőmérsékletek elérték, vagy meghaladták a 25 fokot (1. kép). Ugyanakkor 25-én délben Észak-, Nyugat-, és Közép- Bulgáriában már nagy területen fagypont körül alakult a hőmérséklet és sokfelé intenzíven havazott.

Legszemléletesebben talán a 220 m-es magasságban elhelyezkedő Lovec-ben  észlelt adatok mutatják az időjárás extrém voltát. 22-én 14 órakor még 26 fokot mértek a városban, 25-én ugyanebben az időpontban már mindössze 0 fok mellett intenzív, folyamatos havazást jegyeztek fel (2. kép)! Estére ugyanitt a hóréteg 30 cm-esre hízott, tehát mindenféle átmenet nélkül három nap alatt kemény tél lett a nyárból. A főváros, Szófia magasabban fekszik ugyan, de ide már kevesebb hó jutott. A szombat esti méréskor még havazott, de az akkor mért 15 cm vasárnap reggelig már nem gyarapodott (3. kép).

A Rodope, a Rila és a Balkán-hegységben is sok helyen hó esett, a viharossá fokozódó északkeleti szél a havat is hordani kezdte. A viharos szél az országban másutt is problémát okozott. A Fekete-tenger partjától egészen a Marica folyó alföldjéig az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések néhol a 100 km/h-t is meghaladták. Ugyan errefelé már nem havazott, de komoly esőzések alakultak ki, különösen a Fekete-tenger partján. Várnában a vasárnap reggelig lehulott napi csapadék 59, Burgaszban 94 mm-t is elérte.    

Bulgária északi szomszédját, Romániát is elérte a tél.  Elsősorban a Román-alföld középső részein havazott, és szokatlan módon a főváros, Bukarest egyik mérőállomása jelentette az országban a levastagabb hóréteget, 10 cm-t.

A hirtelen jött tél komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben. Több helyen akadozott a vasúti közlekedés, a nyári gumikkal elinduló autósok pedig sok helyen elakadtak a havas utakon. Bulgáriában még autópályát is le kellett zárni a komoly havazás miatt.

A következő napokban lassan javul az időjárás abban a térségben is, ugyanis az ítéletidőt okozó légörvény fokozatosan gyengül. Ugyanakkor a Fekete-tenger irányából visszakanyarodó nedves léghullám hatására az ország keleti részein még a jövő hét közepén is számíthatnak csapadékra az ott élők.


1. kép: A Balkánon mért nyárias hőmérsékletek 2014. október 22-én 14 órakor


2. kép: 2014. október 25-ére megérkezett a tél Románia és Bulgária nagy részére


3. kép: A mért hóréteg vastagsága 2014. október 25-én 20 órakor;
a ritka balkáni mérőhálózat ellenére jól nyomon követhető, hogy a legtöbb hó a Bukarest-Szófia tengelyben esett;
a szerbiai 18 cm-es hóréteg 1700 m-es magasságban a Kopaonik észlelős állomásán mért érték


4. kép: "Jött a tél a nyárra" - szombat délutáni pillanatkép a bulgáriai Gabrovo közelében;
forrás: society.actualno.com/I-Gabrovo-objavi-bedstveno-polojenie-news_56815