2024. május 6. hétfő
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2015. december 3. 14:00

A WMO szerint, 2015 az eddigi legmelegebb év lesz

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete, a WMO tájékoztatása alapján a 2015-ös globális átlagos felszínhőmérséklet a mérések kezdete óta a legmagasabb lehet, így az iparosodás kezdetéhez viszonyított melegedés mértéke immár elérheti az igen jelentős küszöbnek számító 1°C-ot. A WMO szerint ez az erős El-Niño jelenség, valamint az emberi tevékenység által előidézett globális felmelegedés együttes hatásának eredménye.

A WMO ötéves értékelésének tanúsága szerint a 2011 és 2015 közötti időszak az eddigi mérések sorában a legmelegebb ötéves periódusnak számít, ráadásul ez idő alatt igen sok – főleg hőséghez kapcsolódó – időjárási szélsőség volt, melyek mind magukon viselik az éghajlatváltozás jegyeit.

„A globális éghajlat 2015-ös helyzete több okból kifolyólag is történelmet ír majd.” mondta Michel Jarraud, a WMO főtitkára. „Az üvegházhatású gázok légköri szintje új magasságokat ért el, tavasszal a szén-dioxid-koncentráció globális átlaga először lépte át a 400 ppm-es határt (vagyis egymillió részecskéből 400 volt a CO2-részecskék száma). A 2015-ös év valószínűleg az eddigi legmelegebb év lesz, az óceánok felszínhőmérséklete pedig szintén a legmagasabbnak várható a mérések kezdete óta. Feltételezhető, hogy átlépjük az 1°C-os küszöböt.” mondta Jarraud. „Ez igen rossz hír a bolygó számára.”

„Az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátása ellenőrzés alatt lenne tartható. Megvan a tudásunk és az eszköztárunk a cselekvésre. Van választásunk. A jövő nemzedékeinek már nem lesz.”

„Mindezen túl egy igen erős El-Niño jelenségnek vagyunk tanúi, mely jelenleg erősödőben van. Ez a világ több részén is befolyással van az időjárásra, és hozzájárult a különlegesen meleg októberhez. Az El-Niño összességében melegítő hatása várhatóan 2016-ban is folytatódik,” mondta Jarraud.

A WMO az ENSZ párizsi Éghajlatváltozási Konferenciájára adta ki előzetes állásfoglalását az éghajlat 2015. évi állapotáról, valamint a 2011–2015-ös ötéves értékelését.

A januártól októberig tartó időszak adatain alapuló előzetes állásfoglalás értelmében a globális átlagos felszínhőmérséklet 2015 első tíz hónapjában megközelítőleg 0,73°C-kal alakult az 1961–1990-es normálidőszak 14°C-os értéke felett, és körülbelül 1°C-kal az iparosodás előtti, 1880–1899-es időszak értéke felett.

A hőmérséklet trendje arra utal, hogy a 2015. év nagy valószínűséggel az eddig mért legmelegebb év lesz. A globális tengerfelszín-hőmérséklet, amely tavaly rekordot döntött, várhatóan 2015-ben  is hasonlóan, vagy még magasabban alakulhat. A január és október közötti értékek azt vetítik előre, hogy a 2015-ös globális szárazföldi átlaghőmérséklet szintén a legmagasabbak között alakul majd. Dél-Amerikában ez az eddigi legmelegebb év, csakúgy, mint Ázsiában (2007-hez hasonlóan), Afrikában és Európában pedig a második legmelegebb.

A szeptember végén készült előzetes ábrák szerint a 2011–2015-ös időszak az eddigi legmelegebb ötéves periódus volt, mintegy 0,57°C-kal az 1961–1990-es időszak normálértéke felett. Ez volt az eddigi legmelegebb ötéves periódus Ázsiában, Európában, Dél-Amerikában, Óceániában és Észak-Amerikában.

A WMO által közreadott jelentés összefoglalja a 2015. év legfontosabb időjárási eseményeit, többek között az El-Niño alakulását, az óceánok hőmérsékletét és a tengerszint-emelkedés ütemét, a régiós hőmérsékleti jellemzőket és a hőhullámokat. Beszámol az év csapadékviszonyairól, különös tekintettel az aszályos területekre, a trópusi ciklonokról, az Északi- és Déli-sark időjárásáról, és megvizsgálja ezek összefüggését az éghajlatváltozással.


Forrás: www.wmo.int/media/content/wmo-2015-likely-be-warmest-record-2011-2015-warmest-five-year-period 


1. ábra
A globális éves átlaghőmérséklet anomáliái (az 1961–1990-es normálhoz viszonyítva), 1950 és 2014 között,
három globális hőmérsékleti adatsor (HadCRUT.4.4.0.0, GISTEMP és NOAAGlobalTemp) átlaga alapján.
A 2015-ös érték a januártól októberig tartó időszakot foglalja magába. Az oszlopok színezése
az egyes években jellemző El-Niño (piros), La Niña (kék), illetve ENSO-semleges (szürke) állapotot jelöli.
A bizonytalansági tartományok nincsenek feltüntetve, mértékük mintegy 0.1°C.


2. ábra
Átlaghőmérsékleti anomália 2015 januárja és októbere között a HadCRUT.4.4.0.0 adatsor alapján.
A + jelek a 90%-os percentilist meghaladó, szokatlanul magas hőmérsékleteket,
míg a - jelek a 10%-os percentilis alatti, szokatlanul alacsony hőmérsékleteket jelölik.
A nagy méretű jelek a 98%-ost meghaladó, illetve a 2%-ost el nem érő hőmérsékleteket jelölik.
Forrás: Az egyesült királyságbeli Met Office Hadley Központja.